home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠελοπόννησοςΚοινωνία

Πελοπόννησος: Πώς η αύξηση στην τιμή της βενζίνης πήγε πίσω τη δακοκτονία

Ο Ανδρέας Πουλάς κατέθεσε ερώτηση στη βουλή και ζητά συμπληρωματική χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προγράμματος

Προβλήματα έχουν προκύψει στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή της βενζίνης. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των συμβασιούχων Γεωπόνων δακοκτονίας είναι ελλιπής ενώ η δικαιούμενη χιλιομετρική αποζημίωση (0.15€/χλμ.) για τις μετακινήσεις τους παραμένει ίδια.

Με βάση τα παραπάνω, συμπληρωματική χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ζήτησε ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιπλέον, στην ερώτησή του ο κ. Πουλάς ζητά την πρόσληψη περισσότερων γεωπόνων που θα απασχολούνται στο πρόγραμμα της δακοκτονίας για τον επαρκέστερο έλεγχο και τη σωστή εκτέλεση του προγράμματος, καθώς και την αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής αποζημίωσης που λαμβάνουν δεδομένης της αύξησης στην τιμή της βενζίνης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προβλήματα έχουν προκύψει στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος της δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πίστωση κονδυλίων ύψους 4.285.000 για τη δακοκτονία στην Πελοπόννησο, ποσό που κρίνεται ανεπαρκές για μία περιοχή η οποία αποτελεί την 1η Περιφέρεια σε ελαιοπαραγωγή με 100.000 τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ποσό είχε πιστωθεί και για το 2021 και είχε ζητηθεί από την Περιφέρεια επιπλέον 1,1 εκατομμύριο ευρώ καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των ΔΑΟΚ εκτιμήθηκε ότι χρειάζονταν 5.384.547 για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Ιδιαίτερα, φέτος σε μία χρονική συγκυρία που οι τιμές των υλικών, των καυσίμων και των εργατικών έχουν αυξηθεί υπέρμετρα κρίνεται ακόμη περισσότερο αναγκαία η συμπληρωματική πίστωση χρημάτων για την υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας στην Περιφέρειά μας.

Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί την σημαντικότερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας εξ αιτίας:

  • Της ποσότητας των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων
  • Του πλήθους των ποικιλιών που καλλιεργούνται.
  • Των χαρακτηριστικών τύπων μικροκλίματος που επικρατούν στην περιοχή.
  • Του πλήθους προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές) που παράγονται στην περιοχή.
  • Της εξαιρετικά υψηλής ποιότητας των παραγομένων προϊόντων, τόσο του ελαιόλαδου όσο και των βρώσιμων ελιών.

Πιθανή μη ολοκλήρωση του προγράμματος δακοκτονίας λόγω έλλειψης πόρων θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής, θα προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς της Πελοποννήσου και θα ζημιώσει συνολικά την οικονομία της περιοχής.

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των συμβασιούχων Γεωπόνων δακοκτονίας είναι ελλιπής ενώ η δικαιούμενη χιλιομετρική αποζημίωση (0.15€/χλμ) για τις μετακινήσεις τους παραμένει ίδια δίχως να έχει ληφθεί υπόψη η μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης.

Συνεπώς προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα και χωρίς προβλήματα το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Πελοπόννησο κρίνεται απαραίτητη η συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος. Επιπλέον, θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των συμβασιούχων γεωπόνων που απασχολούνται στη δακοκτονία καθώς και να αναπροσαρμοστεί το κόστος της χιλιομετρικής αποζημίωσης που λαμβάνουν για να επιτελέσουν το έργο τους δεδομένης της πολύ μεγάλης αύξησης του κόστους της βενζίνης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι ψεκασμοί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αλλά και να καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του προγράμματος;

2. Είναι στις προθέσεις σας να προσληφθούν περισσότεροι γεωπόνοι που θα απασχολούνται στο πρόγραμμα της δακοκτονίας για τον επαρκέστερο έλεγχο και τη σωστή εκτέλεση του προγράμματος;

3. Σκοπεύετε να αναπροσαρμόσετε τη χιλιομετρική αποζημίωση που λαμβάνουν οι γεωπόνοι που απασχολούνται στο πρόγραμμα της δακοκτονίας λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση στην τιμή της βενζίνης;

4. Θα καταργήσετε τον περιορισμό των 60 μετακινήσεων για τις 120 εργάσιμες ημέρες που προσλαμβάνονται οι γεωπόνοι ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να επιτηρούν το έργο της δακοκτονίας;

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button