home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Μηδενίστε ΦΠΑ στις εφημερίδες – Συνυπογράφει ο Γκιόλας – Συμφωνεί η ΕΙΕΤ

Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των εφημερίδων που απειλούνται από την αύξηση της τιμής του χαρτιού και τους κόστους εκτύπωσης

Τον μηδενισμό του ΦΠΑ στις εφημερίδες και την έκτακτη επιδότηση του κόστους εκτύπωσης ζητούν με ερώτησή τους 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση και της αναπληρώτριας Τομεάρχη Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Νατάσας Γκαρά, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας. Αναφέρονται στην άμεση ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των εφημερίδων που απειλούνται από την αύξηση της τιμής του χαρτιού και τους κόστους εκτύπωσης, καθώς και τις γενικότερες ανατιμήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές.

Μηδενισμός ΦΠΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση ακρίβειας, τον μηδενισμό του ΦΠΑ στις πανελλαδικές και περιφερειακές/τοπικές εφημερίδες, σύμφωνα με τη δυνατότητα που έδωσε η απόφαση του ECOFIN στις 7/12/2021, μέτρο με μικρό δημοσιονομικό κόστος που, όμως, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει εδώ και τέσσερις μήνες. Ζητούν, επιπλέον, την έκτακτη επιδότηση του κόστους εκτύπωσης.

Χαρακτηριστικό των υπέρογκων αυξήσεων, είναι το παράδειγμα που αναφέρουν οι βουλευτές για εβδομαδιαία εφημερίδα, όπου το κόστος αγοράς χαρτιού εκτύπωσης το έτος 2021 αυξήθηκε 22% σε σχέση με το 2020, ενώ με τις τρέχουσες τιμές υπολογίζεται ότι το έτος 2022 θα κλείσει με αύξηση που θα ξεπεράσει το 64% σε σχέση με το 2020. Ανάλογα υψηλά είναι και τα κόστη στη διαδικασία και τα αναλώσιμα της εκτύπωσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, εμφανίστηκε απρόθυμη να υλοποιήσει τα προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης των εφημερίδων με αντικειμενικούς όρους, που νομοθέτησε και χρηματοδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με αλλεπάλληλες, τραγελαφικές παλινωδίες, προσπάθησε να αλλοιώσει τη φιλοσοφία της νομοθεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία τελικά κατήργησε, προκειμένου να απαλειφθούν οι όροι αντικειμενικής και διαφανούς κατανομής των όποιων ενισχύσεων. Με την έλευση της πανδημίας, της δόθηκε η ευκαιρία και το πρόσχημα να προχωρήσει στις αδιαφανείς διαδικασίες των σκανδαλωδών Λιστών Πέτσα, ενώ ακόμα αγνοείται η εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης με κανόνες για να καταστούν ισότιμες οι δυνατότητες διατήρησης της οικονομικής τους βιωσιμότητας.

Υπέρογκα ανελαστικά έξοδα

Οι βουλευτές τονίζουν ότι σήμερα, που η βιωσιμότητα αυτή των εφημερίδων, καθώς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί τους (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί κ.ά.), απειλούνται από υπέρογκα ανελαστικά έξοδα που προκαλούνται από τα φαινόμενα ανατιμήσεων, καλούνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί να προχωρήσουν άμεσα, τουλάχιστον στα προτεινόμενα έκτακτα μέτρα στήριξης, προκειμένου οι εφημερίδες να μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και να επιτελούν τον ρόλο τους ως πυλώνες της δημοκρατίας, της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου.

ΕΙΕΤ και εφημερίδες

Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, ανακοίνωσε με αφορμή την ερώτηση των 52 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στις πωλήσεις φύλλων – συνδρομών στις περιφερειακές εφημερίδες είναι ένα από τα πάγια αιτήματα της Ένωσης μας, καθώς αυτό εφαρμόστηκε ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα από τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει προς τον κ. Οικονόμου για την στήριξη του Περιφερειακού Τύπου, με σημαντικότερα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και της έκτακτης εισφοράς επί του κύκλου εργασιών (2% ΕΔΟΕΑΠ), την ενίσχυσή των επιχειρήσεων μας μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, αλλά και την ψηφιοποίηση των αρχείων μας κ.α. που έχουμε καταθέσει με σχετικά υπομνήματα».

Η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη των εφημερίδων

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των 52 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση και της αναπληρώτριας Τομεάρχη Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Νατάσας Γκαρά, την οποία συνυπογράφεο ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών

Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης των εφημερίδων που απειλούνται από την αύξηση του κόστους χάρτου και εκτύπωσης και τις γενικότερες ανατιμήσεις»

Η κρίση ακρίβειας σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές, έχει εκτοξεύσει το κόστος εκτύπωσης των εφημερίδων, επιφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στον έντυπο Τύπο, έπειτα από την κατακόρυφη πτώση πωλήσεων την τελευταία δεκαετία. Ειδικότερα, οι αυξήσεις στις τιμές του χαρτιού εκτύπωσης έφτασαν πρόσφατα έως και σε ποσοστά 80% μέσα σε ένα χρόνο. Ενδεικτικά, αναφέρεται ως παράδειγμα η εξέλιξη του κόστους αγοράς χαρτιού εκτύπωσης για εβδομαδιαία εφημερίδα της χώρας μας, το οποίο το έτος 2021 αυξήθηκε 22% σε σχέση με το 2020, ενώ με τις τρέχουσες τιμές υπολογίζεται ότι το έτος 2022 θα κλείσει με αύξηση που θα ξεπεράσει το 64% σε σχέση με το 2020. Προς το παρόν, οι εφημερίδες δεν έχουν μετακυλήσει τις αυξήσεις αυτές στους καταναλωτές με αύξηση της τιμής κάθε φύλλου, κάτι που θα αποτελούσε πρόσθετο παράγοντα ενδεχόμενης περαιτέρω μείωσης των πωλήσεων.

Για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρώπης (ECOFIN), στις 7/12/2021, έλαβε απόφαση να δοθεί η ευχέρεια στα κράτη – μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο του 5% και απαλλαγή με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών, σε επτά κατά μέγιστο αγαθά και υπηρεσίες της επιλογής τους, που θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες, δηλαδή που σχετίζονται με τις παραδόσεις τροφίμων, νερού, φαρμάκων, φαρμακευτικών προϊόντων, προϊόντων υγείας και υγιεινής, τη μεταφορά προσώπων και ορισμένων πολιτιστικών αγαθών (βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών) (βλ. τη σχετική Πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/EK σχετικά με τους συντελεστές Φόρου Προστιθεμένης Αξίας.

Από την παραπάνω απόφαση, προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει το «πράσινο φως», ως έκτακτο μέτρο μπροστά στη μη βιώσιμη οικονομική κατάσταση των εφημερίδων, να επιλέξει τον μηδενισμό του ΦΠΑ στις πωλήσεις για τον έντυπο Τύπο. Πρόκειται για ένα μέτρο με μικρό δημοσιονομικό κόστος, δεδομένου του σχετικά μικρού αριθμού πωλήσεων και του συντελεστή 6% που ισχύει σήμερα, που όμως θα έδινε μια σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων. Ωστόσο, εδώ και τρεις μήνες δεν έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση του μέτρου.

Η κρατική στήριξη των επιχειρήσεων έντυπου Τύπου με όρους διαφάνειας, ώστε να ανταπεξέλθουν απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις, είναι σήμερα απαραίτητη προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα να επιτελούν το έργο τους, ως πυλώνες της δημοκρατίας, της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου. Η κυβέρνηση ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, εμφανίστηκε απρόθυμη να υλοποιήσει τα προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης των εφημερίδων με αντικειμενικούς όρους, που νομοθέτησε και χρηματοδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με αλλεπάλληλες, τραγελαφικές παλινωδίες, προσπάθησε να αλλοιώσει τη φιλοσοφία της νομοθεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία τελικά κατήργησε, προκειμένου να απαλειφθούν οι όροι αντικειμενικής και διαφανούς κατανομής των χρημάτων. Στόχος της ήταν να μη δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να θέσει για πρώτη φορά τις βάσεις για τη διαμόρφωση ουσιαστικών πολιτικών στήριξης του Τύπου, αλλά αντίθετα να χρησιμοποιηθεί η νομοθεσία ως μέσο χειραγώγησης και εξάρτησης του Τύπου από την κυβέρνηση. Μάλιστα, με την έλευση της πανδημίας στη συνέχεια, της δόθηκε η ευκαιρία και το πρόσχημα να προχωρήσει στις πρωτοφανείς διαδικασίες των σκανδαλωδών Λιστών Πέτσα, ενώ ακόμα αγνοείται η εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης με κανόνες.

Σήμερα, η οικονομική βιωσιμότητα των εφημερίδων και οι χιλιάδες εργαζόμενοί τους (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί κ.ά.), απειλούνται άμεσα από υπέρογκα ανελαστικά έξοδα που προκαλούνται από τα φαινόμενα ανατιμήσεων. Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει έμπρακτα αν ενδιαφέρεται ή όχι για τη στήριξή τους, λαμβάνοντας μέτρα που θα απαντούν στις προκλήσεις που θέτει η τρέχουσα κρίση ακρίβειας, για όσο χρόνο διαρκέσει αυτή. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα μπορούσαν να εξεταστούν έκτακτα μέτρα όπως η νομοθέτηση του μηδενικού ΦΠΑ στις πωλήσεις εφημερίδων, καθώς και η επιδότηση του κόστους της εκτύπωσής τους.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις πωλήσεις των πανελλαδικής κυκλοφορίας και των περιφερειακών/τοπικών εφημερίδων, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση ακρίβειας, σύμφωνα με την από 7/12/2021 απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρώπης (ECOFIN) και τη σχετική Πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/EK σχετικά με τους συντελεστές Φόρου Προστιθεμένης Αξίας;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκτακτο πρόγραμμα επιδότησης του κόστους της εκτύπωσης των πανελλαδικής κυκλοφορίας και των περιφερειακών/τοπικών εφημερίδων, ώστε να αντιμετωπιστεί το έως και 80% αυξημένο κόστος αυτό;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κάτσης Μάριος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Αβραμάκης Ελευθέριο

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρο

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζουράρης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννη

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button