home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Ώρα μηδέν για το νερό – Μόνο με μία αντλία λειτουργική έχει μείνει ο Ανάβαλος

Καμπανάκι προς βουλευτές για την κατάσταση των αρδευτικών υποδομών Αναβάλου από τους ΤΟΕΒ Αργολίδας – Τι αναφέρουν σε επιστολή τους.
Ανάβαλος

Ώρα μηδέν για το νερό, καθώς μετά από σύσκεψη των ΤΟΕΒ της Αργολίδας που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, τονίζεται πως η κατάσταση των αρδευτικών υποδομών Αναβάλου, αλλά και συνολικά του αρδευτικού ζητήματος του νομού είναι πλέον εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, το κεντρικό αντλιοστάσιο στον Ανάβαλο υπολειτουργεί, καθώς οι τέσσερις από τις πέντε αντλίες είναι εκτός λειτουργίας.

Κραυγή αγωνίας από τους ΤΟΕΒ Αργολίδας

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ΤΟΕΒ και οι Ομάδες Άρδευσης Αργολίδας σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους βουλευτές της Αργολίδας:

«Η Περιφέρεια δεν επιδεικνύει καταρχήν κανένα ενδιαφέρον για τα χρονίζοντα υδατικά θέματα (υφαλμύρωση κ.λπ.). Ταυτόχρονα στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλου αυτή τη στιγμή έχει μείνει μόνο μια αντλία λειτουργική από τις πέντε, η κατάσταση φράγματος & αντλιοστασίου στατικά είναι άγνωστη, οι διαρροές στην μεταφορά του νερού μέσω της διαλυμένης διώρυγας, ίσως είναι άνω 50% του νερού που αντλείται, επιβαρύνοντας οικονομικά υπέρμετρα τους ΤΟΕΒ και εν τέλει τα μέλη μας, ο ΓΟΕΒ δεν έχει προσωπικό και χρηματοδότηση και την ίδια στιγμή που η κατάσταση είναι έτσι, προκηρύσσεται έργο μεταφοράς νερού Αναβάλου σε νέες περιοχές…

Ποιο νερό θα πάει; Αυτό που δεν επαρκεί για τους λειτουργούντες ΤΟΕΒ; Τι ποιότητας;

Ο Γ.Ο.Ε.Β. Αργοναυπλίας που έχει τις αρμοδιότητες λειτουργίας και συντήρησης του αρδευτικού έργου του Αναβάλου, ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση των υποδομών και την απουσία ανθρώπινου δυναμικού.

Αν και τον Φεβρουάριο 2023 ορίστηκε Διοικητικό Συμβούλιο στον ΓΟΕΒ, μετά από 12 χρόνια κενού διοίκησης, η διενέργεια δεκαετούς οικονομικού ελέγχου στον Γ.Ο.Ε.Β., η πρόσληψη προσωπικού, η χρηματοδότηση για διενέργεια άκρως απαραίτητων καθαρισμών, επισκευών και συντηρήσεων, η επιχορήγηση για να καλυφθεί το «έλλειμμα» των προηγούμενων ετών που λειτουργούσε χωρίς διοίκηση -ενδεικτικά αιτήματα του νέου Δ.Σ. ΓΟΕΒ προς την Περιφέρεια- δεν υλοποιήθηκαν. Η Περιφέρεια αδιαφόρησε.

Τον Ιούνιο και Ιούλιο 2023, ακολούθησαν συστηματικές παρεμβάσεις των ΤΟΕΒ προς την Περιφέρεια και με έγγραφο τους (215314/22.6.2023), ανέφεραν όλα τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις. Η Περιφέρεια αδιαφόρησε.

Οι ΤΟΕΒ αντίθετα ανταποκρίθηκαν από πλευράς τους και μόλις ενεργοποιήθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός του ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας, κατέθεσαν παλιές και τρέχουσες οφειλές τους ή προχώρησαν σε ρύθμιση μηνιαίων δόσεων.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι οι δυνατότητες μας ως Διοικήσεις των ΤΟΕΒ έχουν εξαντληθεί, καθώς δεν τηρούνται στο ελάχιστο οι από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες από την πλευρά της Περιφέρειας, ούτε καν στο επίπεδο απάντησης των εγγράφων μας.

Επιπλέον πώς να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα προϋποθέσεων στη νέα ΚΑΠ, όπως εξοικονόμησης νερού, ενέργειας, εκσυγχρονισμού εξοπλισμού ή εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για συμψηφισμό ενέργειας και μείωση του κόστους καλλιέργειας;

Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε έγκαιρα, τους πολίτες, τους αγρότες, τα μέλη μας για την υφιστάμενη κατάσταση και καλούμε τους Βουλευτές του νομού, από κοινού και οι τρείς, να αναλάβουν για λογαριασμό μας την προώθηση των ζητημάτων αυτών, προς την Περιφέρεια και τα Υπουργεία.

ΤΟΕΒ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ (2)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis