home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Βροχή οι επενδύσεις από φαρμακοβιομηχανίες στην Τρίπολη – Ξοδεύουν εκατομμύρια για εργοστάσια

Σε κέντρο παραγωγής φαρμάκων έχει αρχίσει να μετατρέπεται η Βιομηχανική Περιοχή – Ποιες εταιρείες φαρμάκων επενδύουν εκατομμύρια και γιατί
Νοσοκομείο εργαστήριο φάρμακα

Σε κέντρο παραγωγής φαρμάκων έχει αρχίσει να μετατρέπεται η Τρίπολη, καθώς όλο και περισσότερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες στρέφουν το βλέμμα προς την αρκαδική πρωτεύουσα προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση επενδύσεων στη ΒΙΠΕ.

Εταιρείες όπως η Elpen και η Demo έχουν ήδη εξαγγείλει επενδύσεις για τη δημιουργία παραγωγικών hub στην Τρίπολη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» τουλάχιστον δύο ακόμη φαρμακευτικές εταιρείες την έχουν βάλει στο «ραντάρ» τους, διερευνώντας το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν εργοστάσια παραγωγής φαρμάκου στη βιομηχανική περιοχή Τρίπολης.

Στην απόφαση για επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Τρίπολης ρόλο παίζουν και τα κίνητρα που παρέχονται και μέσω του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λόγω της απολιγνιτοποίησης σε κοντινές περιοχές, όπως η Μεγαλόπολη, καθώς και η εγγύτητα που έχει η Τρίπολη με την Αθήνα.

Η επένδυση της Demo

Στο πλαίσιο επενδυτικού πλάνου ύψους 356 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Demo γνωστοποίησε την είσοδό της στον κλάδο της παραγωγής πρώτων υλών, μέσα από τη δημιουργία βιομηχανικού συγκροτήματος στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.

Το βιομηχανικό συγκρότημα έκτασης 74.000 τ.μ. αποτελείται από τέσσερις παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων, με δυνατότητα παραγωγής 270 τόνων πρώτης ύλης, καθώς και από τέσσερις μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατ. τεμαχίων ογκολογικών και πενικιλούχων φαρμάκων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, σε πλήρη λειτουργία οι νέες μονάδες αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και να καλύψουν το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλούχα φάρμακα και το 37% της Ευρώπης σε ογκολογικά.

Επένδυση 155 εκατ. ευρώ από την Elpen

Επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει έως το τέλος του 2025 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Elpen σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις στην Ανατολική Αττική, αλλά και στην Τρίπολη.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέο εργοστάσιο με δύο μονάδες παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, επένδυση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Τι φέρνει η Pharmazac στην Τρίπολη

Πόλος έλξης αποτελεί η ΒΙΠΕ Τρίπολης και για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmazac, η οποία ιδρύθηκε το 1986 από τον Παναγιώτη Ζάκο. Η εταιρεία λειτούργησε αρχικά ως φαρμακαποθήκη, έπειτα επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην εμπορία φαρμακευτικών ειδών, ενώ το 2016 ίδρυσε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης με στόχο την ανάπτυξη φαρμάκων μέσα και από συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού. 

Η ελληνική εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει εργοστάσιο για την παραγωγή προγεμισμένων συρίγγων, μορφή χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών η οποία γνωρίζει ανάπτυξη περίπου 15%-17% ετησίως. Σε πρώτη φάση η εταιρεία θα παράγει προϊόντα στο πλαίσιο συνεργασίας που διατηρεί με πολυεθνικές εταιρείες, ενώ αργότερα σχεδιάζει να στραφεί και στην παραγωγή δικών της προϊόντων. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, η επένδυση υπολογίζεται περίπου στα 28-30 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή της αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους στο πλαίσιο κοινοπραξίας στην οποία ηγείται η Pharmazac.

Και η ΒΙΑΝΕΞ του Γιαννακόπουλου

Τέλος, την περίπτωση της Τρίπολης φαίνεται πως διερευνά και η φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την Πάτρα –όπου η εταιρεία ήδη διατηρεί εργοστάσια–, η Τρίπολη βρίσκεται ανάμεσα στις επιλογές της για τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής φαρμάκου. Μάλιστα, ήδη έχει κάνει κάποιες κινήσεις για την παραχώρηση έκτασης στη βιομηχανική περιοχή.

Να σημειωθεί πως μέσα στην επόμενη 4ετία ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν δρομολογήσει επενδυτικά σχέδια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τόσο σε έρευνα και ανάπτυξη όσο και σε επίπεδο παραγωγής.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis