home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Αργολίδα: Σε αναβρασμό οι αγρότες – Αντί για αποζημιώσεις τους ζητούν πίσω τα λεφτά

Στιγμές κρατικής παραφροσύνης καταγγέλλουν πως βιώνουν οι αγρότες της Αργολίδας τίς τελευταίες ημέρες - Αναφορά Γκιόλα σε Γεωργαντά

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα έχει δημιουργηθεί σε βάρος αγροτών της Αργολίδας, καθώς ζητείται από παραγωγούς εσπεριδοειδών να επιστρέψουν τα λεφτά που έλαβαν ως προκαταβολή αποζημίωσης για ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό.

Οι αγρότες καταγγέλλουν τη στάση του ΕΛΓΑ να ζητήσει να επιστραφεί η προκαταβολή που δόθηκε μετά από έξι ολόκληρους μήνες, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την απορία τους για την απόφαση αυτή.  «Η προκαταβολή δόθηκε αφού όλοι διαπίστωσαν το μέγεθος της ζημιάς. Γιατί τώρα ζητούν να επιστραφεί;».

Αναφορά Γκιόλα σε Γεωργαντά

Αναφορά κατέθεσε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Γκιόλας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή το ψήφισμα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, με το οποίο ζητούν να τηρηθούν όσα ο ΕΛΓΑ αλλά και ο Υπουργός είχαν διαπιστώσει, προαναγγείλει και συμφωνήσει, για το θέμα της αποζημίωσης λόγω του καταστροφικού παγετού τον Ιανουάριο του 2022.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας, ζητά από τον Υπουργό Α.Α.&Τ. να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στους αγρότες και να δεχτεί την πρόταση του ΔΑΟΚ Αργολίδας που είναι το ύψος της αποζημίωσης να έχει κατώτατο όριο το 70%. Τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν τεράστια και η Κυβέρνηση, αντί να προτείνει λύσεις γι’ αυτά, το μόνο που θέτει ως προτεραιότητα είναι να επιστραφεί η προκαταβολή. Ο εμπαιγμός των αγροτών είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής:

«Με την παρούσα αναφορά σας κοινοποιώ το από 3-10-2022 ψήφισμα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας με το οποίο εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια των αγροτών για την απόφαση του ΕΛΓΑ να επιστραφεί η προκαταβολή που δόθηκε σε αυτούς, μετά τις εκτιμήσεις για ζημιές από τον καταστροφικό παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Η προκαταβολή δόθηκε από τον ΕΛΓΑ, μετά την παρέλευση έξι ολόκληρων μηνών και αφού είχαν προηγηθεί οι εκτιμήσεις για τις ζημιές. Εκτός αυτού, υπήρξε και αυτοψία από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αλλά και έκθεση από τον ΔΑΟΚ Αργολίδας, γεγονός που πιστοποιεί ότι όλοι είχαν δει το μέγεθος της καταστροφής. Η αλλαγή στην αρχική στάση του ΕΛΓΑ, ο οποίος ζητά να επιστραφεί η προκαταβολή,  θεωρείται πως εμπαίζει τους πληγέντες αγρότες.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί επιπλέον ζητούν αυτό που ο ΔΑΟΚ Αργολίδας είχε προτείνει και ο κ. Υπουργός Α.Α.&Τ. όπως και ο ΕΛΓΑ είχαν συμφωνήσει σε συνάντησή τους με τους φορείς. Η αποζημίωση να έχει ελάχιστο ύψος στο 70%.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος».

Το Ψήφισμα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας

Το ψήφισμα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας έχει ως εξής:

«Στιγμές κρατικής παραφροσύνης βιώνουν οι αγρότες της Αργολίδας τίς τελευταίες ημέρες, καθώς καλούνται να επιστρέψουν τις “προκαταβολές” της αποζημίωσης πού έλαβαν από τον ΕΛΓΑ τον Ιούνιο, για τον παγετό του Ιανουαρίου  2022.

Δεν υπάρχουν πραγματικά λόγια για να περιγράψουν την ανευθυνότητα του ΕΛΓΑ, αλλά και της κυβέρνησης, αναφορικά με το θέμα, καθώς οι “προκαταβολές” όπως δηλώνει και ο όρος, δίνονται όταν κάποιος έχει να λαμβάνει και υπόλοιπο.

Να ληφθεί υπόψη πως οι “προκαταβολές” υπολογίστηκαν αφού είχαν προηγηθεί εκτιμήσεις απο τον ΕΛΓΑ, για αυτό μάλιστα και μεσολάβησαν έξι μήνες απο τον παγετό μέχρις την πληρωμή τους.

Πέραν δε των εκτιμήσεων, έγινε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή του (τότε) Υπουργού Α.Α.&Τ και του Προέδρου του ΕΛΓΑ και εκδόθηκε έκθεση απο την ΔΑΟΚ Αργολίδας.

Τί συνέβη λοιπόν τώρα, εννέα μήνες μετά τον παγετό και άλλαξαν αυτές οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ;

Μήπως το γεγονός ότι δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ενστάσεις εκ μέρους των παραγωγών καθώς έχουν εξαφανιστεί τα πειστήρια;

Όπως και να έγινε το “μαγείρεμα”, πρόκειται για ένα μεγάλο εμπαιγμό των αγροτών, όπου για ζημιές πού ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ εκτίμησε τον Φεβρουάριο 2022 σε τριάντα εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν προκαταβολές δέκα εκατομμυρίων ευρώ και τώρα μεγάλο μέρος απο αυτές ζητείται να επιστραφεί.

Καταγγέλλουμε την διαδικασία και καλούμε τον Υπουργό Α.Α&Τ. να επέμβει άμεσα για την αποκατάσταση της προκλητικά εξόφθαλμης αδικίας πού υφίστανται οι αγρότες της Αργολίδας.

ΖΗΤΑΜΕ από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, να πάρει απόφαση πού θα καθορίζει το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης στο 70% , όπως είχε εκτιμηθεί απο την ΔΑΟΚ Αργολίδας και συμφωνήθηκε στην  συνάντηση με τους φορείς και τον Υπουργό.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ: “ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ” ΑΕΣ,  ΕΑΣΑ  , Α,Σ, ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ “ΠΗΓΑΣΟΣ”, Α.Σ. ΠΕΡΣΕΑΣ,  Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ , Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ,  Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ , Α.Σ. ΑΣΙΝΗΣ,  Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ , Α.Σ. ΝΕΟΥ ΗΡΑΙΟΥ».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Ένα σχόλιο

  1. Ωραίο το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο. Οι επιστροφές ζητούνται γιατί όλοι αυτοί κορόιδεψαν το κράτος δηλώνοντας ζημιές σε παραγωγή η οποία είχε ήδη πουληθεί. Το κράτος έκανε τις διασταυρώσεις και βρίσκοντας τα τιμολόγια κατάλαβε τον εμπαιγμό των απατεώνων. Κανονικά πρέπει όχι μόνο να επιστραφούν τα ποσά αλλά να κινηθεί και ποινικά κατά όλων αυτών που έκαναν ψευδείς δηλώσεις.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button