home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠελοπόννησοςΟικονομία

Αναγκαίες οι άμεσες παρεμβάσεις στην Πελοπόννησο όπου ο πρωτογενής τομέας υποφέρει

Επερώτηση της Αντωνίας Μπούζα για τα αναπτυξιακά προγράμματα

Με τον πρωτογενή τομέα στην Πελοπόννησο να αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες δυσκολίες, είναι η απαραίτητη η λήψη αποφάσεων που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωσή του. Σε αυτό το πλαίσιο θέτει η κα. Αντωνία Μπούζα, Περιφερειακή σύμβουλος της Νέα Πελοποννήσου Μεσσηνίας, επερώτηση προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, κ. Μαλτέζο, και τη γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αναφορικά με το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών και το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης». Αναλυτικά η επερώτηση από την κα. Μπούζα:

«Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της  διεθνούς κρίσης  και άλλοι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες , έχουν οδηγήσει σε μεγάλες δυσκολίες τον πρωτογενή τομέα στην πατρίδα μας.

Χρηματικά κονδύλια που εξασφαλίζονται από την Ε.Ε., δεν αξιοποιούνται ως έπρεπε προς όφελος των δικαιούχων αγροτών μας, με αποτέλεσμα να χάνονται αδιάθετοι χρηματικοί πόροι ή σε άλλες περιπτώσεις δεν καλύπτονται οι δικαιούχοι , διότι δεν φτάνουν τα χρήματα, επειδή οι έχοντες ευθύνη ή αδρανούν  ή δεν διεκδικούν ως έπρεπε.

Ο πρωτογενής τομέας από την αυξανόμενη ακρίβεια , τον πληθωρισμό και τις πολιτικές που ακολουθούνται, επηρεάζεται αρνητικά και επιδεινώνεται η θέση του αγροτικού κόσμου.

Αχτίδα ελπίδας για αντιστροφή της δυσμενούς κατάστασης, αποτελεί η προθυμία νέων ανθρώπων να ενταχθούν σε Προγράμματα , όπως το Πρόγραμμα « Εγκατάσταση Νέων Αγροτών ΥΠΑΑΤ 2014-2020» και να υπάρξει η πολυπόθητη ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού κόσμου και η ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας.

Δυστυχώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αρέσκεται μόνο σε υπερπροβολή ανούσιων δράσεων χωρίς να προσδίδουν τίποτα ουσιαστικό στην αγροτική οικονομία του τόπου μας π.χ Πρόγραμμα καλλιέργειας υποτροπικών φυτών, Μάνγκο, Λίτσι κλπ, ενώ για καλλιέργειες που στηρίζουν ουσιαστικά το εισόδημα των Πελοποννησίων  δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον, ούτε καν διεκδίκηση καλύτερης τιμής, ενίσχυσης εξαγωγών, ελέγχων  κ.α. , όπως σταφίδα, οπωροκηπευτικά, πατάτα κλπ.

Για το Πρόγραμμα Εγκατάσταση Νέων Αγροτών, η Παράταξη της Νέας Πελοποννήσου έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, έχει ήδη υποβληθεί επερώτηση, αλλά οι εξελίξεις και οι απαντήσεις που δόθηκαν για το θέμα αυτό επιβάλουν την επανυποβολή επερώτησης.

Η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, πως  προχώρησε στην υλοποίηση του Προγράμματος  αυτού, χωρίς να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις- εξηγήσεις-ενημερώσεις ως όφειλε  στις Υπηρεσίες  ΔΑΟΚ , που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα μη τήρησης των όσων ορίζονται στους τελικούς πίνακες των δικαιούχων Νέων Αγροτών, που υπέγραψε με την απαραίτητη δημοσιότητα φυσικά ο κ.Περιφερειάρχης  και αναρτήθηκαν το μήνα Αύγουστο.

Ήδη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου καλύφθηκε όλο το ποσό δηλ. των 13 εκατ.περίπου για τους 1101 δικαιούχους και εκκρεμεί η ένταξη 443 νέων αγροτών που πληρούσαν μεν τα κριτήρια, αλλά δεν εντάχθηκαν, λόγω κάλυψης των χρηματικών κονδυλίων.

ΕΡΩΤΩ  τον  Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Νίκα και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ.Αναστασόπουλο:

Α. Επειδή το εν λόγω Πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό για τους αιτούντες, για ποίο λόγο δεν τηρήθηκε η Νομοθεσία, όπως ορίζει η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1, που προσδίδει 4 πολύτιμα μόρια στους αιτούντες  από περιοχές που πλήττονται από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης και όχι μόνο σε όσες βρίσκονται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης ;

Ενημερωτικά , σύμφωνα με το Νόμο 4872/20 , με πυρήνα τη Μεγαλόπολη, περιοχές που πλήττονται από τις επιπτώσεις απολιγνιτοποίησης, είναι οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Τριπόλεως και Οιχαλίας.

Επειδή ο Δήμος Οιχαλίας ΔΕΝ έχει συμπεριληφθεί ως προβλέπει η Νομοθεσία στη βαθμολογία με την προσθήκη των 4 μορίων και ο κ.Περιφερειάρχης υπέγραψε αβλεψί τους τελικούς πίνακες που αφήνει εκτός τους δικαιούχους του Δήμου Οιχαλίας, αντίθετα παραδόξως εντάσσει και τους Δήμους Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας που δεν προβλέπονται στην εγκύκλιο, παρακαλώ όπως ενημερώσετε υπεύθυνα σε ποίες ενέργειες έχετε προβεί για τη ΔΙΟΡΘΩΣΗ του λάθους  .

Φυσικά επειδή κάθε αλλαγή, θα φέρει αναταραχή σε πολίτες που δεν ευθύνονται σε τίποτα, απαιτείται η εξεύρεση δίκαιης λύσης για να τηρηθεί η νομιμότητα και να μην αδικηθούν οι πολίτες.

Β. Επειδή οι 443 επιλαχόντες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Προγράμματος, παρακαλώ όπως ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε προβεί θεσμικά και υπηρεσιακά για να καλυφθούν με επιπλέον χρηματοδότηση του Προγράμματος, όλες οι παραδεκτές αιτήσεις.

Γ. Για το έτερο  Πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» (Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020»,  παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε υπεύθυνα αν πέραν της επιστολής του κ.Περιφερειάρχη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Μάρτιο 2021 , έχετε προβεί και σε άλλες ενέργειες προκειμένου να ενταχθούν και οι 326 επιλαχούσες προτάσεις του Προγράμματος , με ύψος δημόσιας δαπάνης 12,211,352 ευρώ, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Δ. Επίσης παρακαλώ , όπως ενημερώσετε το Σώμα για την πορεία απορρόφησης των 975 προτάσεων του Προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, με ύψος δημόσιας δαπάνης 39.12 εκατ. ευρώ και ποίες διευκολύνσεις έχετε ζητήσει θεσμικά, να ισχύσουν σε όσους έχουν επιλεγεί, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις , ΦΠΑ κλπ., λόγω των δύσκολων συνθηκών που ενέσκηψαν στην Ελληνική κοινωνία».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button