home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΑργολίδαFeatured

Ναύπλιο: Τί γίνεται με το σκουπιδότοπο της Καραθώνας; Κατέγραψαν με drone απορριμματοφόρο

Έχει κλείσει η χωματερή της Καραθώνας ή όχι; Μια ξεκάθαρη απάντηση είναι απαραίτητη πλέον

Ένα απορριμματοφόρο ανεβαίνει στη χωματερή της Καραθώνας στο Ναύπλιο και στη συνέχεια κατεβαίνει, ενώ ένα drone από πάνω καταγράφει την κίνηση αυτή. Το σχετικό video προβάλλεται στο διαδίκτυο, την ώρα που έχει ξεκινήσει η λειτουργία της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για χρονικό διάστημα 28 ετών, με σκοπό την πλήρωση των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από τις Κοινοτικές Οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση στερεών αστικών απορριμμάτων.

Το Video αυτό αναφέρεται στο youtube όπου προβάλλεται, ότι λήφθηκε πριν μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 27- 06- 2022, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας της χωματερής της Καραθώνας και μάλιστα σε μια περίοδο, που ήδη η δημοφιλής παραλία του Ναυπλίου είναι γεμάτη καθημερινά από λουόμενους, ντόπιους, αλλά και επισκέπτες.

Να σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο 2022 ξεκίνησε η εξαγωγή των πρώτων σκουπιδιών του Ναυπλίου στην Παλαιόχουνη, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση, επεξεργάζεται απορρίμματα από δήμους της 1ης διαχειριστικής ενότητας, δηλαδή από τους δήμους της Αργολίδας, της Κορινθίας και από τα 2/3 της Αρκαδίας -με τους Δήμους Τρίπολης και Ναυπλιέων να είναι οι πρώτοι που οδήγησαν σκουπίδια προς επεξεργασία εκεί.

Μάλιστα τότε, με δηλώσεις του δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου διαφαινόταν η αρχή του Τέλους για τη χωματερή της Καραθώνας. Σημείωνε τον Φεβρουάριο ο δήμαρχος μεταξύ άλλων: «Είμαστε υπερήφανοι διότι ανοίγει ο δρόμος με την συνέχιση των εργασιών, ώστε να γίνεται χρήση ενός ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων με περιβαλλοντικά οφέλη και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής για όλους μας».

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Έχει κλείσει η χωματερή της Καραθώνας ή όχι; Μια ξεκάθαρη απάντηση είναι απαραίτητη πλέον.

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΤΕΡΝΑ, «Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών. Η υλοποίηση του έργου με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής επιλύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προφανή οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων.

Η σύμβαση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα. Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, θα παράγει πράσινη ενέργεια με αποτέλεσμα να αποτελεί περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Επίσης, προβλέπεται να μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο προστίμων.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button