home design 800x400
home design 1170Χ320

Σκαρφαλώνει στο 5% πληθωρισμός. Στα ύψη οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης

Μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά
Προϊόντα sm

Σοκ αναμένεται να προκαλέσει στα νοικοκυριά η δημοσιοποίηση εντός των ημερών των στοιχείων της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου και τις ανατιμήσεις ανά κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως έρχεται ένα καυτό τρίμηνο με τον πληθωρισμό να κινείται στα επίπεδα του 5%.

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι επιβαρύνσεις στις τιμές των πρώτων υλών είναι προάγγελοι ενός μπαράζ ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης, που δεν αποκλείεται να φτάσει και το 30%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου.

Το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά δεν αναμένεται να υποχωρήσει άμεσα, γεγονός που συνεπάγεται αυξήσεις σε εκατοντάδες κωδικούς προϊόντων στα ράφια των super markets.

Πληθωρισμός
Φωτό: pixabay/geralt

Παράλληλα, οι πρόσφατες κακοκαιρίες και η αύξηση του κόστους παραγωγής εκτοξέυουν τις τιμές και στα νωπά λαχανικά.

Την όλη κατάσταση έρχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το κόστος θέρμανσης και μετακινήσεων καθώς η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει εκτοξευθεί στα 1,228 ευρώ, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 0,90 ευρώ, ενώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει σκαρφαλώσει στα 1,824 ευρώ, αύξηση 23% σε σχέση με πέρυσι.

Στην κυβερνητική ατζέντα μπαίνουν πλεόν οι συζητήσεις για πιθανή αύξηση των επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πιθανά νέα μέτρα για τους αγρότες ώστε να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής.

Γεγονός πάντως είναι πως οι ήδη επιβαρυμένοι προϋπολογισμοί των ελληνικών νοικοκυριών θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο τρίμηνο.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis