Εξοχικά στην Πελοπόννησο: Από 630 έως 3.800 ευρώ οι τιμές της σεζόν

Δραστική μείωση έως 80% στα διαθέσιμα εξοχικά προς μίσθωση, με τις τιμές σε Κορινθία, Αργολίδα και Μεσσηνία να κινούνται από 630 έως 3.800 ευρώ.
Εξοχικό εξοχικά

Από τα 630 ευρώ στο Ξυλόκαστρο έως τα 3.800 ευρώ για ένα καλοκαίρι στο Λουτράκι, η αγορά της εξοχικής μίσθωσης στην Πελοπόννησο δείχνει πόσο έχει στενέψει η προσφορά για τις οικογένειες που αναζητούν σπίτι διακοπών με τη σεζόν. Η στροφή των ιδιοκτητών στη βραχυχρόνια μίσθωση και η άνοδος της τουριστικής ζήτησης έχουν συρρικνώσει δραστικά τα διαθέσιμα ακίνητα, με τον αντίκτυπο να πέφτει άμεσα πάνω στα νοικοκυριά της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, τα εξοχικά που προσφέρονται προς μίσθωση για ολόκληρη τη θερινή περίοδο έχουν μειωθεί κατά 70% έως 80% σε σχέση με πριν από δέκα έως δεκαπέντε χρόνια. Σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κορινθία, η υποχώρηση ξεπερνά ακόμη και το 80%, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών έχει περάσει στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στην Κορινθία η ψαλίδα ανοίγει από τα 630 στα 3.800 ευρώ

Η Κορινθία συγκεντρώνει τις πιο ακραίες αντιθέσεις τιμών σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Στο Ξυλόκαστρο, διαμέρισμα 70 τετραγωνικών προσφέρεται προς 630 ευρώ τον μήνα, τη χαμηλότερη ζητούμενη τιμή της περιοχής. Στο Λουτράκι, στούντιο 25 τετραγωνικών διατίθεται προς 750 ευρώ μηνιαίως, ενώ διαμέρισμα 60 τετραγωνικών φτάνει τα 3.800 ευρώ για ολόκληρη την τρίμηνη σεζόν, το ακριβότερο πακέτο του νομού.

Διαφήμιση

Ανάμεσα στα δύο άκρα κινείται ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Στο Κιάτο, διαμέρισμα 78 τετραγωνικών ζητείται προς 700 ευρώ τον μήνα και στο Δερβένι κατοικία 82 τετραγωνικών προς 850 ευρώ. Στο Λέχαιον, διαμέρισμα 70 τετραγωνικών ανεβαίνει στα 900 ευρώ, ενώ οι υψηλότερες μηνιαίες τιμές καταγράφονται στην Κάτω Αλμυρή, με 2.000 ευρώ για κατοικία 75 τετραγωνικών, και στα Λουτρά Ωραίας Ελένης, όπου κατοικία 80 τετραγωνικών φτάνει τα 2.100 ευρώ.

Αργολίδα και Μεσσηνία: Οι τιμές ακολουθούν τη γεωγραφία της ζήτησης

Στην Αργολίδα, η αφετηρία τοποθετείται στο Τολό, όπου διαμέρισμα 55 τετραγωνικών προσφέρεται προς 800 ευρώ τον μήνα. Στο Ναύπλιο, μονοκατοικία 84 τετραγωνικών ζητείται προς 1.300 ευρώ και στο Δρέπανο μεγαλύτερη κατοικία 140 τετραγωνικών ανεβαίνει στα 1.500 ευρώ, αντανακλώντας τη σταθερά υψηλή ζήτηση για τον αργολικό παραθαλάσσιο άξονα.

Διαφήμιση

Στη Μεσσηνία, το εύρος είναι ακόμη πιο ευδιάκριτο. Στην Καλαμάτα, διαμέρισμα 70 τετραγωνικών διατίθεται προς 900 ευρώ τον μήνα, ενώ σε Φοινικούντα, Μεθώνη και Κυπαρισσία οι τιμές συγκλίνουν γύρω στα 1.100 ευρώ. Ψηλότερα κινούνται η Κορώνη με 1.300 ευρώ, ο Άγιος Νικόλαος Μεσσηνίας με 1.500 ευρώ και η Στούπα με 1.600 ευρώ. Την κορυφή καταλαμβάνει η Παραλία Βέργας της Καλαμάτας, όπου μεζονέτα 190 τετραγωνικών προσφέρεται προς 2.300 ευρώ τον μήνα, με φθηνότερη εναλλακτική στην ίδια περιοχή διαμέρισμα 96 τετραγωνικών προς 800 ευρώ.

Γιατί εξαφανίζονται τα σπίτια των διακοπών

Η αιτία της συρρίκνωσης δεν βρίσκεται στη ζήτηση αλλά στην προσφορά. «Σε αντίθεση με όσα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, η εποχική μίσθωση δεν περιορίζεται επειδή μειώθηκε η ζήτηση. Αντίθετα, η ζήτηση από ελληνικές οικογένειες παραμένει ιδιαίτερα υψηλή. Εκείνο που έχει αλλάξει είναι η προσφορά», εξηγεί ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Οι ιδιοκτήτες διαθέτουν πλέον περισσότερες επιλογές αξιοποίησης και, τις περισσότερες φορές, μεγαλύτερο όφελος από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού ενισχύει τη ζήτηση για καταλύματα και επιταχύνει τη μεταφορά κατοικιών από την εποχική στη βραχυχρόνια αγορά, στερώντας σταδιακά από τις οικογένειες μια επιλογή που για δεκαετίες θεωρούνταν δεδομένη.

Η Πελοπόννησος στον πανελλαδικό χάρτη

Η εικόνα στην Πελοπόννησο δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά κομμάτι μιας ευρύτερης τάσης. Στην ηπειρωτική Ελλάδα οι τιμές ξεκινούν από περίπου 1.000 ευρώ στη Χαλκιδική, ενώ στα νησιά η μίσθωση εκτοξεύεται, με 2.500 ευρώ στην Πάρο, 2.200 ευρώ στην Κεφαλονιά και 2.300 ευρώ στην Κέρκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο, τμήμα της πελοποννησιακής αγοράς παραμένει συγκριτικά προσιτότερο, ιδίως στις εσωτερικές και λιγότερο τουριστικά προβεβλημένες περιοχές, όπου διατηρούνται ακόμη ζητούμενες τιμές κάτω των 1.000 ευρώ.

Για τα νοικοκυριά της Πελοποννήσου που σχεδιάζουν καλοκαίρι στη θάλασσα, το συμπέρασμα είναι πρακτικό: Η έγκαιρη αναζήτηση και η στροφή προς προορισμούς εκτός των κορυφαίων τουριστικών πόλων παραμένουν τα βασικά εργαλεία για την εύρεση οικονομικής εξοχικής κατοικίας πριν η διαθεσιμότητα στενέψει ακόμη περισσότερο.

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις εδώ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis