home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚορινθίαΠολιτικήΑρκαδίαFeaturedFirst Featured

Η μέθοδος Πέτσα για εμβολιασμούς και τείχος ανοσίας στην Πελοπόννησο

Τί είπε στους δημάρχους - Λεφτά για έργα στο Άργος - Έκκληση στους πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό το συντομότερο δυνατό

Story Highlights
  • Ο εμβολιασμός είναι μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί, είπε ο Στέλιος Πέτσας στους δημάρχους της Πελοποννήσου

Στοχευμένες ενέργειες από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση, την ιατρική κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών, μέσω μίας ευρείας ενημερωτικής καμπάνιας σε τοπικό επίπεδο, συμφώνησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά την περιοδεία του στην Πελοπόννησο.

Στις συσκέψεις που έγιναν σε πολλούς δήμους, μεταξύ των οποίων και του Άργους – Μυκηνών, έγινε εκτενής αναφορά τόσο για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των πολιτών με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, όσο και για τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες συνεχίζουν τους εμβολιασμούς πρωτίστως σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.  

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την ενίσχυση των δήμων, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξει νέα έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2021 και μετά.

Στο Άργος με Καμπόσο

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στην Πελοπόννησο ήταν το Άργος, όπου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον με τον Δήμαρχο Άργους – Μυκηνών και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Πελοποννήσου Δημήτρη Καμπόσο και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη, τον Δήμαρχο Καλαμάτας και Αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου Θανάση Βασιλόπουλο, τον Δήμαρχο Γορτυνίας Στάθη Κούλη, το προεδρείο της Π.Ε.Δ., καθώς και τοπικούς φορείς.

Μετά το πέρας των συναντήσεων – που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών για τους δημοσιογράφους -, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Το βασικό ζητούμενο είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού. Και όταν είμαστε μπροστά σε ένα τόσο ιστορικό κτήριο, σε έναν ιστορικό τόπο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ευθύνη που βαραίνει όλους όσοι παίρνουν αποφάσεις, είναι μεγαλύτερη. Έχουμε τη δύναμη της ιστορίας μας πίσω μας, πρέπει να αντλούμε δύναμη από την ιστορία μας και να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις όταν χρειάζεται. Η απόφαση, όμως, που έχουμε να πάρουμε σήμερα δεν είναι δύσκολη. Είναι στο χέρι του καθενός να σπεύσει να εμβολιαστεί και να συμβάλλει στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας για τον εαυτό του, τους οικείους του και εν τέλει για το ίδιο το κοινωνικό σύνολο. Εμείς ερχόμαστε να συνδράμουμε τον πολίτη να πάρει αυτή την απόφαση, ιδίως τον αναποφάσιστο πολίτη, τον αναβλητικό και εκείνον που ενδεχομένως να έχει δεύτερες σκέψεις. Το μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες είναι απλό: Εάν εσείς δεν μπορείτε να πάτε στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στον εμβολιασμό κατ’ οίκον και στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες μπορούν να εμβολιάζουν -όπως είπε- ακόμα και πόρτα-πόρτα εάν χρειαστεί πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές. «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος, προκειμένου να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στην καθημερινότητα που είχαμε συνηθίσει: στην ψυχαγωγία, στη διασκέδαση, στις ελεύθερες μετακινήσεις. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, η επιστημονική γνώση μιλά από μόνη της. Έχουμε τη δυνατότητα δωρεάν εμβολίων για όλους και είναι σημαντικό να κερδίσουμε αυτή τη μάχη μέσα στο καλοκαίρι και να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος ανοσίας», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Λεφτά για έργα στο Άργος

Επί τάπητος βρέθηκαν και αναπτυξιακά θέματα, με την έμφαση να δίνεται στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η αυτοδιοίκηση -μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης- προκειμένου να μπορεί να θέτει σε κίνηση έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την προσεχή ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου ανάπλασης που αφορά στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του ιστορικού Δημαρχείου Άργους – Μυκηνών, καθώς και την ένταξη – σε επόμενο χρόνο – τόσο των προτάσεων ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας του δήμου, όσο και των προτάσεων για έργα αστικής ανάπλασης που έχουν υποβάλλει οι δήμοι Καλαμάτας και Γορτυνίας.

«Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να αντιλαμβάνονται ότι κάτι αλλάζει στη χώρα, έπειτα από μία μεγάλη περίοδο κρίσης. Μόνο όταν βλέπουν οι πολίτες έργα να υλοποιούνται, καταλαβαίνουν ότι πράγματι αφήνουμε πίσω μία περίοδο μιζέριας. Και για να την αφήσουμε οριστικά πίσω μας, θα συνεχίσω να μεταφέρω το βασικό μήνυμα: Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς και να μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα οφέλη της ανάπτυξης που έρχεται», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, και ο βουλευτής Αργολίδος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός.

Σχετικά, τέλος, με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την ενίσχυση των δήμων, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξει νέα έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2021 και μετά.

Στην Κόρινθο με Νανόπουλο

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε από το τραπέζι την αναβλητικότητα», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από την Κόρινθο, απευθύνοντας -για ακόμα μία φορά- έκκληση στους πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό το συντομότερο δυνατό.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος στην Πελοπόννησο ήταν το Δημαρχείο Κορίνθου, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο. Ο κ. Πέτσας συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και του φαρμακευτικού συλλόγου, μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου, καθώς και φορείς του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, επισημαίνοντας τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, προκειμένου να χτιστεί – μέχρι το τέλος του καλοκαιριού- το απαραίτητο τείχος ανοσίας που συστήνουν οι ειδικοί.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης, παρατέθηκαν στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι εννέα στους δέκα πολίτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ανεμβολίαστοι. «Γεγονός που αποδεικνύει ότι το εμβόλιο δουλεύει, σώζει ζωές και μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε πιο γρήγορα ξανά στα χέρια μας την κανονικότητα, στην οποία είχαμε συνηθίσει», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Πρόσθεσε, δε, ότι καθώς πλέον διαθέτουμε επαρκή αριθμό εμβολίων, οποιοσδήποτε το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και αυθημερόν. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ενώνοντας δυνάμεις, για να επιταχύνουμε ένα ήδη επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τόσο με δράσεις επικοινωνίας, όσο και με δράσεις ουσίας. Διαλύουμε τα νέφη του ανορθολογισμού μέσα από την επιστημονική γνώση και την εμπειρία. Εμβολιαζόμαστε, βοηθάμε τους εαυτούς μας, βοηθάμε τους οικείους μας και χτίζουμε όλοι μαζί το τείχος ανοσίας», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Επί τάπητος βρέθηκαν οι στοχευμένες ενέργειες που αναλαμβάνουν -από κοινού- η τοπική αυτοδιοίκηση, με την ιατρική κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών, μέσω μίας ευρείας ενημερωτικής καμπάνιας σε τοπικό επίπεδο. Εκτενής αναφορά έγινε, επίσης, τόσο για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των πολιτών με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, όσο και για τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες συνεχίζουν τους εμβολιασμούς πρωτίστως σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.  

Έργα στην Κόρινθο

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε, επίσης, η οικονομική στήριξη των δήμων εν μέσω πανδημίας, καθώς και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου για τη διαδραστική παρουσίαση της ιστορίας και των γεγονότων του 1821, μία πρόταση του δήμου Κορινθίων, ύψους 238.000 ευρώ, η οποία έχει ήδη ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης». Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, το επόμενο διάστημα, πρόκειται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ακόμα δύο προτάσεις του δήμου που αφορούν στην ανέγερση του Διαδημοτικού Μουσικού Σχολείου, καθώς και σε παρεμβάσεις βιώσιμης ανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος. «Σκοπός μας είναι, μέσα στο 2022-2023, τα έργα να έχουν συμβασιοποιηθεί και να αρχίσουν να υλοποιούνται, προκειμένου και οι πολίτες να βλέπουν στην πράξη την καθημερινότητά τους να αλλάζει και να βελτιώνεται», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Οι τράπεζες που κλείνουν

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών στην περιοχή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Όταν ξεκίνησα την περιοδεία μου ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τον Ιανουάριο στην Ήπειρο, μου τέθηκε το θέμα ότι υπάρχουν δήμοι, με ένα μόνο υποκατάστημα τράπεζας που και αυτό κινδυνεύει να κλείσει. Σε συνεννόηση, με τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, υπήρξε η δέσμευση ότι σε κάθε έδρα δήμου, θα υπάρχει τουλάχιστον ένα υποκατάστημα συστημικής τράπεζας. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησής μας και στη Νεμέα. Επαναλαμβάνω: η συμφωνία που υπάρχει, είναι ότι θα έχουμε τουλάχιστον ένα υποκατάστημα συστημικής τράπεζας, είτε μιλάμε για ένα νησί, είτε για έναν απομακρυσμένο δήμο. Εάν αυτή η δέσμευση δεν τηρηθεί, τότε εδώ είμαστε να τα πούμε ξανά. Εάν, όμως, αυτή η δέσμευση τηρείται, δεν θα ήθελα να υπάρχουν παρεξηγήσεις».

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κόλλιας.

Στην Τρίπολη με Νίκα και Τζιούμη

Επόμενος σταθμός του κ. Πέτσα ήταν η Τρίπολη, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκ/2021/07/23/nikas-synechis-anodos-ton-krousmaton-an-den-anakopei-i-poreia-me-emvoliasmous/α για τη στενότερη συνεργασία και της Περιφέρειας στη διάδοση του μηνύματος για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. «Το μήνυμα είναι ένα και είναι ξεκάθαρο: εμβολιαζόμαστε σημαίνει ζούμε», επανέλαβε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Όλοι όσοι κατέχουμε ένα δημόσιο αξίωμα, έχουμε την ευθύνη να υπηρετούμε τους πολίτες και να προωθούμε πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή τους. Για να βελτιωθεί, όμως, η ζωή μας χρειάζεται να ζούμε πραγματικά και όχι να μετράμε απλώς τις ημέρες που περνάνε. Και για να ζούμε πραγματικά, πρέπει να εμβολιαστούμε. Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση σε όλους όσοι δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα το ραντεβού τους ή όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το κάνουν. Ας μην αφήσουν καμία ημέρα να πάει χαμένη. Έχουμε σύμμαχο τον καλό καιρό μέσα στο καλοκαίρι. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή τη δυνατότητα που δίνει το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα να μπορεί πλέον να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε το επιθυμεί, ακόμα και σήμερα. Όλοι μαζί, σύμμαχοι, κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, μπορούμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να γυρίσουμε με ασφάλεια στην καθημερινότητά μας».

Έργα στην Περιφέρεια

Στη συνάντηση τέθηκαν, επίσης, τα μεγάλα έργα αστικής αναζωογόνησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν, το επόμενο διάστημα, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τις ελλείψεις της αυτοδιοίκησης σε ανθρώπινο δυναμικό.

Δημαρχείο Τρίπολης

Εν συνεχεία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Τριπόλεως, κ. Κώστα Τζιούμη και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων, στην οποία ενημερώθηκε για τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που αναλαμβάνει από κοινού η δημοτική αρχή με τον ιατρικό σύλλογο για τον πολλαπλασιασμό του μηνύματος για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα των εμβολίων. Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε όλους όσοι είναι αναποφάσιστοι ή επιφυλακτικοί, επισήμανε ο κ. Πέτσας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες -όπως τόνισε- μπορούν να φτάσουν μέχρι και το τελευταίο σπίτι κάθε πολίτη που επιθυμεί να εμβολιαστεί και, μέχρι σήμερα, δεν του είχε δοθεί η δυνατότητα να το κάνει.

«Κύριε Δήμαρχε, χαίρομαι που συνομιλώ μαζί σας, καθώς έχετε τη διπλή ιδιότητα του δημάρχου και του γιατρού. Επομένως, μπορείτε να συμβάλλετε με τον δημόσιο λόγο σας, να απευθύνεστε προς όλους τους πολίτες και να τους παροτρύνετε να εμβολιαστούν, να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης και να αφήσουν πίσω τους οποιαδήποτε φωνή ανορθολογισμού που μπορεί να φτάνει στα αυτιά τους», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι σύντομα θα αποφασιστεί η επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για επέκταση των περιορισμών σε άλλα νησιά ή τουριστικούς προορισμούς, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών, σημείωσε:

«Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους εκείνους που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις -ακόμα κι αν διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα ή με τον ίδιο τον εμβολιασμό – ας τηρούν τουλάχιστον κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τον εαυτό τους. Οι ίδιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν και έχουμε πει και άλλες φορές ότι με την έξαρση της πανδημίας, πρωτίστως, θα κινδυνεύσουν και θα χτυπηθούν άσχημα οι ανεμβολίαστοι, όχι οι εμβολιασμένοι, ούτε η οικονομία. Γιατί όσο προχωρούμε και χτίζουμε ένα τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, εκείνοι που θα κινδυνεύουν, θα είναι οι ανεμβολίαστοι και αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι θα πρέπει να καταλάβουν για το καλό τους. Εμείς θα προσπαθούμε με κάθε λογική φωνή, να έχουμε κοινή συνισταμένη για να τους πείσουμε. Άνθρωποι, οι οποίοι όμως δεν θέλουν να πειστούν, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι περιορισμοί για εκείνους, θα εξακολουθούν να ισχύουν για περισσότερο χρονικό διάστημα, πρώτα για το δικό τους το καλό και δεύτερον για το συλλογικό καλό».

Έργα στην Τρίπολη

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν και οι προτάσεις του δήμου για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Συγκεκριμένα: α) η πρόταση για δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης και Ψηφιακού Μουσείου με δράσεις που σχετίζονται με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συνολικού προϋπολογισμού 305.000 ευρώ, που έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα, β) το φιλόδοξο έργο αστικής αναζωογόνησης ύψους 2,24 εκατ. ευρώ που εντάσσεται στο Πρόγραμμα τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς και γ) το ήδη ενταγμένο έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ που αφορά σε υποδομές αποχέτευσης.

Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, αφενός για έργα που προάγουν τον πολιτισμό και τη συλλογική εθνική μας μνήμη και αφετέρου αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνικών. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: «Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε, πλέον, τη δυνατότητα να κινητοποιούμε πόρους, αξιοποιώντας συνέργειες και συνδυάζοντας εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, για να βελτιώνουμε τη ζωή των πολιτών».

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, επισκέφθηκε στην Κανδύλα, το έργο αγροτικής οδοποιίας, το οποίο έχει επίσης ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να επιβλέψει την πορεία των εργασιών. Πρόκειται για ένα έργο 13 χιλιομέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και των παραγωγών και των κτηνοτρόφων της περιοχής. «Έχει σημασία να αφήσουμε πίσω μας τα δέκα χρόνια κρίσης και να κοιτάξουμε μπροστά. Και τα έργα υποδομής βοηθούν τους πολίτες να αντιληφθούν ότι κάτι αλλάζει πραγματικά» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button