Στην καρδιά της Ιταλικής Αδριατικής, στην πόλη Pescara, έζησαν μια αξέχαστη εκπαιδευτική εμπειρία οι μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ναυπλίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+.
Από τις 20 έως τις 24 Απριλίου, η ομάδα κινητικότητας του σχολείου φιλοξενήθηκε στο Εσπερινό Λύκειο ITCG Aterno-Manthonè, υλοποιώντας ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που συνδύασε παιδεία, πολιτισμό και ψηφιακές δεξιότητες.
Μαθήματα σε δύο γλώσσες
Οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα τόσο στην ιταλική όσο και στην αγγλική γλώσσα, εμβαθύνοντας σε γνωστικά αντικείμενα ανθρωπιστικής παιδείας, όπως η Λογοτεχνία και η Ιστορία. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλάμβανε επιμόρφωση σε σύγχρονα αντικείμενα πληροφορικής, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη – ένα πεδίο που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα ERASMUS+.
Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία: το πρόγραμμα ERASMUS+ 2025-2027 δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τα σχολεία να ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες στη μαθησιακή διαδικασία.

Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο και νεότερη ποίηση σε μια κοινή σκηνή
Αποκορύφωμα της κινητικότητας υπήρξε η τελική κοινή δράση των δύο σχολείων, η οποία ανέδειξε τους βαθύτερους δεσμούς ανάμεσα στον ελληνικό και τον ιταλικό πολιτισμό. Μέσα από αφήγηση και απαγγελία ποιημάτων, οι μαθητές ανέτρεξαν στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο, πέρασαν από τη Βυζαντινή περίοδο και έφτασαν ως τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία.
Η χορωδία του Εσπερινού Λυκείου Ναυπλίου και η αντίστοιχη του ITCG Aterno-Manthonè τραγούδησαν από κοινού ελληνικά και ιταλικά τραγούδια, σε μια συγκινητική έκφραση διαπολιτισμικής συνεργασίας.

Pescara: Πόλη-οικοδεσπότης με ιστορία και τέχνη
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με περιήγηση στην παλιά πόλη της Pescara και επισκέψεις στα τοπικά μουσεία – μια ευκαιρία για τους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό και την ιστορία της ιταλικής πόλης που τους φιλοξένησε.
Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ναυπλίου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στο ITCG Aterno-Manthonè για την άψογη φιλοξενία, ενώ η ομάδα ERASMUS+ αναμένει πλέον με ανυπομονησία να υποδεχθεί τους Ιταλούς μαθητές στο Ναύπλιο.











