home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Χρύσαφα Λακωνίας: Οι πιταρούδες του Πάρνωνα έχουν την τιμητική τους

Την Κυριακή  24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού  Σχολείου Χρύσαφα, η 3η εορτή πιταρούδας.
Γιορτή Πιταρούδας

Την Κυριακή  24 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού  Σχολείου Χρύσαφας Λακωνίας, η 3η εορτή πιταρούδας.

Η πιταρούδα, είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της περιοχής του Πάρνωνα. Συμπεριλαμβάνεται, εδώ και πολλά χρόνια, στο καθημερινό, αλλά και στο γιορτινό τραπέζι κάθε νοικοκυριού.

Η πιταρούδα, κατασκευάζεται από αγνά υλικά, όπως αλεύρι, νερό και αλάτι για το ζυμάρι και άγρια χόρτα και μυρωδικά για τη γέμιση.

Μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος του ψησίματος, πάνω σε προθερμασμένη, πέτρινη πλάκα. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι οι τοπικοί σύλλογοι, καθώς και η κοινότητα Χρύσαφας.

giorti pitaroudas 2024 1

Το πρόγραμμα της Γιορτής

Την εκδήλωση θα προλογίσει η κα Ιωάννα Βαρβιτσιώτη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου. Ομιλία Γ. Κατσουγκράκη (Αρχαιολόγος ΕΦΑΛΑΚ, ΜΑ Λαογραφίας) με θέμα “Η  διατροφή στο Βυζαντινό τραπέζι”.                

Ομιλία Παναγιώτης Ι. Μπασουράκος (Διαιτολόγος -Διατροφολόγος) με θέμα “Η διατροφική αξία της πιταρούδας και των συστατικών της”.  Επίδειξη παρασκευής πιταρούδας από νοικοκυρές του χωριού.                 

Σερβίρισμα της πιταρούδας και λοιπών εδεσμάτων.   Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την Χορευτική Ομάδα Θεραπνών.

Θα φτιαχθούν επιτόπου παραδοσιακές πιταρούδες, ενώ θα σερβιριστούν νηστίσιμα εδέσματα και γλυκά. Στο χώρο θα πωλούνται και σουβλάκια, κρασί, αναψυκτικά κλπ.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis