home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Σχολεία ασυντήρητα αφημένα στη φθορά του χρόνου και της χρήσης

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ναυπλιέων ζητά να ελεγχθούν, επισκευαστούν, ενισχυθούν στατικά τα επικίνδυνα σχολεία
sxoleio nafplio

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ναυπλιέων ζητά να ελεγχθούν, επισκευαστούν, ενισχυθούν στατικά τα επικίνδυνα σχολεία της περιοχής, με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα από την πρόσφατη κακοκαιρία, όπου αντίκρισαν πλημμυρισμένα σχολεία, αίθουσες, λυόμενα και προαύλια.

Όπως αναφέρει η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ναυπλιέων:

«Μετά τη βροχή της Παρασκευής 1/3/2024. Γονείς εκπαιδευτικοί και μαθητές βρεθήκαμε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές… πλημμυρισμένα σχολεία, αίθουσες, λυόμενα και προαύλια.

Τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τα συσσωρευμένα προβλήματα των σχολείων της πόλης μας.

Αν για κάποιους αυτή η κατάσταση είναι απλά μια αναμενόμενη απόρροια των φυσικών φαινομένων ή των οικονομικών συνθηκών, για μας αποτελεί εγκληματική αδιαφορία για την ασφάλεια πρωτίστως των παιδιών μας αλλά και για την ποιότητα και τις συνθήκες μόρφωσης τους.

Γιατί είναι τουλάχιστον απαράδεκτο το 2024 να βλέπουμε τα σχολεία της πόλης μας σε αυτή την κατάσταση.

Δε θέλουμε να βλέπουμε κτίρια ασυντήρητα αφημένα στη φθορά του χρόνου και της χρήσης, με σαθρούς σοβάδες, ετοιμόρροπες υδρορροές, αίθουσες διδασκαλίας διαβρωμένες από υγρασίες, κλιμακοστάσια που κατακλύζονται με νερά από τις πρώτες βροχές, κουφώματα χωρίς θερμομόνωση, κουφώματα που μπάζουν νερά, καλοριφέρ που αιωρούνται και στάζουν και δεκάδες άλλα οικοδομικά προβλήματα που συχνά καθιστούν το κτίριο όχι μόνο δομικά, αλλά και στατικά επικίνδυνο.

Η λύση είναι μία:

Να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί από την πολιτεία, την Περιφέρεια και το δήμο ένα σχέδιο έτσι ώστε να επισκευασθούν – ενισχυθούν στατικά τα επικίνδυνα σχολεία και να κατασκευαστούν καινούργια.

Η εξασφάλιση σύγχρονων – ασφαλών – δημόσιων σχολικών υποδομών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών και τον έλεγχο των σχολικών μονάδων αφορά τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή χιλιάδων παιδιών, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων στο χώρο.

Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.

Διεκδικούμε:

  • Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα (αντιπλημμυρική προστασία – στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – υγειονομική καταλληλότητα αποχωρητηρίων – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης – επάρκεια αιθουσών και βοηθητικών χώρων)
  • Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων από τη μια υπηρεσία στην άλλη.

Η επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή τους, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας και για τις ανάγκες των παιδιών μας».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis