home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το Δημόσιο παίρνει από τους Δήμους την παραχώρηση σε παραλίες

Σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο
Καραθώνα Οκτώβριος 2023 (2)

Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης (συγκεκριμένα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών), που επίσημα αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση μες στη νύχτα (μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη), αρπάζει από τους Δήμους την αρμοδιότητά τους για την παραχώρηση παραλιών.

Συγκεκριμένα, όπως η Κυβέρνηση αναγράφει στην Αιτιολογική Έκθεση, «προβλέπεται ότι αρμόδιοι φορείς για την παραχώρηση είναι το Δημόσιο και η ΕΤΑΔ. Η ρύθμιση δεν προβλέπει την παραχώρηση από το Δημόσιο σε Δήμους, ώστε αυτοί να προβαίνουν σε περαιτέρω παραχώρηση, όπως ίσχυε υπό το καθεστώς του ν. 2971/2001 αλλά ορίζεται η απευθείας παραχώρηση από τους ανωτέρω φορείς (= το Υπουργείο ή την ΕΤΑΔ).

Συγκεκριμένα, στη σύμβαση παραχώρησης το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από την Κτηματική Υπηρεσία, που είναι συνεπώς ο αντισυμβαλλόμενος του παραχωρησιούχου στη σύμβαση παραχώρησης του άρθρου 9. Διατηρείται, ωστόσο, προς όφελος των Δήμων η ρύθμιση του ν. 2971/2001 σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι λαμβάνουν το εξήντα τοις εκατό (60%) επί του ανταλλάγματος της παραχώρησης απλής χρήσης. Διευκρινίζεται, όμως, ότι συμψηφισμοί με το αντάλλαγμα της παραχώρησης που κάνει ο παραχωρησιούχος στις περιπτώσεις που εκπληρώνει υποχρεώσεις των Δήμων, καταλογίζονται στο αντάλλαγμα που αποδίδεται στον Δήμο».

Το Άρθρο 9 ξεκάθαρα αναγράφει ότι η γνώμη των Δήμων για το ποιες παραλίες θα παραχωρηθούν είναι «απλή γνώμη», όχι σύμφωνη γνώμη, δηλαδή (για τους μη νομικούς) δεν δεσμεύει κανέναν.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis