home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η ορκωμοσία Πτωχού, οι αντιπεριφερειάρχες και οι προτεραιότητες

Έτοιμος να διοικήσει από την πρώτη μέρα ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου – Έχει ενημερωθεί και για την παραμικρή λεπτομέρεια – Παρουσία Σαμαρά η ορκωμοσία
Δημήτρης Πτωχός (1)

Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και βουλευτών της Πελοποννήσου ορκίζεται σήμερα Παρασκευή (22/12) το απόγευμα, στην Τρίπολη, ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθησαν στις εκλογές του Οκτωβρίου. Από αυτούς κάποιοι θα αναλάβουν αντιπεριφερειάρχες, χωρίς ακόμα να τους έχει ανακοινωθεί κάτι.

Μετά την ορκωμοσία ο Δημήτρης Πτωχός θα απευθύνει μήνυμα ενότητας για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, θέτοντας παράλληλα τις προτεραιότητές του. Ο νέος περιφερειάρχης έχει ενημερωθεί και για την παραμικρή λεπτομέρεια εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του από 1-1-2024.

Έτοιμος να διοικήσει από την πρώτη μέρα

Πληροφορίες από το περιβάλλον του Δημήτρη Πτωχού αναφέρουν ότι ο νέος περιφερειάρχης είναι απόλυτα ενημερωμένος σε όλους τους τομείς ώστε να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα.

Ο Δημήτρης Πτωχός δεν θέλει να χάσει χρόνο και έχει φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να ενημερωθεί τόσο από την ίδια την Περιφέρεια, αλλά και από τους περιφερειακούς συμβούλους απ’ όλους τους νομούς που θήτευσαν το προηγούμενο διάστημα. Εξ’ ου και οι επανειλημμένες συναντήσεις που είχε μαζί τους.

Παράλληλα όλο το προηγούμενο διάστημα επισκέπτονταν φορείς και υπουργεία ώστε να έχει πλήρη εικόνα.

Επτασφράγιστο μυστικό οι αντιπεριφερειάρχες

Η ανακοίνωση των αντιπεριφερειαρχών και των αιρετών που θα αναλάβουν επιτελικές θέσεις θα γίνουν λίγες μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, δηλαδή λίγο πριν την Πρωτοχρονιά.

Τα ονόματα που θα αναλάβουν είναι ακόμα επταφράγιστο μυστικό, καθώς ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης δεν έχει ανακοινώσει ούτε στους ίδιους τις αποφάσεις του.

Είναι θέμα τακτικής του Δημήτρη Πτωχού ώστε να μην υπάρξουν γκρίνιες και πιέσεις. Μόνο ο ίδιος και οι απόλυτα στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν τους αντιπεριφερειάρχες.

Πάντως, εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα προτιμηθούν δικαιωματικά αυτοί που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς στις περιφερειακές εκλογές, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.

Δεν είναι λίγοι πάντως οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι που ράβουν κοστούμια για να είναι έτοιμοι να αναλάβουν πόστα. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Πτωχός θέτει και αξιοκρατικά κριτήρια με αποτέλεσμα κάποιοι ίσως να περιμένουν σε βάθος χρόνου.

Στόχοι, προκλήσεις, προτεραιότητες

Στόχος του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου είναι «να πάμε την Πελοπόννησο, μπροστά, να κάνουμε την Πελοπόννησο μία περιφέρεια πρότυπο για όλους», όπως είχε δηλώσει αποκλειστικά στο Anagnostis.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η Περιφέρεια, σύμφωνα με όσα είχε πει ο Δ. Πτωχός σε συνέντευξή του στον Άκη Γκάτζιο είναι, «να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πόροι που μπορούν και πρέπει να διατεθούν σωστά. Πολλές φορές μετράμε τον τρόπο με τον οποίο πετυχαίνει ή όχι η Περιφερειακή Διοίκηση μόνο με δύο βασικούς δείκτες. Το πόσα έργα κάνει και πόσα χρήματα απορροφά. Εμείς δεν θέλουμε να στεκόμαστε αποκλειστικά στην απορρόφηση των χρημάτων αλλά κυρίως, στην αξιοποίησή τους, αφού είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία και συνέργειες μεταξύ διαφορετικών χρηματοδοτικών μέσων, ώστε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης χρειάζεται στενή συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, ώστε να γίνει σωστή διαχείριση των κονδυλίων, να υπάρχει μία εναρμόνιση εθνικών και περιφερειακών στόχων και πιστεύω ότι είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Ξέρω πώς να συνεργαστούμε, αλλά και πώς να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά, για να έχουμε τα αποτελέσματα που μας αξίζουν».

Στις προτεραιότητες του νέου περιφερειάρχη είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε ένας νέος να θέλει σε μερικά χρόνια, να μείνει και να εργαστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και να μην αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό ή στην καλύτερη περίπτωση στην Αθήνα.

«Οι άνθρωποί μας να μένουν στον τόπο τους, να δημιουργούν εδώ την οικογένειά τους και μακάρι να είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε και εσωτερικούς “μετανάστες” από άλλα μέρη της Ελλάδας. Σήμερα όμως η Πελοπόννησος υπολείπεται σε ανάπτυξη, σε νέες επενδύσεις – στην Πελοπόννησο γίνεται μόλις το 5% των άμεσων ξένων επενδύσεων – χρειαζόμαστε νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας προκειμένου να ανατρέψουμε το δημογραφικό, το οποίο είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο τελικός λόγος είναι ότι η Πελοπόννησος στοχεύουμε να είναι ένα μέρος που σου δίνει τη δυνατότητα να ζεις εδώ με ποιότητα και τα εφόδια να κάνεις την οικογένειά σου», είχε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα που του έγινε.

Η ορκωμοσία Πτωχού αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία στα αυτοδιοικητικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ενήμερος και έτοιμος να διοικήσει, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει μαζί με την ομάδα του.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis