banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Συνέντευξη Δ. Πτωχός: Αν η Πελοπόννησος κάνει ένα άλμα ανάπτυξης, μπορούμε να κερδίσουμε όλοι

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός απαντά στις ερωτήσεις του Άκη Γκάτζιου
Δημήτρης Πτωχός (1)

Ο Δημήτρης Πτωχός στη συνέντευξή του στον έντυπο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, απαντά σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για το μέλλον της Πελοποννήσου και ειδικά της Αργολίδας. Οι ερωτήσεις που του έθεσε ο Άκης Γκάτζιος, προέρχονται ουσιαστικά από όσα συζητούν οι ψηφοφόροι, με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη να δίνει ακριβείς απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές.

Στόχος του Δ. Πτωχού, όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα από τη συνέντευξή του: «Αν η Πελοπόννησος κάνει ένα άλμα ανάπτυξης, μπορούμε να κερδίσουμε όλοι».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων τονίζει:

  • Η πρόκληση είναι να καλλιεργηθεί μία περιφερειακή αντίληψη
  • Αν η Πελοπόννησος κάνει ένα άλμα ανάπτυξης, μπορούμε να κερδίσουμε όλοι
  • Δεν θα αφήσουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη
  • Ξέρω πώς να συνεργαστούμε, αλλά και πώς να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά
  • Η Πελοπόννησος στοχεύουμε να είναι ένα μέρος που σου δίνει τη δυνατότητα να ζεις εδώ με ποιότητα
  • Μπορώ να ανταποδώσω στον τόπο μου όσα μου προσέφερε και να καταβάλλω προσπάθεια, ώστε η Πελοπόννησος να πάει μπροστά
Δημήτρης Πτωχός
ΦΩΤΟ: Γραφείο Τύπου Δ. Πτωχού

Η συνέντευξη στον Άκη Γκάτζιο

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, για τον έντυπο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, στον Άκη Γκάτζιο:

ΕΡ. Πόσο απέχει η προσωπική επιθυμία για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από την κομματική συστράτευση;

ΠΤΩΧΟΣ: Δεν είναι έννοιες ταυτόσημες, ούτε όμως και αντιθετικές. Η Πελοπόννησος είναι ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα, σήμερα ζω με την οικογένειά μου. Θεωρώ λοιπόν ότι μπορώ να ανταποδώσω στον τόπο μου όσα μου προσέφερε και να καταβάλλω προσπάθεια, ώστε η Πελοπόννησος να πάει μπροστά και να εξελιχθεί σε αυτό που της αξίζει. Να είναι μία περιφέρεια πρότυπο σε όλα. Η τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού μου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Εξίσου τιμητικό είναι να έχεις έναν κομματικό μηχανισμό μαζί σου, ο οποίος έχει στελέχη που είναι ενεργοί πολίτες, βρίσκονται μέσα στην κοινωνία και την εκφράζουν. Προέρχομαι από τη Νέα Δημοκρατία και συμμετείχα σε προηγούμενη κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, κι από εκεί αποκόμισα πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία. Εκεί έμαθα να συνθέτω και αυτό κάναμε και για την Περιφέρεια. Ενεργοποιήσαμε ανθρώπους που είχαν αποφασίσει να απέχουν από τα κοινά. Είμαστε μια πολυσυλλεκτική ομάδα, η οποία θα είναι ομάδα με όλα τα γράμματα κεφαλαία, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και την επόμενη μέρα.

ΕΡ. Όλοι μιλούν για ισόρροπη ανάπτυξη. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν οι τοπικιστικές πιέσεις, ώστε η ανάπτυξη της Περιφέρειας να γίνει με διαφορετικά τεχνοκρατικά και ουσιαστικά κριτήρια για κάθε περιοχή, ώστε να αποδώσει;

ΠΤΩΧΟΣ: Οι πιέσεις που υπάρχουν ανά περιοχή δεν πρέπει πάντα να ενοχοποιούνται, γιατί είναι κάτι λογικό και θεμιτό να θέλει κάποιος το καλύτερο για τον τόπο του. Η πρόκληση, αν θέλετε, είναι να καλλιεργηθεί μία περιφερειακή αντίληψη και να ενώσουμε σε έναν κοινό στόχο τις κατά τόπους πιέσεις. Να δούμε δηλαδή το καλό όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όχι τα τοπικά μικροσυμφέροντα. Να γίνει αντιληπτό ότι αν η Πελοπόννησος κάνει ένα άλμα ανάπτυξης, μπορούμε να κερδίσουμε όλοι. Στη διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη η ανάδειξη των δυνατών σημείων της κάθε περιοχής, έτσι ώστε να επενδύσουμε σε αυτά. Χωρίς να χαρακτηριστώ τοπικιστής, είμαι της άποψης ότι η Πελοπόννησος διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν τα συναντάς σε τέτοιο πλούτο σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα και στόχος μας είναι να βρούμε τρόπους για να τα αξιοποιήσει.

ΕΡ. Ειδικά για την Αργολίδα, σε ποιους τομείς διακρίνετε ότι μπορεί να αναπτυχθεί και πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

ΠΤΩΧΟΣ: Χαίρομαι που με ρωτάτε για την Αργολίδα γιατί κατά τη γνώμη μου δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε. Το σχέδιό μας για να το πετύχουμε αυτό, όπως σας έλεγα προηγουμένως, βασίζεται ακριβώς στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Σε ολόκληρη την Ελλάδα γνωρίζουν το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και την πόλη του Ναυπλίου. Αμέσως έχουμε τους δύο πυλώνες ανάπτυξης. Τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Την ίδια ώρα πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν τα αργίτικα πεπόνια ή έχουν πετύχει σε λαϊκές αγορές προϊόντα από την Αργολίδα. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας ακόμα πυλώνας. Για να λειτουργήσουν όμως απαιτούνται και οι κατάλληλες υποδομές. Βλέπετε ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους και για να έχουμε αποτέλεσμα χρειάζεται σχέδιο, διάθεση και σοβαρότητα. Εμείς τα έχουμε.

Δημήτρης Πτωχός με μια κυρία
ΦΩΤΟ: Γραφείο Τύπου Δ. Πτωχού

ΕΡ. Το όραμα και οι στόχοι έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και ποιο είναι αυτό κατά περίσταση;

ΠΤΩΧΟΣ: Μπορώ να δεσμευτώ στους συμπολίτες μου για δύο πράγματα: Ότι δεν θα αφήσουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη και ότι το 2028, με την ολοκλήρωση της θητείας μας η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι διαφορετική, θα έχει βελτιωθεί και θα έχει έναν ορατό ορίζοντα για το μέλλον. Το πρόγραμμά μας διαρθρώνεται σε επτά πυλώνες ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους. Με μια φράση, αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε την Πελοπόννησο μια περιφέρεια πρότυπο σε όλα, έχουμε τον τρόπο να το κάνουμε και θα το κάνουμε.

ΕΡ. Η πρώτη δράση, την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε καθήκοντα αν εκλεγείτε, ποια θα είναι;

ΠΤΩΧΟΣ: Η πρώτη δράση θα είναι να δούμε με τους συνεργάτες και τους υπεύθυνους της Περιφέρειας τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν. Ξέρετε, ίσως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα φαινόμενα και είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο με άμεσες δράσεις και ενέργειες για την Πολιτική Προστασία. Γενικότερα, οι άνθρωποι έρχονται σε προτεραιότητα στο σχέδιο δράσης μας. Οι συνεργάτες μας με τους οποίους θα πρέπει να δώσουμε άμεσες λύσεις. Και οι πολίτες επειδή έχουν απαιτήσεις από εμάς και εμείς μία αυτονόητη υποχρέωση απέναντί τους.

ΕΡ. Υπάρχει πλάνο 100 ημερών;

ΠΤΩΧΟΣ: Συνηθίζουμε να το λέμε έτσι ενώ είναι ένα στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει άμεσες και έμμεσες δράσεις σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Δηλαδή με τους Δήμους και το κεντρικό κράτος. Όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται, δεν είναι και να είστε βέβαιος ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πλευρό μας είναι οι κατάλληλοι για να κάνουμε όλοι μαζί πράξη το πλάνο μας. Τεχνοκράτες, επιστήμονες, άνθρωποι της αγοράς, μαζί με αυτοδιοικητικά στελέχη και άλλα πρόσωπα, έρχονται να προσθέσουν και να δώσουν γνώση και εμπειρία.

ΕΡ. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η Περιφέρεια, ποιες θεωρείτε ότι είναι;

ΠΤΩΧΟΣ: Σωστά το θέσατε στον πληθυντικό γιατί δεν είναι μία η πρόκληση αλλά πολλές και παράλληλες. Θα προσπαθήσω να το θέσω όσο πιο απλά μπορώ. Να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πόροι που μπορούν και πρέπει να διατεθούν σωστά. Πολλές φορές μετράμε τον τρόπο με τον οποίο πετυχαίνει ή όχι η Περιφερειακή Διοίκηση μόνο με δύο βασικούς δείκτες. Το πόσα έργα κάνει και πόσα χρήματα απορροφά. Εμείς δεν θέλουμε να στεκόμαστε αποκλειστικά στην απορρόφηση των χρημάτων αλλά κυρίως, στην αξιοποίησή τους, αφού είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία και συνέργειες μεταξύ διαφορετικών χρηματοδοτικών μέσων, ώστε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης χρειάζεται στενή συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, ώστε να γίνει σωστή διαχείριση των κονδυλίων, να υπάρχει μία εναρμόνιση εθνικών και περιφερειακών στόχων και πιστεύω ότι είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Ξέρω πώς να συνεργαστούμε, αλλά και πώς να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά, για να έχουμε τα αποτελέσματα που μας αξίζουν.

ΕΡ. Ποιος εκτιμάτε ότι θα είναι ο λόγος μέσα από τις ενέργειές σας, που ένας νέος θα θέλει σε μερικά χρόνια, να μείνει και να εργαστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και να μην αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό ή στην καλύτερη περίπτωση στην Αθήνα;

ΠΤΩΧΟΣ: Αυτός είναι ένας από τους μεγάλους μας στόχους. Οι άνθρωποί μας να μένουν στον τόπο τους, να δημιουργούν εδώ την οικογένειά τους και μακάρι να είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε και εσωτερικούς «μετανάστες» από άλλα μέρη της Ελλάδας. Σήμερα όμως η Πελοπόννησος υπολείπεται σε ανάπτυξη, σε νέες επενδύσεις – στην Πελοπόννησο γίνεται μόλις το 5% των άμεσων ξένων επενδύσεων – χρειαζόμαστε νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας προκειμένου να ανατρέψουμε το δημογραφικό, το οποίο είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο τελικός λόγος, για να απαντήσω και στο αρχικό σας ερώτημα, είναι ότι η Πελοπόννησος στοχεύουμε να είναι ένα μέρος που σου δίνει τη δυνατότητα να ζεις εδώ με ποιότητα και τα εφόδια να κάνεις την οικογένειά σου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis