home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το τρίπτυχο της Δέησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαρ. Τζιαμπάσης,, αρχαιολόγος.
Εικ.3 Τριπ ΚΟΡ.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας παρουσιάζει τη συντήρηση ενός τριπτύχου του 1711 (Εικ.1).

Εικ.1 Δέηση τριπ.Κορ
Το τρίπτυχο της Δέησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου @ΕΦΑ Κορινθίας/ΥΠΠΟ

Το τρίπτυχο, με την παράσταση της Δέησης και αγίους, ανήκε σε ιδιωτική συλλογή που δωρήθηκε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου και θα περιλαμβάνεται στη νέα μόνιμη έκθεση του μουσείου. Στην εσωτερική όψη του τριπτύχου εικονίζονται συνολικά δέκα μορφές, ο Χριστός με την Θεοτόκο και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, σχηματίζοντας την Δέηση, ο Προφήτης Ηλίας και έξι Άγιοι: Χαράλαμπος, Αθανάσιος, Γεώργιος και Δημήτριος όπως και η Αγία Παρασκευή. Η εξωτερική όψη είναι ζωγραφισμένη με κόκκινο χρώμα (Εικ.2).

Εικ.2 Προθ.τρυπτυχο Δέηση
Το τρίπτυχο πριν και μετά την συντήρηση του @ΕΦΑ Κορινθίας/ΥΠΠΟ

Οι μικρές διαστάσεις του τρίπτυχου δηλώνουν ιδιωτική χρήση με εικονιζόμενες με τις εικονιζόμενες άγιες μορφές ως προστάτες -φύλακες και ως μεσολαβητές στον Χριστό για την σωτηρία τους. Δεν αποκλείεται όμως η επιλογή της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Χαραλάμπους να συνδέονται με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την επιδημία της πανούκλας κατά τον 17ο και 18ο αι. .

Το τρίπτυχο, το οποίο συντηρήθηκε στο εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κατά το 2021-2022, εκτίθεται σε προθήκη στη Ρωμαϊκή Αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου. Στην ίδια προθήκη περιλαμβάνονται τρισδιάστατη, σε φυσικές διαστάσεις, αναπαράσταση του τριπτύχου στην κατάσταση διατήρησής του πριν από τη συντήρηση, κείμενα με την αρχαιολογική τεκμηρίωση του τριπτύχου και τις εργασίες συντήρησης που υλοποιήθηκαν, αλλά και ορισμένα από τα εργαλεία και τον εξοπλισμό που ο ειδικευμένος συντηρητής χρησιμοποιεί κατά την εργασία του.

Οι εργασίες συντήρησης του τριπτύχου παρουσιάζονται με ιδιαίτερα εύληπτο τρόπο σε βίντεο που προβάλλεται σε ευρεία οθόνη πλησίον της προθήκης, ώστε οι επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με άγνωστες λεπτομέρειες και στάδια της συντήρησης του κειμηλίου. Μέσα από την παρουσίαση αυτή γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η συντήρηση των αρχαιοτήτων, ανεξαρτήτως υλικού και διαστάσεων, είναι ένα επίπονο όσο και χρονοβόρο έργο, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, ακρίβεια και υπομονή (Εικ.3).

Εικ.2 Προθ.τρυπτυχο Δέηση
Το τρίπτυχο πριν και μετά την συντήρηση του @ΕΦΑ Κορινθίας/ΥΠΠΟ

Η προθήκη και η βιντεοπροβολή θα παραμείνουν στη Ρωμαϊκή Αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου μέχρι τον Ιανουάριο 2024, κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου. Τυχεροί οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου που θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το πρόσφατα συντηρημένο τρίπτυχο.

Κων/νος Χαρ.Τζιαμπάσης,
αρχαιολόγος.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis