home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γ. Λυκοσκούφης: Έργα και ημέρες του απερχόμενου δημάρχου Άργους-Μυκηνών

Άρθρο του Γιάννη Λυκοσκούφη, καθηγητή Πανεπιστημίου – Γεωπόνου, Δημοτικού Συμβούλου Δ. Άργους – Μυκηνών, και υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με την δημοτική παράταξη «ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ»
Γιάννης Λυκοσκούφης

Τις τελευταίες μέρες παρατηρώντας τον δημόσιο διάλογο για τις δημοτικές εκλογές, θυμήθηκα μια πινακίδα στο γραφείο ενός καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο που έγραφε: «Ο Έξυπνος παραδέχεται, ο Πονηρός δικαιολογείται, ο Ηλίθιος επιμένει».

Γιάννης Λυκοσκούφης με λογότυπο

του Γιάννη Λυκοσκούφη*

Ο «βραβευμένος» και απερχόμενος δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη μη μπορώντας να εξηγήσει την έλλειψη έργου κατά την διάρκεια των 13 ετών της θητείας του επικαλείται τακτικά τα μνημόνια ως υπεύθυνα για την δική του ανεπάρκεια. Λες και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας δεν πέρασαν μνημόνια αλλά μόνο ο Δήμος Άργους – Μυκηνών. Εκτός αυτού ξεχνάει ότι η Χώρα μας έχει εξέλθει των μνημονίων από τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή για τα 5 τελευταία χρόνια από τα 13 της θητείας του δεν ευσταθεί η δικαιολογία αυτή για την απουσία έργου τουλάχιστον για την τελευταία περίοδο.

Συνήθως, μια δημοτική αρχή στην πρώτη της θητεία σχεδιάζει το έργο που επιθυμεί να υλοποιήσει και το εκτελεί στη δεύτερη θητεία της ή έρχεται άλλη δημοτική αρχή και υλοποιεί το σχεδιασμό της προηγούμενης. Θα περίμενε λοιπόν κανείς από την απερχόμενη δημοτική αρχή η οποία ολοκληρώνει την τρίτη θητεία της, σε αυτή την τελευταία θητεία της να παρουσιάσει τον μεγαλύτερο όγκο έργων, αφού είχε το χρόνο να μελετήσει και να σχεδιάσει ευρεία γκάμα έργων.

Αλήθεια ποια έργα από την τελευταία του θητεία έχει να παρουσιάσει ο απερχόμενος δήμαρχος των «έργων»; Ποια μεγάλα έργα θυμούνται οι δημότες του Δήμου Άργους – Μυκηνών τα οποία πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια;

Κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, ο απερχόμενος δήμαρχος υποστήριζε ότι για την περίοδο 2019-2023 το βάρος θα έπεφτε τα χωριά του Δήμου μας. Δόθηκε βάρος στα χωριά μας; Ναι, δόθηκε βάρος στα χωριά μας! Αυξήθηκαν έως και 150% τα δημοτικά τέλη σε κοινότητες των πρώην καποδιστριακών Δήμων. Αυξήθηκαν τα τέλη ύδρευσης (τόσο το πάγιο όσο και η τιμή ανά κυβικό μέτρο νερού)! Έτσι δόθηκε βάρος στα χωριά μας; Σε κάποια χωριά του Δήμου μας η ετήσια επιβάρυνση για τις υπηρεσίες του Δήμου ξεπέρασε τα 500 ευρώ ανά νοικοκυριό. Ή μήπως βελτιώθηκαν οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιφέρειας του Δήμου μας;

Ποιο έργο έχει να παρουσιάσει ο απερχόμενος δήμαρχος στα χωριά του δήμου μας; Έχει να παρουσιάσει κάποιο έργο που να υλοποιήθηκε στη Ν. Κίο, στο Κουτσοπόδι, στο Κεφαλάρι, στις Μυκήνες, στη Λυρκεία, στη Σκοτεινή και στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου μας; Η αντίληψη ότι οι κάτοικοι των χωριών το μόνο που θέλουν είναι να τους μαζεύουν τα σκουπίδια και να τους φτιάχνουν κανένα δρόμο στις μέρες μας είναι παρωχημένη. Στις μέρες μας οι κάτοικοι των χωριών έχουν τις ίδιες ανάγκες με αυτές των κατοίκων της πόλης, έχουν ανάγκες αναψυχής, πολιτισμού και άμεση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας. Τι έκανε λοιπόν ο Δήμος μας για να καλύψει αυτές τους τις ανάγκες; Μπορεί να συγκριθεί το έργο του απερχόμενου δημάρχου με αυτό του αείμνηστου Κατριλιώτη για την Νέα Κίο, ή μπορεί να συγκριθεί με το έργο του των πρώην δημάρχων για τον πρώην δήμο Λέρνας, για τον πρώην δήμων Κουτσοποδίου, για το πρώην δήμο Λυρκείας; Η σύγκριση είναι καταλυτική!

Τα χωριά του δήμου Άργους – Μυκηνών τα τελευταία 13 χρόνια έχουν αφεθεί στην τύχη τους!

Όσον αφορά την έδρα του Δήμου, την πόλη του Άργους, ο απερχόμενος δήμαρχος για το σύνολο των 13 ετών της θητείας του έχει να παρουσιάσει την μετατροπή ενός βιομηχανικού κτιρίου σε αίθουσα πολιτισμού, μία ανάπλαση, ένα κολοβό κολυμβητήριο, ένα σιντριβάνι και 3 αγάλματα.

Για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης για την οποία έχει γίνει πολλή συζήτηση, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς με το αρχιτεκτονικό και αισθητικό αποτέλεσμα, τίθεται το ερώτημα: Μόνο το Άργος κατάφερε να κάνει ανάπλαση του κέντρου του εκείνη την χρονική περίοδο, έγιναν αντίστοιχες αναπλάσεις σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου όπως η Κόρινθος, η Τρίπολη, η Καλαμάτα; Αναπλάσεις πραγματοποιήθηκαν και στις παραπάνω πόλεις, επομένως ο απερχόμενος δήμαρχος δεν πέτυχε τον 13ο άθλο του Ηρακλή. Υπήρχαν χρηματοδοτήσεις για αναπλάσεις κέντρων και οι περισσότερες πόλεις τις αξιοποίησαν, ο Δήμος Άργους – Μυκηνών τα αξιοποίησε όπως τα αξιοποίησε, ενσωματώνοντας την αισθητική του δημάρχου στο σχέδιο της ανάπλασης.

Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, όλοι θυμούνται ότι ο δήμαρχος των έργων είχε υποσχεθεί την κατασκευή μυθολογικού πάρκου στις Μυκήνες με 7.000 θέσεις εργασίας, υδατοδρόμιο στην Ν. Κίο, τελεφερίκ για το κάστρο της Λάρισας στο Άργος, κ.ά. Όπως προαναφέρθηκε κανένα μνημόνιο δεν τον εμπόδισε να τα υλοποιήσει, και επιπλέον η κυβέρνηση ήταν «φιλική» μαζί του. Ποιο αόρατο χέρι εμπόδισε τον δήμαρχο των «έργων» να ξεδιπλώσει το σχεδιασμό του για τα έργα που είχε υποσχεθεί;

Με ποιες προεκλογικές υποσχέσεις προσέρχεται στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ο απερχόμενος δήμαρχος; Σύμφωνα με αυτά που δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του οι υποσχέσεις του είναι οι εξής 2: η τουριστική ανάπτυξη της πόλης του Άργους και τα όμβρια της Ν. Κίου.

Για 13 χρόνια δεν κατάφερε να αυξήσει την επισκεψιμότητα της πόλης και έδρας του Δήμου μας, γιατί θα καταφέρει τώρα;

Για 13 χρόνια δεν κατάφερε να αναπτύξει τις Μυκήνες οι οποίες από μόνες του κάθε χρόνο δέχονται πάνω από 400 χιλιάδες επισκεπτών.

Για 13 χρόνια δεν κατάφερε οι επιχειρήσεις εστίασης στο Δήμο μας να σερβίρουν νερό από δίκτυο ύδρευσης.

Για 13 χρόνια δεν κατάφερε να προστατέψει τις πηγές της Λέρνης από πιθανή μόλυνση, μη μπορώντας να συνδέσει τα χωριά του πρώην Δήμου Λέρνας με το βιολογικό καθαρισμό και μη μπορώντας να μεταφέρει το κοιμητήριο των Μύλων.

Για 13 χρόνια δεν κατάφερε να αναπτύξει τουριστικά τα χωριά της ορεινής ζώνης του Δήμου μας.

Για 13 χρόνια δεν κατάφερε να προωθήσει την επέκταση του έργου του Αναβάλου για την άρδευση των χωριών του Δήμου μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.

Τα 13 χρόνια στη διοίκηση του Δήμου είναι πάρα πολλά, ότι μπορούσε να δώσει ο απερχόμενος δήμαρχος το έδωσε. Αυτό ήταν. Δεν έχει άλλο!

Οι εναλλακτικές προτάσεις από ανακυκλώσιμα και δοκιμασμένα πρόσωπα που στήριξαν και συνεργάστηκαν με τον απερχόμενο δήμαρχο δεν αποτελούν λύση για το μέλλον.

Η μοναδική εναλλακτική πρόταση για την πραγματική Αλλαγή στο Δήμο μας είναι μία: ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ!

ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ! Με Συνέπεια και Αξιοπιστία!

*Ο Γιάννης Λυκοσκούφης, καθηγητής Πανεπιστημίου – Γεωπόνος, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Άργους – Μυκηνών και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την δημοτική παράταξη «ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ»

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis