home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γ. Γαβρήλος: Θεσμοθετείται ο «εργαζόμενος λάστιχο» και «ο εργαζόμενος 24/7»

Εργατικό Νομοσχέδιο Μητσοτάκη: Συνεχίζεται η απορρύθμιση και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων
Γιώργος Γαβρήλος

Ως μια νοητή συνέχεια του «σχεδίου Πισσαρίδη» και του Νόμου Χατζηδάκη, έρχεται το νέο, υπό διαβούλευση, Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Με αφορμή την υποχρέωση της χώρας για ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας (2019/1152) σχετικά με εισαγωγή διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας, η Κυβέρνηση «κρύβει» στο νέο σχέδιο νόμου ρυθμίσεις που οδηγούν σε περαιτέρω απορρύθμιση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Μέσα σε ένα ήδη αρνητικό, για τον εργαζόμενο, περιβάλλον, δεδομένης της ισχύος των αντεργατικών νόμων της πρώτης τετραετίας Μητσοτάκη, όπως είναι η νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, η κατάργηση του 8ώρου με την εισαγωγή του 10ώρου, η κατάργηση αιτιολόγησης κατά την απόλυση και η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, νέες αντεργατικές διατάξεις, που ανατρέπουν το εργατικό δίκαιο, πρόκειται σύντομα να έρθουν στην Βουλή.

Αν κανείς διαβάσει αυτό το τελευταίο νομικό πόνημα του Υπουργείου Εργασίας, αντιλαμβάνεται αμέσως πως, παρά τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες, τελικά το πραγματικό σύνθημα της ΝΔ ήταν «Σταθερά Μπροστά για πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων».

  • Ανοίγει και επίσημα πλέον ο δρόμος για παράλληλη εργασία σε έτερο εργοδότη, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 13ώρες/24ωρο! Μια ρύθμιση, που σε συνδυασμό με το ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δε λειτουργούν, οδηγεί κυριολεκτικά σε εξόντωση των εργαζομένων και γαλέρες.
  • Η 6ήμερη εργασία επεκτείνεται πια σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων. Τη στιγμή δηλαδή που στην υπόλοιπη Ευρώπη εξετάζουν το 35ωρο, χωρίς μείωση μισθού, η Ελλάδα γυρνάει σε συνθήκες Σικάγου 1886. Ένα δικαίωμα δεκαετιών για τον κόσμο της εργασίας, να εργάζεται δηλαδή πέντε μέρες τη βδομάδα με δύο συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης, καταργείται δια χειρός Μητσοτάκη το 2023.
  • Δίνεται η δυνατότητα, η δοκιμαστική περίοδος να φτάνει στους 6 μήνες, χωρίς όμως να προβλέπεται παράλληλα, μετά το πέρας της περιόδου, η καταβολή αποζημίωσης για την απόλυση. Άρα, ο κάθε εργοδότης μπορεί να προσλαμβάνει και να απολύει εργαζόμενους στο πλαίσιο της μαθητείας ανά 6μηνο, χωρίς καμία αποζημίωση ή άλλη συνέπεια.
  • Θεσμοθετείται ο «εργαζόμενος λάστιχο» και «ο εργαζόμενος 24/7». Επιτρέπονται πια ατομικές συμβάσεις με αναφορά μηδενικών ωρών και συμβάσεις με κατά παραγγελία εργασία. Όποτε θέλει ο εργοδότης δηλαδή, ο εργαζόμενος πρέπει να είναι διαθέσιμος και κυρίως «ευέλικτος», χωρίς υπερωρίες και με πενιχρές αποδοχές.
  • Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση και γίνεται πλέον καθεστώς ο εκφοβισμός των εργαζομένων να ασκήσουν το δικαίωμα της απεργίας.
  • Το εργαλείο της ψηφιακής κάρτας εργασίας χρησιμοποιείται ως άλλοθι, για να ανοίξει περαιτέρω η Κερκόπορτα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Έτσι, για τις επιχειρήσεις που έχουν εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα, καταργείται η υποχρέωση να καταχωρούν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων.
  • Τέλος, μια σειρά ρυθμίσεων της Κυβέρνησης δίνουν έμφαση στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, εις βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δικαιωμάτων.

Σιγά – σιγά, η πραγματική ατζέντα της ΝΔ ξεδιπλώνεται, με τον πιο αρνητικό τρόπο για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία. Κανένας δεν υποχρεώνει την Κυβέρνηση να θεσπίσει τις νέες, αλλά και παλαιότερες ρυθμίσεις που έχει φέρει, και που ουσιαστικά καταργούν το όποιο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων υπήρχε. Είναι απολύτως σαφές πως η ειλικρινής πολιτική βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για απορρύθμιση της Εργασίας, είναι αυτή που εμπνέει το νέο Νομοσχέδιο. Ένα Νομοσχέδιο που αποδυναμώνει περαιτέρω την προστασία των εργαζομένων και ουσιαστικά προσφέρεται ως δώρο στην εξυπηρέτηση μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων.

(Ο Γιώργος Γαβρήλος είναι Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ)

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis