home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

El Greco…η ζωγραφική μαγειρική πινελιά στο Λέντα της νότιας Κρήτης

el greco

Στο νότιο άκρο του νομού Ηρακλείου, αφού ανέβεις και κατέβεις τα Αστερούσια Όρη και βρεις μερικές από τις πιο ωραίες παραλίες που μπορεί να βρει κανείς από εκείνη τη πλευρά του νομού Ηρακλείου, ένας παραθαλάσσιος οικισμός ο Λέντας έχει πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα, αλλά πολλούς τακτικούς επισκέπτες το καλοκαίρι, οι οποίοι φτάνουν μέχρι εκεί για να επισκεφτούν μια από τις ψαροταβέρνες που, αν και βρίσκεται «εκτός πιάτσας», κατάφερε να κάνει όνομα και η φήμη της διαδόθηκε πραγματικά από στόμα σε στόμα. Η ταβέρνα El Greco είναι η …ζωγραφική πινελιά στο Λέντα, νότια της Κρήτης.

el greco Αστακοί
Αστακοί
el greco χταποδάκι
Χταποδάκι

Δηλαδή όσοι έχουν το πείσμα (ή το κουράγιο, όπως το δει κανείς) να ξεκινήσουν από το Ηράκλειο, να περάσουν τον ορεινό όγκο των Αστερουσίων και να φτάσουν στον γραφικό Λέντα, όπου η διαδρομή αποκτάει μια άγρια όμορφιά. Μετά μένουν οι υπομονετικοί, αυτοί που έχουν γράψει εξήντα χιλιόμετρα μόνο για το πήγαινε για ένα μπάνιο, και οι καλοφαγάδες σίγουρα.

el greco Ψάρια στείρα
Ψάρια στείρα

Σε αυτόν τον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό λειτουργεί από το 1994 η ταβέρνα El Greco η οποία ξεκίνησε από τα δυο αδέρφια Ντελάκη και παραμένει μέχρι σήμερα οικογενειακή υπόθεση. Ξεκίνησαν την ταβέρνα τους με ψάρι που έπαιρναν και συνεχίζουν να προμηθεύονται από τους ψαράδες της περιοχής, με το φρέσκο καλαμάρι και γαρίδες να πρωταγωνιστούν, είχαν και κάποια κρεατικά, τα οποία έχουν μείνει στον κατάλογο χωρίς να υποκαθιστούν τις γεύσεις της θάλασσας.

el greco Καλαμαράκια
Καλαμαράκια

Επιστρέφω στα ψάρια που έχουν ταυτιστεί με την ψαροταβέρνα El Greco στον Λέντα. Από τη δεκαετία του ’90 έως τώρα οι συνταγές τους είναι ίδιες και απαράλλαχτες ‒ γιατί να τις αλλάξουν, αν είναι επιτυχημένες; Ο εξαιρετικός φρέσκος τόνος και ο ξιφίας στο γκριλ κατευθείαν από το καΐκι στο πιάτο,. Ο τόνος ξεχωρίζει ως τόνος καρπάτσιο και τόνος ταρτάρ.

el greco Μπριζόλα
Μπριζόλα

Στα must-eat είναι και η σαλάτα «ποικιλία» με χόρτα εποχής, αλμύρα που βρίσκουν στην περιοχή το καλοκαίρι, σταμναγκάθι και ραδίκια από την νότια Κρήτη, παντζάρια, ντομάτα, ρόκα, φάβα και μαυρομάτικα, που σερβίρεται σε τρία μεγέθη – η μικρή που θα διαβάσετε στον κατάλογο είναι αρκετά πλούσια, γενικά οι μερίδες στο El Greco είναι γενναιόδωρες.

el greco Ορεκτικά 2
Ορεκτικά
el greco Ορεκτικά
Ορεκτικά

Άλλη μεγάλη επιτυχία του καταλόγου τους είναι οι γαρίδες. Γενικά, τις έχουν δουλέψει τις γαρίδες και θα τις βρείτε και σε άλλες συνταγές τους. Θα βρείτε επίσης ψιλό ψαράκι, μαριδάκι και αθερίνα, τα μπαρμπούνια, η εξαιρετική σαρδέλα, το καλαμάρι, οι σουπιές αλλά και άλλα ψάρια όλα στο γκριλ. Απλά ρωτήστε και τι έχουν σε μεγάλο ψάρι ημέρας που σίγουρα θα είναι εξαιρετικό και μαγειρεμένο με αγάπη.

Εξαιρετικής ποιότητας είναι η πλούσια συλλογή σε αποστάγματα και κρασιά, έχουν περίπου 20 ετικέτες κρασιού ανάλογα την περιοχή από την οποία προέρχονται, όρεξη να έχετε να δοκιμάζετε προκειμένου να βρείτε αυτό που ταιριάζει στις γεύσεις σας.

El Greco
El Greco

Το El Greco έχει θέα θάλασσα και τα Σαββατοκύριακα δεν πέφτει καρφίτσα κι αυτό γιατί «το ότι είμαστε εκτός τουριστικής ζώνης ήταν ένας λόγος παραπάνω για εμάς να προσπαθήσουμε περισσότερο για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και να καταφέρουμε να τραβήξουμε τον κόσμο μέχρι εδώ», εξηγεί ο Ζαχαρίας. Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας τους; Η καλή πρώτη ύλη τους, η απλότητα στη διαχείρισή της, που αναδεικνύει την ποιότητά της, και η σταθερότητά τους όλα αυτά τα χρόνια που συνέχισαν με όσα γνώριζαν καλά και δεν προσπάθησαν να ακολουθήσουν τις εκάστοτε μόδες. Αυτή η ψαροταβέρνα είναι εγγύηση και αφορμή για όλους να επισκεφτούν τουλάχιστον μια φορά τον Λέντα στην καρδιά των Αστερουσίων.

el greco 1f
El Greco

https://www.lentas-elgreco.com/

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 2892095322

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis