home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μουσικές ιστορίες: «Αύγουστος», του έρωτα και της μουσικής

Ν.Παπαζογλου.Αύγουστος

Ο πιο τραγουδημένος μήνας του χρόνου και όχι άδικα είναι ο Αύγουστος! Τον έχουν υμνήσει δεκάδες συνθέτες, τραγουδοποιοί και στιχουργοί.

Επιμέλεια κειμένου: Αρίων

Και αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα μόνο τραγούδι της ελληνικής δισκογραφίας που να συνδέεται απόλυτα με αυτόν τον μήνα, είναι σίγουρα το ομότιτλο τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου που κυκλοφόρησε το 1984 στον δίσκο “Χαράτσι”.

Με αυτόν τον δίσκο ο Παπάζογλου δεν κάνει απλά μια ακόμα έκπληξη, αλλά σφραγίζει την ελληνική μουσική των νεότερων χρόνων. Δίσκος σταθμός, επηρεάζει αρκετούς νεότερους τραγουδοποιούς και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους που κυκλοφορεί ο Παπάζογλου αργότερα, δημιουργείται η «σχολή της Σαλονίκης», το «ρεύμα Παπάζογλου»… Ο χαρακτηρισμός αφορά καλλιτέχνες που ακολουθούν τα χνάρια του και διδάσκονται από το ύφος του. Στο «Χαράτσι» ο Νίκος παντρεύει το ροκ με το «αχ», το μπαγλαμαδάκι με την ηλεκτρική κιθάρα και το τσέλο με το μπουζούκι σε ένα εκπληκτικό άκουσμα, αποδεικνύοντας πως ό,τι είναι γνήσιο δεν έχει όρια και κανονισμούς.

Ο «Αυγουστος» είναι ένας ύμνος στον ανεκπλήρωτο έρωτα, στον έρωτα που δεν μπορεί να εκφραστεί και να πάρει σάρκα και οστά, στον έρωτα που ένιωσε ο ίδιος ο δημιουργός του.

Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου του 1978, τότε που σημειώθηκε ο φονικός σεισμός στη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα πολλά σπίτια που υπέστησαν ζημιές ήταν και εκείνο που έμενε ο Νίκος Παπάζογλου με την οικογένεια του. Ο Παπάζογλου θα προτείνει στη γυναίκα του Βαρβάρα να πάρει τη νεογέννητη τους κόρη και να πάνε να μείνουν σε συγγενείς τους στην Αμερική. Ο ίδιος έμεινε μόνος και με τον φίλο του Σαββόπουλο να τον προσκαλεί στο σπίτι του στο Πήλιο.

Ο Παπάζογλου δέχεται, και στο σπίτι του Σαββόπουλου θα γνωρίσει μια καλλονή η οποία τον μάγεψε. Ο Παπάζογλου την ερωτεύτηκε αμέσως, όμως οι τύψεις για τη Βαρβάρα και το νεογέννητο παιδί τους δεν τον άφηναν να παραδοθεί στο πάθος του. Μπήκε στο αυτοκίνητο του αποφασισμένος να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Στη διαδρομή η μελαγχολία και οι σκέψεις του χτύπησαν κόκκινο. Ο «Αύγουστος» μόλις είχε συλληφθεί στο μυαλό του, στιχουργικά και μουσικά. Σε μόλις 20′ λεπτά.

«Το τραγούδι πότε δεν το έγραψα σε χαρτί. Το θυμόμουν απ’ έξω. Το μισό είναι για την κόρη μου και το μισό γι’ αυτήν την κοπέλα». δηλώνει ο ίδιος στην εκπομπή «Συναντήσεις» με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε να γράφει τον «Άυγουστο» στο στούντιο του στην Παπάφη, κάτω απ’ το ταχυδρομείο.

Το κομμάτι του δίσκου «Αυγουστος» ξεχώρισε αμέσως. Μάλιστα είναι το κομμάτι που συγκίνησε τον Μάνο Χατζηδάκη και κάλεσε τον τραγουδοποιό να εμφανιστεί στις παραστάσεις του στο Zoom το 1987.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis