home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Νέα Κίος: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης

Μια από τις σημαντικότερες συνθήκες της νεότερης ελληνικής ιστορίας παρουσιάζεται τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, στις 21:00, στην κεντρική πλατεία της Νέας Κίου
Εκδηλώσεις Νέα Κίος συνθήκη Λωζάνης (2)

Μια από τις σημαντικότερες συνθήκες της νεότερης ελληνικής ιστορίας παρουσιάζεται τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, στις 21:00, στην κεντρική πλατεία της Νέας Κίου, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Θεομάνας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Κίου και ακολουθεί τη σειρά των εκδηλώσεων που άρχισαν με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Σε συνεργασία με το «Γαλλικό-Ελληνικό Σπίτι της Λωραίνης» θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στην Αργολίδα, σημαντικές μαρτυρίες από πολίτες, Έλληνες και Τούρκους, που βρέθηκαν να είναι «ανταλλάξιμοι» με βάση τις πρόνοιες της Συνθήκης για την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Εκδηλώσεις Νέα Κίος συνθήκη Λωζάνης (1)

Η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νομικά κείμενα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια λόγω των πιέσεων που ασκεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός για την αλλαγή των συνόρων, αλλά και των προσπαθειών που συνεχίζονται δεκαετίες τώρα δυναμικά από τους «ξεχασμένους» της Συνθήκης, κυρίως τους Κούρδους αλλά και τους Αρμένιους. Είναι οι λόγοι για τους οποίους, από την αρχή της χρονιάς, επιστημονικά ιδρύματα και τοπικές κοινωνίες οργανώνουν εκδηλώσεις ώστε να γνωρίσουν οι πολίτες καλύτερα και στην αντικειμενική τους διάσταση τα ιστορικά γεγονότα και την ίδια τη Συνθήκη.

Η εκδήλωση της Ν. Κίου εγγράφεται στην προσπάθεια αυτή και υπογραμμίζει, για μια ακόμη φορά, τη σημαντική συμμετοχή της Ν. Κίου και των ανθρώπων της στη διατήρηση και ανανέωση της ιστορικής συνείδησης και μνήμης.

Εκδηλώσεις Νέα Κίος συνθήκη Λωζάνης (1)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis