home design 800x400
home design 1170Χ320

Νέα Ιωνία: Τουλάχιστον 1.000 σκουριασμένα βαγόνια στέκουν σαν ακίνητα «φαντάσματα»

Θεσσαλονίκη: Απόκοσμες εικόνες από εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα τρένα
Βαγόνια Θεσσαλονίκη παρατημένα (9)

Μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Νέα Ιωνία, βρίσκεται το μεγαλύτερο νεκροταφείο βαγονιών του ΟΣΕ στην Ελλάδα. Ο ΟΣΕ προσπαθεί με διαγωνισμούς να προχωρήσει σε εκποίηση του άχρηστου σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο για τουλάχιστον 30 χρόνια ξεχασμένο εκεί.

Σε μια έκταση περίπου 5 χλμ. από το ύψος των διυλιστηρίων έως τη γέφυρα του Γαλλικού ποταμού, πάνω σε δέκα ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές ρημάζουν ντιζελάμαξες, μηχανές έλξης και τουλάχιστον 1.000 σκουριασμένα βαγόνια στέκουν σαν ακίνητα «φαντάσματα». Η εικόνα της εγκατάλειψης κόβει την ανάσα με το μέγεθος της.

Η φύση έχει ήδη μεγαλουργήσει σκεπάζοντας ήδη με μεγάλα δέντρα κάποια σκουριασμένα βαγόνια, προσθέτοντας μια διαφορετική εικόνα στο εγκαταλελειμμένο αυτό τοπίο. Κάποιοι δεν διστάζουν να τα αποκαλούν και «φαντάσματα» της Θεσσαλονίκης , καθώς μέσα σε αυτά βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι και περιθωριακοί συνάνθρωποι μας.

Το θρυλικό Όριεντ Εξπρές

Ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια έχουν ήδη εντοπιστεί και απομακρυνθεί κλινάμαξες με ξεχωριστή ιστορική αξία, όπως το βαγόνι εστιατόριο που ανήκε στο ξακουστό Όριεντ Εξπρές.

Το θρυλικό βαγόνι εστιατόριο ανακαινίσθηκε με σεβασμό στην ιστορία του από εξιδεικευμένους τεχνίτες και απέκτησε την αρχική του μορφή. Η διοίκηση του ΟΣΕ έχει παράλληλα ξεκινήσει την διαδικασία αποκατάστασης ιστορικών τρένων και βαγονιών, τα οποία θα τοποθετηθούν στο νέο σιδηροδρομικό μουσείο στον Πειραιά.

Βίντεο: Michael Miller

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis