Δεκαπέντε νέοι μουσικοί από τη Σπάρτη και το ιταλικό Μελισσάνο έδωσαν σάρκα και οστά σε μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση, τη «MeSpa Symphony», καρπό ετήσιας συνεργασίας ανάμεσα στην Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, τον πολιτιστικό φορέα «Mediterranea Associazione per lo Sviluppo Locale» και τη μουσική μπάντα «Junior Band Scuola Musicale Associazione Socio-Culturale» του Μελισσάνο. Το έργο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Απουλίας και παρουσιάστηκε ήδη στο Κέντρο Πολιτισμού του Μελισσάνο, ενώ αναμένεται να ταξιδέψει και στη Σπάρτη τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η σύνθεση συμπυκνώνει τα συναισθήματα που βίωσαν οι δεκαπέντε έφηβοι κατά τη διάρκεια ενός μουσικού ταξιδιού εξερεύνησης, στο οποίο αναζήτησαν κοινό σημείο συνάντησης ανάμεσα στους ήχους της Ελλάδας και της Ιταλίας. Κάθε μέρος του κομματιού συνελήφθη και δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους νεαρούς μουσικούς, σε συνεργασία με τους δασκάλους τους, με κάθε πρόβα να λειτουργεί παράλληλα ως ευκαιρία αναστοχασμού και προσωπικής ανάπτυξης.
Η τελική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2025, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 ατόμων. Στη σκηνή του Μελισσάνο, ιταλικές και ελληνικές μουσικές παραδόσεις συναντήθηκαν, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με άτυπη, φιλική συγκέντρωση των συμμετεχόντων και του κοινού.
Από την απαλή αυγή στην ορχηστρική έκρηξη
Το κομμάτι ξεκινά με λεπτότητα, με κομψά έγχορδα και ελάχιστο πιάνο να σκιαγραφούν μια ατμόσφαιρα ηρεμίας. Στη συνέχεια εισέρχεται γυναικεία φωνή που τραγουδά στα ελληνικά, μεταφέροντας στοιχεία μεσογειακής παράδοσης μέσα στη σύνθεση.
Στο δεύτερο μέρος το κομμάτι αλλάζει ρυθμό. Τα έγχορδα επιταχύνονται, προστίθενται πιο σύγχρονοι, ρυθμικοί ήχοι και η σύνθεση καταλήγει σε μια πιο ζωντανή, γιορτινή έξοδο.
Την καθοδήγηση της ελληνικής ομάδας μουσικών είχε ο μουσικός Ιωάννης Ισμυρνιόγλου, ο ρόλος του οποίου αναγνωρίστηκε ξεχωριστά από την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών.
Ένα εγχείρημα με προοπτική συνέχειας
Η συνεργασία ανάμεσα σε Σπάρτη και Μελισσάνο εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής, με στόχο τη σύνδεση νέων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες μέσω της μουσικής.
Η προγραμματισμένη παρουσίαση στη Σπάρτη τον Οκτώβριο θα φέρει το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ενώπιον του τοπικού κοινού, κλείνοντας τον κύκλο ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε ως μουσική ανταλλαγή ανάμεσα σε δεκαπέντε εφήβους από δύο χώρες της Μεσογείου.










