home design 800x400
home design 1170Χ320

Από το Νιούκαστλ μισοβυθισμένο στον Σαρωνικό (Βίντεο)

Η ιστορία του Mediterranean Sky που έχει ναυαγήσει στον κόλπο της Ελευσίνας
mediterranean sky Ελευσίνα (22)

Το επιβατικό πλοίο «Mediterranean Sky» (Ουρανός της Μεσογείου) ήταν το ένα από τα δύο πλοία των γραμμών «Karageorgis Lines» που γνώρισε μεγάλες δόξες τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 στις θάλασσες της Μεσογείου εκτελώντας δρομολόγια από την Ελλάδα στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα το πλοίο ξεκινούσε από το λιμάνι της Πάτρας και κατέληγε στο λιμάνι της ιταλικής πόλης Ανκόνα. Το δεύτερο πλοίο ήταν ένα πανομοιότυπο πλοίο με τη ονομασία «Mediterranean Sea» (Θάλασσα της Μεσογείου) . Και τα δύο πλοία ήταν πολυτελέστατα και ξεχώριζαν για την εποχή τους.

Η πρώτη ονομασία του κρουαζιερόπλοιου ήταν «City Of York» (Η πόλη του Γιορκ) και ναυπηγήθηκε το 1953 στον Νιούκαστλ της Αγγλίας από τη βρετανική εταιρία Vickers-Armstrongs. Μαζί με τα τρία πλοία της Αγγλικής εταιρίας, το City of Port Elizabeth, το City of Exeter και το City of Durba εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ Λονδίνο, Λας Πάλμας, Κέιπ Τάουν, Πορτ Ελίζαμπεθ, Ανατολικού Λονδίνου, Ντέρμπαν, Λουρένσο Μάρκες και Μπέιρα. Στις καλές εποχές του έκανε τη διαδρομή Λονδίνο – Κέιπ Τάουν μέσα σε 15 ημέρες.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 αγοράστηκε από την εταιρία του Αριστομένη Καραγιώργη «Karageorgis Lines» η οποία μετέτρεψε το πλοίο σε επιβατηγό και το μετονόμασε σε Mediterranean Sky. Το πλοίο είχε πολλές ανέσεις για τα δεδομένα της εποχής, πολυτελείς καμπίνες, δυο πισίνες, κομψότατα μπαρ, ακόμη και καταστρώματα με ξύλο, καθώς και κλιματισμό. Είχε χωρητικότητα για περίπου 1000 επιβάτες και 470 οχήματα. Το μήκος του έφτανε τα 165 μέτρα, ενώ το πλάτος τα 22 μέτρα. Μάλιστα ήταν το πρώτο πλοίο στην Ελλάδα που εκτελούσε δρομολόγιο Ελλάδα – Βενετία.

Το τελευταίο του ταξίδι έγινε από την Πάτρα στο Μπρίντιζι τον Αύγουστο του 1996. Λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, από το καλοκαίρι του 1996 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, παρέμεινε παροπλισμένο στο (παλαιό σήμερα) λιμάνι της Πάτρας, στο Μόλο της Αγίου Νικολάου.

Το πλοίο με έξοδα του Λιμενικού Ταμείου της Πάτρας μεταφέρθηκε στην Ελευσίνα, όπου και παρέμεινε εγκαταλελειμμένο και δεσμευμένο από τα χρέη της εταιρίας. Σιγά σιγά το Mediterranean Sky άρχισε να παίρνει κλίση, μέχρι που τελικά μπάταρε. Παρόλο που το 2009 αποφασίστηκε το πλοίο να απομακρυνθεί από το σημείο, μαζί με άλλα 17 ναυάγια στον κόλπο της Ελευσίνας, αυτό δεν έγινε ποτέ πράξη.

Το «Mediterranean Sky», όπως και άλλα ναυάγια, βρίσκεται ακόμα εκεί, φορτωμένο με τις αναμνήσεις χιλιάδων ανθρώπων που ταξίδεψαν μαζί του και το λάτρεψαν. Αν και μισοβυθισμένο, ούτε 100 μέτρα από την ακτή, το «Mediterranean Sky» επιμένει να μας δείχνει την αρχοντιά που είχε όταν ταξίδευε.

Βίντεο: Michael Miller

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis