home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΕκδηλώσειςΑρκαδία

Βυτίνα: Γιορτή νεολαίας στην μνήμη του αγωνιστή της αντίστασης Ματθαίου Πόταγα

Το Ελληνικό Κράτος, αναγνωρίζοντας την ηρωική πράξη του Ματθαίου Πόταγα, έχει τοποθετήσει άγαλμα του ήρωα στη Βυτίνα, το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί από την αδελφή του Ελένη Πόταγα, γλύπτρια

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση στη μνήμη του πρωτοπόρου αγωνιστή της Αντίστασης Ματθαίου Πόταγα που θα πραγματοποιηθεί στην Βυτίνα την Τρίτη 2 Μαΐου 2023.

Γιορτή νεολαίας στη Βυτίνα στη μνήμη του αγωνιστή της αντίστασης Ματθαίου Πόταγα την Τρίτη 2 Μαΐου Δήμος Γορτυνίας

Ποιος ήταν ο Ματθαίος Πόταγας

Ο Μαθιός (Ματθαίος) Πόταγας ήταν έφηβος που προέβη σε μια από τις πρώτες χρονικά συμβολικές πράξεις αυτοθυσίας και αντιστάσεως του Ελληνικού Λαού κατά τη γερμανική κατοχή.

Η πράξη ηρωισμού

Ήταν σε ηλικία δεκαεπτά (17) ετών, στις 2 Μαΐου 1941, όταν τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα κατευθύνονταν προς τη Βυτίνα Αρκαδίας, τον τόπο καταγωγής του. Ο νεαρός Μαθιός εμφανίστηκε μπροστά τους και φέρεται να τούς είπε “Σταθείτε, δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί”. Οι Γερμανοί τον σκότωσαν επί τόπου και στη συνέχεια του συνέθλιψαν το κεφάλι. Κατ’ άλλη εκδοχή, πρώτα ο Μαθιός πυροβόλησε τα αυτοκίνητα των Γερμανών, οι οποίοι τον συνέλαβαν πάραυτα και τον σκότωσαν με όπλο, συνθλίβοντάς του έπειτα το κεφάλι. “Για την κατεχόμενη Ελλάδα, η θυσία του Μάθιου Πόταγα είναι η πρώτη πράξη αντίστασης, αφού έγινε στις 2 Μαΐου 1941 και για την κατεχόμενη Ευρώπη, η πρώτη επίσης στην μορφή και το είδος, αφού παρόμοια θυσία δεν έχει αναφερθεί ως τώρα σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης”[1].

Η επίσημη αναγνώριση της πράξης ηρωισμού

Το Ελληνικό Κράτος, αναγνωρίζοντας την ηρωική πράξη του Ματθαίου Πόταγα, έχει τοποθετήσει άγαλμα του ήρωα στη Βυτίνα, το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί από την αδελφή του Ελένη Πόταγα, γλύπτρια. Η αποκάλυψη του αγάλματος έγινε στις 3 Μαΐου 2003, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

Το Πρόγραμμα

10:00 Κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές στο σημείο εκτέλεσης

10:30 Αγώνας δρόμου μαθητών και αθλητών από το σημείο εκτέλεσης με τερματισμό στην πλατεία της Βυτίνας

11:15 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του Ματθαίου Πόταγα στην πλατεία της Βυτίνας

12:00 Απονομή μεταλλίων και αναμνηστικών

Γιορτή νεολαίας στη Βυτίνα στη μνήμη του αγωνιστή της αντίστασης Ματθαίου Πόταγα την Τρίτη 2 Μαΐου Δήμος Γορτυνίας

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button