home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠελοπόννησοςΠολιτικήΑυτοδιοίκηση

20 εκατ. ευρώ για οδικά έργα στην Πελοπόννησο – 1.500 προσλήψεις στις Περιφέρειες

Ανακοινώσεις για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα στη συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση -τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο-, έγιναν στη σύσκεψη με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προχωρεί η θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης των Περιφερειών στα Δ.Σ. των νοσοκομείων, σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι προκηρύσσονται μέσα στις επόμενες ημέρες 1.500 προσλήψεις στις Περιφέρειες.

Όσον αφορά δε στο θέμα της απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα, στη σύσκεψη γνωστοποιήθηκε ότι αναμένεται η καθαρογραφή της εν λόγω απόφασης, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η νομική αντίδραση του υπουργείου.

Οικονομικά

Στη σημερινή σύσκεψη των περιφερειαρχών υπό τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε η υπογραφή απόφασης, σήμερα -από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα- με την οποία πιστώνονται συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περί τα 300.000.000 ευρώ για έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Από το συνολικό κονδύλιο των 294.999.439,40 ευρώ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιστοιχούν 20.000.000, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, πίστωση από την οποία θα δημοπρατηθούν άμεσα τα ώριμα μελετητικά έργα των 3 κόμβων στην παλαιά εθνική οδό στην Κορινθία, β) η βελτίωση του δρόμου Κροκεές – Μονεμβασία στη Λακωνία, γ) ο κόμβος στο Φίχτι στην Αργολίδα και δ) παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου σε Αρκαδία και Μεσσηνία που έχουν υποδειχθεί από τις υπηρεσίες.

Ακόμα, τονίστηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πιστώνονται στις Περιφέρειες συνολικά 100.000.000 ευρώ για το ΠΔΕ, χρήματα που αφορούν κυρίως την αποπληρωμή έργων σε αναδόχους, όπως είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος πρόσθεσε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο η εξόφληση θα γίνεται από το ΠΔΕ του 2023.

Στη σύσκεψη, τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν στις Περιφέρειες πιστώσεις για μικρά αντιπλημμυρικά έργα.

ΕΝΠΕ Μητσοτάκης (1)

Ο Παναγιώτης Νίκας

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έθεσε τα ζητήματα της Πελοποννήσου, αναφερόμενος αφ’ ενός στην οικονομική κατάσταση και αφ’ ετέρου στην ανάγκη για την ουσιαστική θεσμική ενίσχυση των Περιφερειών -παρατηρώντας ότι όσο αυτό δεν προκύπτει, τα υπουργεία ενισχύουν από την πλευρά τους ή δημιουργούν εξ αρχής περιφερειακές υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να εκπροσωπούνται οι Περιφέρειες στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των λιμενικών ταμείων, ενώ επισήμανε ότι η ευθύνη των Περιφερειών για τα διοικητικά έξοδα των διευθύνσεων εκπαίδευσης είναι χωρίς ουσία καθώς δεν δίνεται στην δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση η δυνατότητα ελέγχου των δαπανών αυτών.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Από την κυβέρνηση έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, καθώς και οι γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button