home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΙστορικά

Αργολίδα: Η βιομηχανία του παρελθόντος μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη

Εργασία μαθητών του 1ου Λυκείου Ναυπλίου για την Βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής

Εργασία για τη Βιομηχανική κληρονομιά της Αργολίδας ετοίμασαν μαθητές από το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου που έφτιαξαν επίσης έναν σχετικό διαδραστικό χάρτη με τη βιομηχανία του παρελθόντος.

Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες ένα σημαντικό και άγνωστο στους νεότερους κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, το βιομηχανικό του παρελθόν, και να μοιραστούν τις γνώσεις που θα αποκομίσουν με την κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό μελέτησαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις των εργοστασίων που λειτουργούσαν άλλοτε αλλά και τις ιστορίες ζωής των ανθρώπων που εργάζονταν σε αυτές.

Αποτέλεσμα της δράσης είναι η καταγραφή και ψηφιακή παρουσίαση των ιστορικών βιομηχανικών υποδομών και των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, η αποτύπωση της σημερινής τους κατάστασης και ο προβληματισμός για τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Αργολίδα

Από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε να αναπτύσσεται στην Αργολίδα βιομηχανία µμεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων. Στις αρχές του 20ου αιώνα και κυρίως την περίοδο του μεσοπολέμου αναπτύσσεται μια ακμαία κονσερβοποιία.

Από την τομάτα έβγαζαν κονσέρβες πελτέ, από τα σιτηρά, αλεύρι και μακαρόνια, ενώ τα καπνά συσκευάζονταν κι εξάγονταν.

Κομβικό ρόλο έπαιξε όλη αυτή την περίοδο ο σιδηρόδρομος, που υπήρξε βασικό μεταφορικό μέσο για τη διακίνηση των προϊόντων που παρήγαγαν τα εργοστάσια της περιοχής.

Τα περισσότερα από τα πρώτα εκείνα εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Εκτός από τομάτα, τα εργοστάσια αυτά επεξεργάζονταν και άλλα γεωργικά προϊόντα (µπάµιες, αρακά, κομπόστες κλπ.), καθώς η Αργολίδα ήταν κάποτε ο «λαχανόκηπος της Αθήνας».

Μετά άλλαξαν η καλλιέργειες, η τοµάτα αντικαταστάθηκε από τα εσπεριδοειδή και τα εργοστάσια ή έκλεισαν ή μετατράπηκαν σε συσκευαστήρια και χυµοποιεία εσπεριδοειδών προς εξαγωγή.

Η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη του Ναυπλίου ανάγκασε τις βιομηχανίες να απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό. Στις μέρες μας έχει πια επέλθει εκτεταμένη αποβιομηχανοποίηση και στροφή της οικονομικής ζωής στον τουρισμό, με αποτέλεσμα πολλά αξιόλογα βιομηχανικά κτίρια να παραμένουν εγκαταλελειμμένα και ανεκμετάλλευτα.

Ο διαδραστικός χάρτης

Ο μικρός αυτός οδηγός δίνει τη δυνατότητα στον κάτοικο ή τον επισκέπτη του Ναυπλίου και των κοντινών περιοχών να γνωρίσει τα κτίρια αυτά.

Δείτε στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη 4 διαδρομές από το 1ο Λύκειο Ναυπλίου σε σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του παρελθόντος.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button