home design800Χ400

home design 1170Χ320

Γεγονός το Επιγραφικό Μουσείο Άργους – Εγκρίθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα από το Συμβούλιο Μουσείων

banner efxes anagn

Το Άργος αποκτά ένα μοναδικό πάρκο πολιτισμού, μαζί με το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο
Στρατώνες Καποδίστρια Άργος (1)

Εγκρίθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού το κτιριολογικό πρόγραμμα για το Επιγραφικό Μουσείο στην Ανατολική Πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια, στο Άργος, ένα θέμα που ήταν στην ημερήσια διάταξη και αναμενόταν με αγωνία εδώ και καιρό.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του Άργους, που αναμενόταν εδώ και καιρό και μια δέσμευση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και στελεχών του ΥΠΠΟ, με τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΠΟ Γιώργο Διδασκάλου μάλιστα να προεδρεύει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Μουσείων, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, στην Αθήνα.

Πάρκο πολιτισμού στο Άργος

Το εξειδικευμένο Επιγραφικό Μουσείο, που εντάσσεται στο σύνολο των μουσειακών υποδομών της πόλης, δημιουργεί έναν μοναδικό πολιτιστικό πόλο έλξης επισκεπτών. Μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο στη δυτική πτέρυγα του κτηρίου και το αναβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Άργος αποκτά ένα μοναδικό πάρκο πολιτισμού, αντάξιο της μακράς ιστορίας του και αναδεικνύεται η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, στο βάθος του χρόνου, ενώ δημιουργείται για την περιοχή ένα μοναδικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα.

Είχαν προηγηθεί βήμα – βήμα οι διαδικασίες που απαιτούντο για να φτάσουμε στη σημερινή απόφαση. Τον περασμένο Ιούλιο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Άργους Μυκηνών είχε αποφασίσει ήδη την παραχώρηση της ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί στην Ανατολική πτέρυγα το Επιγραφικό Μουσείο, μια απόφαση που είχε χαρακτηριστεί τότε ιστορική. Πρόκειται άλλωστε για το τρίτο Μουσείο που δημιουργείται στο Άργος, κάτι που εκτιμάται πως θα επιδράσει θετικά στην επισκεψιμότητα της πόλης, όντας παράλληλα μια υποδομή που θα μείνει για πάντα.

Το Επιγραφικό Μουσείο

Στο Επιγραφικό Μουσείο του Άργους, αναμένεται να εκτεθούν οι 136 μοναδικοί χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες, που αποτελούσαν μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας, και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς και πλήθος άλλων πληροφοριών, από το τέλος του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.

ενχαρακτη επιγραφή
επιγραφή από το βιβλίο Αργειακή Γη Νο3

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, και αποτελούσε αίτημα χρόνων της Αργειακής κοινωνίας. Οι εγχάρακτοι πίνακες του Άργους στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών Στο νέο Επιγραφικό Μουσείο θα εκτίθενται επίσης και οι λίθινες πινακίδες από την ευρύτερη περιοχή του Άργους.

Οι Στρατώνες Καποδίστρια στο χρόνο

Οι Στρατώνες Καποδίστρια οικοδομήθηκαν κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας πριν από το 1701. Πριν αγοράσει το συγκρότημα ο Δήμος από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, είχε διάφορες χρήσεις (στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο). Το 1978 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στρατώνες Καποδίστρια Άργος
Φώτο: youtube (Πολιτιστικό λαογραφικό σωματείο “ΧΟΡΟΣΗΜΟ”)

Η πρώτη ελληνική κυβέρνηση του 1824 με ψήφισμα προόριζε αυτή την έκταση για την ίδρυση Πανεπιστημίου, όμως λίγα χρόνια αργότερα (1828-1829) ο κυβερνήτης Ι. Καποδίστριας ανοικοδόμησε και εγκατέστησε εκεί τους στρατώνες του Ιππικού. Παράλληλα προστέθηκε το 1830 κι ένα νέο κτίριο στη βόρεια πλευρά της αυλής, το οποίο όμως σήμερα δεν υπάρχει. Το 1845 ένας επιτήδειος «γεωμέτρης» προσπάθησε να πουλήσει τα κτίρια σε Αργείους και να δημιουργήσει οικόπεδα στη μεγάλη αυλή και πέντε χρόνια αργότερα (1850) ο στρατός έφυγε από την πόλη. Την περίοδο 1893-1894 στεγάστηκε το Καποδιστριακό σχολείο, μιας και το κτίριό του είχε υποστεί ζημιές. Στις επόμενες δεκαετίες στους χώρους των στρατώνων εγκαταστάθηκαν πάλι το ιππικό, πρόσφυγες, η Χωροφυλακή, το 6ο Σύνταγμα Πυροβολικού μέχρι και ανακριτικά γραφεία την περίοδο της Κατοχής.

Από το 1977 οι στρατώνες κηρύχτηκαν διατηρητέοι. κτίρια και τον υπαίθριο χώρο ο δήμος πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis