home design 800x400
home design 1170Χ320

Νέο Επιγραφικό Μουσείο θα γίνει στο Άργος

Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση της ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια στο Υπουργείο Πολιτισμού.

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Νέο Επιγραφικό Μουσείο θα γίνει στο Άργος
Στρατώνες Καποδίστρια Άργος

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Άργους λήφθηκε μια ιστορική -όπως χαρακτηρίστηκε- απόφαση για την παραχώρηση των Στρατώνων του Καποδίστρια, στο Άργος, προκειμένου να δημιουργηθεί στην Ανατολική πτέρυγα το Επιγραφικό Μουσείο της πόλης.

Αυτό είναι το τρίτο Μουσείο που θα δημιουργηθεί επί θητείας του Δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου, κάτι που εκτιμάται πως θα επιδράσει θετικά στην επισκεψιμότητα της πόλης, όντας παράλληλα μια υποδομή που θα μείνει για πάντα.

Η εισήγηση Κρίγγου

Την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κρίγγος ο οποίος είπε τα εξής:

«Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε μια ιστορική απόφαση, που δεν είναι άλλη από την έκφραση της βούλησής μας για τη δημιουργία ή μη Επιγραφικού Μουσείου στο δήμο μας.

Μετά από 22 χρόνια από την εντυπωσιακή ανακάλυψη στο οικόπεδο Σμυρναίου στην οδό Κορίνθου, οι επιστήμονες του Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών είναι έτοιμοι να μοιραστούν αυτά τα σπουδαία ευρήματα με την παγκόσμια κοινότητα. Και αυτό θα πρέπει να γίνει στον τόπο τους που είναι το Άργος.

Οι 136 στο σύνολό τους χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες αποτελούσαν μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή της πόλης μας, τους δημοκρατικούς θεσμούς καθώς και πλήθος άλλων πληροφοριών, από το τέλος του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα, και αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών!

Πρόκειται για ευρήματα που μετά την πλήρη έκθεσή τους στο νέο Επιγραφικό Μουσείο, που θα πρέπει να δημιουργηθεί στο Άργος, με την προσθήκη και των λίθινων από πολλά μέρη του δήμου μας (Άργος, Λέρνα, κλπ.), θα κινήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. 

Με την προσθήκη και του Επιγραφικού Μουσείου, ένα μοναδικό σύμπλεγμα Μουσείων θα δημιουργηθεί στην πόλη μας που όμοιό του δεν συναντάς συχνά σε άλλη πόλη στη χώρα μας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους, (το οποίο ολοκληρώνεται σε 18 μήνες σύμφωνα με ενημέρωση από την Υπουργό Πολιτισμού), Βυζαντινό Μουσείο το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2017, και σήμερα ξεκινάμε την μεγάλη προσπάθεια για το Επιγραφικό Μουσείο το οποίο θα είναι το τρίτο Μουσείο που θα δημιουργηθεί στην πόλη μας , επί δημοτικής αρχής Δημήτρη Καμπόσου, σε τόσα λίγα, συγκριτικά, χρόνια!

Γιατί απαιτείται να λάβει αυτή την απόφαση σήμερα, τώρα, το δημοτικό μας συμβούλιο;

Γιατί ολοκληρώθηκε η επιστημονική εργασία  της μελέτης, της ερμηνείας, της χρονολόγησης και της ένταξής τους στο ιστορικό πλαίσιο του Άργους των ως άνω ευρημάτων και τώρα είναι η πλέον κατάλληλη ώρα, γιατί είναι ώριμες και οι συνθήκες για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το έργο, καθόσον η ίδια η Υπουργός δεσμεύθηκε δημόσια για τη χρηματοδότηση αυτού.

Αντιλαμβάνεστε ότι η δέσμευση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο από μέρους μας και να μην χάσουμε ούτε ημέρα. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και τον ΓΓ του Υπουργείου κ. Γιώργο Διδασκάλου για τη θετική αυτή εξέλιξη και τη δέσμευση  χρηματοδότησης του Επιγραφικού Μουσείου Άργους και το ενδιαφέρον τους για την πορεία του από εδώ και στο εξής. Γιατί χωρίς αυτή τη δέσμευση ο δήμος δε θα προχωρούσε στην παραχώρηση των Στρατώνων.

Οφείλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τον πρώην Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου Χαράλαμπο Κριτζά, επιγραφολόγο, ειδικό στην επιγραφική και άριστο γνώστη της αρχαιολογίας και της ιστορίας του Άργους ο οποίος πραγματοποίησε και επιμελήθηκε προσωπικά τις ανωτέρω εργασίες για να είναι τα ευρήματα έτοιμα προς έκθεση καθώς επίσης και την προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, τότε υπεύθυνη της ανασκαφής κα Άλκηστι Παπαδημητρίου, η οποία θα συμβάλει πλέον από την πλευρά της εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας στην δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου και βέβαια το διευθυντή και τα στελέχη του Επιγραφικού Μουσείου Αθήνας για τη συντήρηση και ανάδειξη των πινακίδων και την έκθεση που αυτήν την περίοδο ξεκίνησε στο μουσείο για μικρό τμήμα των ευρημάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω έχω την τιμή να προτείνω προς το Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:

  1. Την παραχώρηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού για 60 χρόνια της χρήσης της ανατολικής πτέρυγας του κτιρίου των Στρατώνων του Καποδίστρια για τη δημιουργία Επιγραφικού Μουσείου, αποκλειόμενης κάθε άλλης χρήσης χωρίς τη συναίνεση του δημοτικού μας συμβουλίου.
  2. Ο Δήμος διατηρεί την ιδιοκτησία και το δικαίωμα της χρήσης του προαυλίου χώρου για δραστηριότητες που συνάδουν με τις χρήσεις των κτηρίων.
  3. Ο Δήμος διατηρεί στη χρήση του το νότιο τμήμα των Στρατώνων, αυτό που δεν είναι ούτε και σήμερα παραχωρημένο.
  4. Η απόδοση του παραχωρούμενου χώρου ελεύθερη από κάθε νομική ή πραγματική δέσμευση θα γίνει με τη δημοπράτηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  5. Με την παρέλευση τετραετίας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου η παραχωρούμενη πτέρυγα επιστρέφει αυτοδικαίως στο δήμο Άργους Μυκηνών.
  6. Να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Δήμαρχος να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο απαιτηθεί προς υλοποίηση της παρούσας απόφασης»

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis