home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Την τιμητική του θα έχει το Άργος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Οι ενεπίγραφοι χάλκινοι πίνακές του εκτίθενται στο Επιγραφικό Μουσείο της χώρας
Επιγραφικό Μουσείο

Την τιμητική του θα έχει το Άργος, την Τετάρτη 18 Μαΐου, στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022, καθώς οι επισκέπτες του Επιγραφικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην περιοδική έκθεση «Χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους».

Χάλκινες επιγραφές Άργους
Φωτό: Αργολική Βιβλιοθήκη

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 με στόχο τα μουσεία, ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, να ενισχύσουν τη μόρφωση και να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Η Δύναμη των Μουσείων» και μέσω αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης

Διεθνής Ημέρα Μυυσείων Αφίσα

Το Επιγραφικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται αυτή τη στιγμή οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους, ιδρύθηκε το 1885 με σκοπό την προστασία, διατήρηση, μελέτη και έκθεση των αρχαίων επιγραφών σε λίθο. Διαθέτει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών, των άμεσων πηγών της ιστορίας, που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής της αρχαιότητας.

Επιγραφικό Μουσείο 1
Φωτό: Επιγραφικό Μουσείο

Να υπενθυμίσουμε πως τη δεκαετία του ’90 είχε εγκριθεί πρόταση για τη διαμόρφωση του ισογείου του ανατολικού τμήματος των Στρατώνων για δημιουργία Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος, που δυστυχώς δεν προχώρησε .

Στρατώνες Άργος
Φωτό: anagnostis

Στο Μουσείο αυτό εκτός από τους χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες θα εκτίθεντο και άλλες επιγραφές, που βρίσκονται τώρα στα υπόγεια του Μουσείου Άργους.

Χάλκινες επιγραφές Άργους 1 1
Φωτό: Αργολική Βιβλιοθήκη

Χθες, Δευτέρα 16 Μαΐου, στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Λίθινες διαδρομές: Ιστορίες από Πέτρα. Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα» ενώ την Τετάρτη 18 Μαΐου, από τις 12.30 έως τη 1.30 το μεσημέρι, θα γίνει η ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους» από τον επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, Χαράλαμπο Κριτζά.

Το πρόγραμμα του εορτασμού στο Επιγραφικό Μουσείο

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

11.00 -12.00

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Λίθινες Διαδρομές: Ιστορία από Πέτρα. Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα», από την αρχαιολόγο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Αναστασία Λουδάρου

12.30 – 13.30

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους» από τον επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, Χαράλαμπο Κριτζά

18.30 – 19.30

Παρουσίαση του βιβλίου του Richard L. Hunter, «Greek Epitaphic Poetry: A Selection», από την επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Καρβούνη, την καθηγήτρια κλασικών σπουδών του Παν/μιου του Brown των ΗΠΑ, Johanna Haning και τον Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, Αθανάσιο Θέμο

20.00 – 21.00

Θεατρική παράσταση «Αχιλλέως έρωτες», σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, κείμενα της Χριστίνας Καραβεζύρη και σκηνογραφία Ντέιβιντ Νεγρίν. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ντίνα Αβαγιανού, Βασίλης Αθανασόπουλος, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Ειρήνη Ιωάννου και Μάριος Κρητικόπουλος.

Συνδιοργάνωση με την ΑΜΚΕ «Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτισμού».

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

12.00 – 15.00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών, βασισμένο στο παιδικό βιβλίο «Το δικό μου μουσείο» της Emma Lewis. Παρουσίαση από τις εμψυχώτριες Γεωργία Σουβατζή και Γόνη Λούκα  σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο.

Το Άργος λοιπόν θα έχει την τιμητική του στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τις χάλκινες επιγραφές του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis