home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Άργος: Τα φώτα ανάβουν για τις μοναδικές χάλκινες δέλτους του Φορωνικού Άστεως

Εγκαίνια σήμερα στο Επιγραφικό Μουσείο της περιοδικής έκθεσης “οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους”
ενχαρακτη επιγραφή

Τα φώτα ανάβουν σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα και πέφτουν στις μοναδικές χάλκινες δέλτους του Φορωνικού Άστεως, καθώς εγκαινιάζεται από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η περιοδική έκθεση “Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.”.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 16 χάλκινοι πίνακες με το ανάλογο εποπτικό υλικό, από τα σημαντικότατα ευρήματα που έφερε στο φως η σκαπάνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, πριν από 22 χρόνια, σε οικόπεδο επί της οδού Κορίνθου 48, στο Άργος.

b2fa5391185f42dea386827fc51c1886
Η ανύψωση της καλυπτήριας πλάκας του πήλινου κρατήρα και του χάλκινου λέβητα όπου φυλάσσονταν οι πίνακες

Κατά την ανασκαφική έρευνα βρέθηκαν 136 ενεπίγραφοι χάλκινοι πίνακες, που αποτελούσαν μέρος του οικονομικού αρχείου του Άργους, που φυλασσόταν στον θησαυρό (θησαυροφυλάκιο) του ιερού της Αθηνάς Παλλάδος, τοποθετημένοι μέσα σε λίθινες θήκες και σε αγγεία που καλύπτονταν με βαριές λίθινες πλάκες.

Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους (3)
Φωτό: fb

Χρονολογούνται κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 4ου αι. π.Χ. και καταγράφουν τις καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων και ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων που έκαναν διάφορα σώματα αρχόντων για να καλύψουν τις θρησκευτικές, διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες της πόλης.

Οι χαλκοί πίνακες μετά την εύρεσή τους μεταφέρθηκαν στο Επιγραφικό Μουσείο και παραδόθηκαν για μελέτη στον έγκριτο επιγραφολόγο και επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, Χαράλαμπο Κριτζά, ο οποίος έφερε στο φως πλήθος πληροφοριών για την οικονομική ζωή του Άργους εκείνη την περίοδο.

Χάλκινες επιγραφές Άργους 1

Η επιστροφή των πινάκων στην πόλη που τους “γέννησε” είναι εκ των ων ουκ άνευ και αναμένεται ο τρόπος που αυτή θα δρομολογηθεί.

Η έκθεση των χαλκών δέλτων του Άργους αποτελεί συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και φέρνει το Φορωνικόν Άστυ στο προσκήνιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώ κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό τα σημαντικότατα ευρήματα που σφραγίζουν την αδιάλειπτη παρουσία της αρχαιότερης διαρκώς κατοικούμενης πόλης στην Ευρώπη.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis