home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΕκδηλώσειςΑργολίδαΠολιτισμόςFeatured

Ανοιχτός ο δρόμος για την επιστροφή των ενεπίγραφων πινακίδων του Άργους

Θα εκτεθούν στους στρατώνες του Καποδίστρια ή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

Προσωρινά θα φιλοξενούνται οι εγχάρακτοι πίνακες του Άργους στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, μέχρι να δημιουργηθεί χώρος για μόνιμη στέγασή τους στην πόλη του Άργους. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκφραστεί αντίθετη απ` αυτήν που είχε εκφράσει ο επιγραφολόγος και μελετητής των συγκεκριμένων πινακίδων, Επίτιμος Διευθυντής Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών, Χαράλαμος Κριτζάς στο άρθρου του «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους», Αργειακή Γη 3 (Δεκ. 2005), σελ.13 – 26, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το βέβαιον είναι ότι το Άργος ανέκτησε ένα πολύτιμο μέρος από τους ιστορικούς του τίτλους, που πρέπει να εκτεθούν σε ένα χώρο ασφαλή και αντάξιο της σημασίας τους. Θα αποτελούν πόλο επιστημονικών συναντήσεων αλλά και αειφόρου ανάπτυξης για την πόλη. Ήδη ο Δήμος αλλά και η Πολιτεία συντονίζονται στο να μετατραπεί η ανατολική πτέρυγα των Στρατώνων του Καποδίστρια σε Επιγραφική Συλλογή. Όταν ολοκληρωθεί, όπως την ονειρεύομαι, καμιά πόλη στον κόσμο δε θα έχει να επιδείξει κάτι παρόμοιο».

αργειακή Γη 3
Αργειακή Γη Νο3

Παράλληλα στον υπό κυκλοφορία κατάλογο για την έκθεση το σχετικό κείμενό του κ. Κριτζά επιβεβαιώνει τις αρχικές του προτάσεις υπογραμμίζοντας ότι:

«Τα εισαγωγικά κείμενα (…) γράφτηκαν για να συνοδεύσουν την έκθεση μικρού μέρους των ενεπίγραφων χαλκών πινάκων από το Άργος, που είχε την πρωτοβουλία να οργανώσει στους χώρους του το Επιγραφικό Μουσείο, όπου συντηρήθηκαν και φυλάσσονται προσωρινά αναμένοντας την οριστική έκθεσή τους στην ανατολική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια του Άργους, όταν αυτή διαμορφωθεί κατάλληλα».

μετρηση Άργος
Αργειακή Γή Νο3, Χ. Κριτζάς,

Και εδώ υπάρχει αναφορά στην Ανατολική πτέρυγα των Στρατώνων επειδή υπήρχε απόφαση παραχώρησης της στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και Απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για στέγαση σε αυτήν της Επιγραφικής Συλλογής του Μουσείου Άργους, όπως είχε γράψει ο Αναγνώστης. Φυσικά αν στο νέο Μουσείο υπάρξει ειδική πτέρυγα, όπως προτείνει ο Δήμαρχος Άργους Δ Καμπόσος, θα μπορούσαν να εκτεθούν και εκεί.

Εναπομένει πλέον στην Δημοτική Αρχή να «τρέξει» το θέμα των Στρατώνων ή να ζητήσει τροποποίηση της μελέτης του αρχαιολογικού Μουσείου, ώστε να βρουν μόνιμη στέγη οι 135 πίνακες του μοναδικού αυτού αρχείου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button