home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΕλλάδαFeaturedFirst Featured

Τραγωδία στα Κύθηρα: «Πνίγηκαν έξι μπροστά μου» αναφέρει ο Δήμαρχος – Αγκαλιάζονταν για να μείνουν ενωμένοι στα βράχια (video)

Αγνοούνται τουλάχιστον 15 άνθρωποι

Δραματικές είναι οι τελευταίες ώρες στα Κύθηρα, μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ιστιοφόρο που μετέφερε σύμφωνα με πληροφορίες 95 άτομα προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε στο Διακόφτι Κυθήρων. Το σκάφος εξέπεμψε σήμα SOS μέσω του διεθνούς αριθμού 112 περίπου στις 20:00 της Τετάρτης, 5 Οκτωβρίου. Η κινητοποίηση ήταν άμεση με τις έρευνες να συνεχίζονται μέχρι τώρα στην περιοχή. Εμπόδιο στις προσπάθειες διάσωσης των μεταναστών είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τουλάχιστον 80 μετανάστες, με την ανησυχία να αυξάνεται για την τύχη των αγνοούμενων. Σοκάρει η μαρτυρία του Δημάρχου Κυθήρων, Στρ. Χαρχαλάκη στο OPEN, σύμφωνα με την οποία πέθαναν μπροστά στα μάτια του έξι άτομα. Ο ίδιος αναφέρει το τραγικό σκηνικό που εξελίχθηκε ενώπιών του: «Ήταν πολύ άτυχοι. Έγινε το ναυάγιο σε ένα σημείο πολύ δύσβατο που το λέμε “καταβόθρα” με 20 μέτρα κάθετα βράχια. Έσπασε το σκάφος και βγήκαν όλοι σε ένα σημείο του βράχου αλλά το κύμα ήταν πολύ δυνατό και τους κοπάναγε. Πνίγηκαν έξι μπροστά μου. Αν ισχύει ότι ήταν μέσα 90 – 95 άτομα μαθηματικά ξέρουμε όλοι τι έχει συμβεί».

Ο κ. Χαρχαλάκης περιέγραψε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι άτυχοι μετανάστες αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια αλυσίδα για να κρατηθούν στα βράχια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, τα δυνατά κύματα παρέσερναν κάποιους από αυτούς, με αποτέλεσμα να πνίγονται μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, με τα πτώματά τους να διακρίνονται στη θάλασσα.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος τόνισε πως χάρη στον γερανό ενός πολίτη κατάφεραν να γλυτώσουν τους ναυαγούς από βέβαιο θάνατο. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «βρισκόμασταν ακριβώς από πάνω. Με έναν γερανό και με το αμμοσάκουλο προσπαθούσαμε να τους ανεβάσουμε. Ο γερανός έσωσε κόσμο. Ανέβαιναν ένας-ένας και δύο-δύο και μέσα σε 30 δευτερόλεπτα ήταν πάνω. Αν δεν ερχόταν ο γερανός του κυρίου Πρωτοψάλτη θα είχαμε πάρα πολλούς νεκρούς».

 Το ίδιο συνταρακτικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων σύμφωνα με τις οποίες έβλεπαν τους ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια και να σκαρφαλώνουν στα βράχια για να σωθούν από τη μανία της θάλασσας και των ανέμων που τους χτυπούσαν στα κάθετα βράχια, με κάποιους να μην τα καταφέρνουν και να πνίγονται στα αγριεμένα νερά.

Στην περιοχή για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοουμένων βρίσκονται στελέχη της Λιμενικής Αρχής, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, εθελοντές διασώστες, παραπλέον πλοίο και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Στο έργο τους συνδράμουν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού, καθώς και Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών που πλέουν προς την περιοχή.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button