home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γρίπη: Γιατί η εμφάνισή της αυτή την εποχή προβληματίζει τους ειδικούς

Η απουσία έκθεσης στη γρίπη έχει οδηγήσει στη μείωση της πληθυσμιακής ανοσίας-Αναγκαία τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Τα ασυνήθιστα υψηλά νούμερα διασποράς της γρίπης έχουν αρχίσει και προβληματίζουν τους ειδικούς, με τον ΕΟΔΥ να κοινοποιεί σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα ωστόσο με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διασπορά της γρίπης νωρίτερα από το αναμενόμενο έχει εξήγηση. Τα τελευταία δύο χρόνια με τις συνθήκες που επικρατούσαν λόγω του Covid-19 ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη. Πρόκειται κυρίως για άτομα κάτω των 50 ετών τα οποία είναι κατά κύριο λόγο ανεμβολίαστα. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μειωθεί η πληθυσμιακή ανοσία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εξάρσεις της γρίπης σε νεαρούς πληθυσμούς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσει νωρίτερα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ωστόσο κάτι τέτοιο θα είναι αποτελεσματικό εάν υπάρχει διαθεσιμότητα στα επικαιροποιημένα εμβόλια. Άλλωστε, όπως και στην περίπτωση του Covid-19, τα εμβόλια επικαιροποιούνται ανάλογα με τα πιο διαδεδομένα στελέχη που εντοπίζονται. Ο κύριος Μαγιορκίνης αναφέρει ότι στόχος είναι η ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ, η οποία αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υποδεικνύει πως υπάρχει ανάγκη για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Όσον αφορά την εξέλιξη του Covid-19 ανέφερε πως πάνω από το 50% του πληθυσμού κόλλησε υποπαραλλαγές της Όμικρον το καλοκαίρι, κάτι που αναμένεται να έχει ισχυροποιήσει την ανοσία στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, οι εμφανίσεις νέων μεταλλάξεων δεν πρέπει να αποκλειστούν, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρξει από τον Οκτώβριο και εξής, καθώς αναμένεται ταυτόχρονη έξαρση σε γρίπη και covid.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis