home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ποιοι ψάχνουν για εξοχικές κατοικίες στην Πελοπόννησο – Το Ναύπλιο, η Κορινθία και ο Αργοσαρωνικός

Τα πάνω της έχει πάρει η αγορά των παραθεριστικών κατοικιών – Το ενδιαφέρον των Βορειο-ευρωπαίων και οι περιοχές προτίμησης.
Καρέκλα εξοχική κατοικία αγορά ακινήτων

Τα πάνω της έχει πάρει η αγορά ακινήτων, καθώς φουντώνει το ενδιαφέρον για παραθεριστικές κατοικίες, ιδίως από ξένους επενδυτές. Στο στόχαστρο και η Πελοπόννησος, ιδίως για όσους θέλουν κάτι που να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Χρυσής Ευκαιρίας” προκύπτουν 3 cluster ενδιαφέροντος με βάση τις αναζητήσεις των χρηστών. Τις περιοχές κοντά στην Αττική, τις δημοφιλείς περιοχές μακριά από την Αττική, τα πολυτελή νησιά όπου οι τιμές έχουν εκτοξευτεί αλλά και αυτά όπου οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Δημοφιλείς περιοχές σε Πελοπόννησο και Αργοσαρωνικό

Αποφασιστικό κριτήριο των δυνητικών αγοραστών παραμένει η απόσταση από την αθηναϊκή πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό είναι το αμείωτο ενδιαφέρον για παραθεριστικά κέντρα της Κορινθίας, όπως το Λουτράκι, οι Άγιοι Θεόδωροι ή το Ξυλόκαστρο, αλλά και για σταθερά δημοφιλείς προορισμούς, όπως το Ναύπλιο και η Αίγινα. Η μέση τιμή πώλησης ανέβηκε στα 1.787 ευρώ/τ.μ. για τις παραπάνω περιοχές, από τα 1.682 ευρώ/τ.μ. το α’ τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας έτσι μια συνολική αύξηση της τάξεως του 7,04%. Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι η Αίγινα, με τιμή πώλησης 2.386 ευρώ/τ.μ., ανεβάζει σημαντικά τον μέσο όρο, με το νησί της Αττικής να συναγωνίζεται σε τιμές νησιά όπως είναι η Τήνος και η Κέρκυρα.

Εξίσου σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι βόρειο-ευρωπαίοι επιλέγουν μόλις βγουν στη σύνταξη να μετακομίσουν μόνιμα στην Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στα “πανέμορφα φυσικά τοπία, τα καταγάλανα νερά, τους γραφικούς οικισμούς, την πλούσια ιστορία και παράδοση, τους φιλόξενους ανθρώπους που συνθέτουν την όμορφη Ελλάδα”.

Ο τουρισμός και χαμηλές τιμές βοηθούν τη ζήτηση

Η ισχυροποίηση της ζήτησης για ελληνικά εξοχικά δείχνει φέτος να ευνοείται και από τις πολύ καλές επιδόσεις που διαγράφει ο τουρισμός, αλλά και τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές από άλλους μεσογειακούς-ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Στη μεγάλη επανάκαμψη του ελληνικού εξοχικού συνέβαλε και η πανδημία του κορωνοϊού με τις νέες ανάγκες που δημιούργησε στην καθημερινότητα των πολιτών όπου εκτός από τις οικογένειες και τα ζευγάρια που περνούσαν τις διακοπές σε ένα δικό τους εξοχικό πολύ πριν την πανδημία, την τελευταία διετία όλο και περισσότεροι μεμονωμένοι ταξιδιώτες και νεαροί ενήλικες αναζητούν άλλες ποιοτικές λύσεις στέγασης, συνδυάζοντας εργασία και χαλάρωση με φόντο το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας.

Ο ρόλος των έργων υποδομής

Όσον αφορά τον παράγοντα «έργα υποδομής», που επηρεάζει θετικά τις επιλογές πολλών ενδιαφερόμενων αγοραστών, οι αναλυτές της RE/MAX Ελλάς επισημαίνουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αλεξανδρούπολη με την πλειοδότηση του λιμανιού της, το Ναύπλιο λόγω της εκβάθυνσης του λιμανιού για κρουαζιέρες αλλά και την Κρήτη με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι που θα αντικαταστήσει το “Νίκος Καζαντζάκης” και τον ΒΟΑΚ που θα ενώσει το ανατολικό μέρος του νησιού με το δυτικό.

Ακολούθως, η επέκταση του αεροδρομίου της Πάρου έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας καθώς πλέον θα μπορούν να προσγειωθούν στο νησί και μεγάλα αεροσκάφη. Ο νέος αυτοκινητόδρομος Πύργου-Πάτρας θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στην Ηλεία με τις παραθαλάσσιες περιοχές να σημειώνουν την μεγαλύτερη ζήτηση ενώ η ανάπτυξη του λιμανιού της Λευκίμμης θα επηρεάσουν θετικά την ζήτηση προς το “νησί των Φαιάκων”. Και αυτά είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis