Η αγορά της δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα καταγράφει ιστορικά υψηλά, περνώντας σε μια φάση σταθερής κυριαρχίας του premium segment. Σύμφωνα με το Market Report 2026 της Engel & Völkers, οι επενδυτές στρέφονται πλέον μαζικά στην αρχιτεκτονική καινοτομία και τη βιωσιμότητα.
Στην καρδιά αυτής της τάσης βρίσκεται η Πελοπόννησος, με την Αργολίδα να οδηγεί την κούρσα των επενδύσεων και να αναδιαμορφώνει τα δεδομένα για την τοπική οικονομία.
Το Πόρτο Χέλι στο επίκεντρο της διεθνούς ελίτ
Στην Αργολίδα, το Πόρτο Χέλι συγκεντρώνει τα βλέμματα αγοραστών υψηλού εισοδήματος. Η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην Αργολίδα εστιάζει αποκλειστικά σε έτοιμα προς χρήση ακίνητα, τα οποία ενσωματώνουν βιοκλιματικό σχεδιασμό και ενεργειακή αυτονομία. Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν πως οι τιμές ακινήτων στο Πόρτο Χέλι φτάνουν πλέον τα 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τοποθετώντας την περιοχή στην κορυφή των ακριβότερων προορισμών.
Η συγκεκριμένη δυναμική επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα στην Ερμιονίδα. Η αυστηρή προτίμηση στα οικολογικά και πολυτελή ακίνητα (eco-luxury) πιέζει τις τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες να αναβαθμίσουν τα πρότυπά τους, ανοίγοντας νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους τεχνίτες, αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση στην αξία της γης παρέχει άμεση ρευστότητα στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ενώ οι αγοραστές τροφοδοτούν με νέα κεφάλαια την τοπική εστίαση, τις υπηρεσίες συντήρησης και τον κλάδο του yachting.
Ποιοι επενδύουν στην Πελοπόννησο
Στους κορυφαίους προορισμούς, οι ξένοι αγοραστές καλύπτουν το 60% έως 85% της ζήτησης. Στην αγορά ακινήτων στην Πελοπόννησο πρωταγωνιστούν Γερμανοί και Ολλανδοί, αναζητώντας κατοικίες με εύρος τιμών από 250.000 έως 600.000 ευρώ.
Η εγγύτητα με την Αττική και τα κεντρικά αεροδρόμια λειτουργεί καθοριστικά, κάνοντας τις περιοχές αυτές ιδανικές για ιδιόχρηση, αλλά και για προσοδοφόρα βραχυχρόνια μίσθωση.
Η δυναμική της Μεσσηνίας και οι νέοι πόλοι
Εκτός από την Αργολίδα, η Μεσσηνία απορροφά τεράστιο όγκο premium ακινήτων. Η παγκόσμια προβολή του Costa Navarino συμπαρασύρει τις αξίες σε Πύλο και Γιάλοβα, όπου τα πολυτελή ακίνητα αγγίζουν μέχρι και τα 12.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δημιουργώντας συνθήκες τεράστιας πίεσης, αλλά και ευκαιριών, για τους ντόπιους επαγγελματίες.
Την ίδια στιγμή, η Λακωνία και η Κορινθία μπαίνουν επιθετικά στον επενδυτικό χάρτη. Η αναβαθμισμένη οδική προσβασιμότητα και το μη κορεσμένο τοπίο προσελκύουν κεφάλαια από την Κεντρική Ευρώπη, δίνοντας υπεραξία σε ξεχασμένα χωριά και παραθαλάσσιους οικισμούς.
Η πίεση στις τοπικές υποδομές
Η μαζική εισροή κεφαλαίων αλλάζει τον χάρτη της Πελοποννήσου. Ενώ η αγορά τονώνεται, οι δήμοι δέχονται μεγάλες πιέσεις σε βασικά δίκτυα όπως η ύδρευση, η διαχείριση απορριμμάτων και το οδικό δίκτυο, τα οποία απαιτούν εκσυγχρονισμό για να εξυπηρετήσουν τις υψηλές απαιτήσεις της νέας πελατείας.
Το βασικό στοίχημα για τις τοπικές κοινωνίες εστιάζεται στην ομαλή απορρόφηση αυτών των επενδύσεων, χωρίς να εκτοξευθεί απαγορευτικά το κόστος στέγασης και διαβίωσης για τους μόνιμους κατοίκους.











