home design 800x400
home design 1170Χ320

Τί τρώνε και πίνουν οι Κρητικοί και δεν μας δίνουν;

Μερικές παρατηρήσεις για την Κρητική διατροφή
Όσπρια και λαχανικά

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καλή κατάσταση της υγείας των Κρητικών έχει άμεση συσχέτιση με το διατροφικό τους προφίλ. Ο Κρητικός παίρνει σχεδόν το σύνολο της τροφής του από την φύση του νησιού. Τρώει άφθονα φρούτα και λαχανικά και το μόνο λιπαρό που καταναλώνει στο φαγητό και στις σαλάτες είναι το ελαιόλαδο.

Αναλυτικότερα, ο Κρητικός, καταναλώνει:

Ελάχιστο κρέας. Στην Κρήτη όπως και σε άλλες ελληνικές περιοχές το κρέας το καταναλώνουν σε γιορτές, γάμους και πανηγύρια. Ενώ οι αρχαίοι Κρήτες έτρωγαν κρέας όταν γίνονταν θυσίες.

Αντικριστά κατσίκι ή αρνάκι
Αντικριστά κατσίκι ή αρνάκι

Αρκετές ποσότητες ψωμιού, πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού με την μόνη διαφορά ότι είναι ολικής αλέσεως πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά έτρωγαν και τον διάσημο ντάκο.

Λίγο ψάρι. Οι κάτοικοι των παραλιακών περιοχών του νησιού περισσότερο και λιγότερο οι κάτοικοι της ενδοχώρας.

Άφθονα φρούτα. Περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας και από άλλες χώρες της Μεσογείου. Οι ξένοι περιηγητές θαυμάζουν τα κρητικά φρούτα όπως τα σταφύλια, τα πορτοκάλια κλπ.

Γιαούρτι με μέλι και φρούτα
Γιαούρτι με μέλι και φρούτα
Γιαούρτι με μέλι
Γιαούρτι με μέλι

Όσπρια και λαχανικά σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Αυτά αποτελούν την καθημερινή τροφή των Κρητικών. Ειδικά τα λαχανικά δεν λείπουν από την ημερήσια διατροφή τους, ενώ τα όσπρια υπάρχουν απαραιτήτως ανά 2-3 ημέρες την εβδομάδα.

Περισσότερο ελαιόλαδο αντί για λίπος. Περισσότερο από όλες της χώρες της Μεσογείου αλλά και άλλων χωρών. Αλλά και εδώ η ερμηνεία είναι απλή. Ο Κρητικός καταναλώνει, δηλαδή, μόνο αγνό και γευστικό ελαιόλαδο.

Κρητική τσικουδιά
Μια παγωμένη τσικουδιά για να χωνέψουμε

Κρασί με το φαγητό του. Για τον Κρητικό, το κρασί είναι μία ολόκληρη τελετουργία, επίσης είναι ο συνδετικός κρίκος της συντροφιάς. Αλλά για την παρέα και την συντροφιά υπάρχει και η τσικουδιά, συνοδευτικό κάθε επίσκεψης στο σπίτι κάθε Κρητικού.

Στην υγειά σας…

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis