home design 800x400
home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Συνεχίζεται η επέλαση των μωβ μεδουσών και τον Αύγουστο

Ποιες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένες καταγραφές
Μωβ μέδουσα (1)

Συνεχίζεται και τον Αύγουστο η επέλαση των μωβ μεδουσών στα παράλια της Πελοποννήσου και ενώ οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές, που περιλαμβάνουν μπάνιο στη θάλασσα.

Με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist, παρατηρείται μια αύξηση της παρουσίας τους σε παραλίες της Πελοποννήσου, αν και υπάρχει διακριτά φθίνουσα πορεία της πληθυσμιακής τους εξάπλωσης.

Χάρτης Μέδουσες 1

Ποιες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένες καταγραφές

Σύμφωνα με το JellyReport, που εκδίδεται κάθε Κυριακή με χρήσιμες πληροφορίες για τις μέδουσες, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να υπάρξει διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη, με τις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένες καταγραφές να εντοπίζονται κυρίως στο Λακωνικό κόλπο, στα νησιά του Αργοσαρωνικού και σε παραλίες του Αργολικού Κόλπου, ωστόσο εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της κάθε περιοχής για το προς τα πού θα υπάρξει μετακίνηση των μεδουσών.

Χάρτης Μέδουσες 2
Καταγραφές από 22 Ιουλίου – 31 Ιουλίου στο iNaturalist

Να σημειώσουμε ότι το τσίμπημα της μωβ μέδουσας είναι ιδιαίτερα πώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που περιέχουν οι ακίδες της και οι λουόμενοι στα παράλια της Πελοποννήσου θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis