home design 800x400
home design 1170Χ320

Αργολίδα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διορθώσεις στην κορωνοενίσχυση της κλημεντίνης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς απαντά για το θέμα που απασσχολεί αρκετούς μανταρινοπαραγωγούς
Μεγάλη η ζήτηση για νωπό μανταρίνι από την Αργολίδα

Ικανός αριθμός παραγωγών Κλημεντίνης δεν έλαβε την επιδότηση των 70 ευρώ ανά στρέμμα λόγω κορωνοϊού, καθώς στις σχετικές δηλώσεις στον ΟΣΔΕ είχαν δηλώσει τη γενική κατηγορία «Μανταρίνια» αντί του ειδικού «Κλημεντίνη». Το θέμα απασχολεί και αρκετούς παραγωγούς στην Αργολίδα, ενώ γι’ αυτό έχουν γίνει και σχετικές παρεμβάσεις στη βουλή.

Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και με την κορωνοενίσχυση στην ελιά Καλαμών, με την αδικία να αποκαθίσταται εν τέλει.

Σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός για το θέμα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε:

«Λόγω της έξαρσης της πανδημίας Covid-19, κρίθηκε αναγκαία η χορήγηση κρατικών οικονομικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους παραγωγούς μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη. Εν συνεχεία, με την αριθμ. 395/67916/14-3-2022 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς: α) της επίσπορης και βιομηχανικής πατάτας και β) της παραγωγής Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη και λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο)» (Β΄1332/23-3-2022) ενισχύθηκαν οι παραγωγοί μανταρινιών, της ποικιλίας Κλημεντίνη, με στρεμματική ενίσχυση εβδομήντα ευρώ ανά στρέμμα, τηρώντας τις προϋποθέσεις που τίθενται από το Προσωρινό Πλαίσιο. Στο πλαίσιο εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ, στην Επικράτεια καταβλήθηκαν σε παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη συνολικά 1.820.929,27 ευρώ. Το ποσό που καταβλήθηκε σε παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη της Π.Ε. Αργολίδας είναι 595.780,71 ευρώ.

Ο υπολογισμός της πληρωμής πραγματοποιήθηκε βάσει της σχετικής ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία ως επιλέξιμη για ενίσχυση προσδιορίζεται η καλλιέργεια μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ο.Σ.Δ.Ε. 2020, της Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων, όπως αυτά τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (Π.Σ.Σ.Ε.Η.Σ.).

Επισημαίνεται ότι οι περιπτώσεις κατά παρέκκλιση χορήγησης εθνικής ενίσχυσης που επιτρέπεται από τις ενωσιακές διατάξεις εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη βάση προσκομιζόμενων στοιχείων από τους ενδιαφερομένους, ώστε να ληφθούν, εάν απαιτείται, μέτρα».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis