home design 800x400
home design 1170Χ320

Μεσσηνία: Τι συμβαίνει με το πατρικό της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι

Απάντηση για την καταστροφή του εναπομείναντος τμήματος της πατρικής της οικίας έστειλε ο Δήμος Οιχαλίας.
μακέτα Κάλλας

Απάντηση στα δημοσιεύματα για την καταστροφή του εναπομείναντος τμήματος της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι έστειλε χθες ο Δήμος Οιχαλίας.

Σε αυτή παρουσιάζει τι προβλέπεται να γίνει στο χώρο που ήταν η συγκεκριμένη οικία.

Το όλο θέμα προέκυψε μετά τη σχετική ανάρτηση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στο λογαριασμό του στο Facebook, όπου έδειχνε ένα τμήμα του τοίχου να έχει γκρεμιστεί.

Ανακατασκευή Πατρικής Οικίας Μαρίας Κάλλας

Σχετικά με πρόσφατες δημοσιεύσεις για την πατρική οικία της Μαρίας Κάλλας ο Δήμος Οιχαλίας αναφέρει τα εξής:

«Ο Δήμος Οιχαλίας, με μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας που συντάχθηκε το 2015, προσπαθεί να αναδείξει την πατρική οικία της Μαρίας Κάλλας στην Κοινότητα Νεοχωρίου.

Από το κτήριο του οποίου μεγάλο τμήμα κατέρρευσε το 1952 αρχικά και εν συνεχεία το 2004, είχε απομείνει ένα τμήμα μόνο του νοτιοδυτικού φέροντα τοίχου.

Το 2015 συντάχθηκε Μελέτη της Υπηρεσίας, την οποία και αποδέχθηκε η τότε Δημοτική Αρχή και σύμφωνα με αυτή, αναζητήθηκε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου. 

Αρχές του 2019 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30-08-2019 με προϋπολογισμό μελέτης 300.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και κατακυρώθηκε στον ανάδοχο με 46,37% έκπτωση σύμφωνα με την προσφορά του. 

Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ξυλότυπος θεμελίωση του δαπέδου του ισογείου.

Όμως, παρατηρήθηκε πρόβλημα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον ανάδοχο του έργου να έχει καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης, την οποία όμως ο Δήμος δεν έχει εγκρίνει, για το λόγο ότι πρότεινε στον ανάδοχο να εξοφληθεί μέρος των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί και να συνεχίσει το έργο. Αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό από τον ανάδοχο και αποτέλεσμα αυτού έως τώρα είναι να υπάρχει στασιμότητα των εργασιών.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι και ο Δήμος Οιχαλίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έως τις αρχές του 2019 είχαν αποδεχθεί την πρόταση της μελέτης αυτής, για την ανακατασκευή της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας».

Πρόβλεψη μελέτης

Η μελέτη βασιζόμενη στα υπάρχοντα στοιχεία (υφιστάμενη κατάσταση) πρότεινε στο ίδιο περιτύπωμα την κατασκευή νέου λιθόκτιστου κτηρίου με εσωτερικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα, από την ίδια πέτρα περιοχής, χρησιμοποιώντας τα ίδια αγκωνάρια, όσα σώζονται, και με την ίδια τεχνοτροπία, τη δημιουργία υπέρθυρων σε όλα τα ανοίγματα από τη λαξευμένη λευκή πέτρα.

Γίνεται αποδεκτή η μη συμμετρία των ανοιγμάτων, που θα είναι ξύλινα καρφωτά, καθώς και η πέτρινη κλίμακα στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Η στέγη θα είναι κεραμοσκεπής με ρωμαϊκού τύπου κεραμίδια.

Προβλέπεται υπόγειο που θα περιλαμβάνει WC, αποδυτήρια και βοηθητικούς χώρους (η/μ), ισόγειο με εκθεσιακό χώρο, ανελκυστήρα, χώρο υποδοχής και W.C. ΑμεΑ, ενώ στον όροφο θα υπάρχει ανεξάρτητη αίθουσα προβολής, καθώς και εκθεσιακός χώρος.

Εξυπακούεται ότι όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ. Οι υπόλοιποι χώροι θα είναι χώροι εκθέσεων και γενικών εκδηλώσεων.

Ο περιβάλλων χώρος του κτηρίου, δεδομένου ότι το οικόπεδο είναι υπερυψωμένο, κατά περίπου 1,5 μέτρο σε σχέση με το δρόμο και διαγωνιαίο, προτείνεται να οριοθετηθεί με πέτρα, η οποία θα λειτουργεί και ως τοίχος αντιστήριξης από την επιφάνεια του δρόμου.

Από τη βορινή και νότια πλευρά θα υπάρχουν οι είσοδοι οι οποίες διαμορφώνονται από μικρές πέτρινες σκάλες, φανερώνοντας μια απλότητα στο χώρο, τονίζοντας συγχρόνως την εξωστρέφεια του κτηρίου.

Όλα  αυτά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία προσδίδουν στο κτήριο πλήρη εναρμόνιση με το αρχιτεκτονικό και φυσικό περιβάλλον την περιοχής.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis