home design 1800x300 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

ΠΑΣΟΚ Αργολίδας: Ποιοι παγίδεψαν τον Ανδρουλάκη;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το Predator

Καταγγελία για απόπειρα παρακολούθησής του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση που αρχίζει να ξετυλίγεται στη χώρα. Για το θέμα ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο και ζητά έρευνα εις βάθος.

Το ΠΑΣΟΚ Αργολίδας

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ως εξής:

«Μόλις δύο ημέρες μετά την 48η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι με ένα σημαντικό θεσμικό ζήτημα Δημοκρατίας και Ελευθερίας, διότι σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για απόπειρα παρακολούθησής του, μέσω παγίδευσης του προσωπικού του τηλεφώνου καθώς και για το αδίκημα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.  

Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο γεγονός, το οποίο μας προβληματίζει και μας ανησυχεί, διότι δημιουργείται ο φόβος, ότι η Δημοκρατία πια βάλλεται με τον χειρότερο τρόπο, όχι μόνο ως προς το πρόσωπο του Προέδρου ενός κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά  και ως προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου και γενικότερα των πολιτών.

Όπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε μόνο εναντίον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, γεγονός το οποίο αποκαλύφθηκε από τον ειδικό μηχανισμό του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη οφείλουν να ρίξουν άπλετο φως σε όλα εκείνα τα εξωθεσμικά κέντρα, που επιδιώκουν να θέσουν υπό ομηρία τις ελευθερίες τόσο της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής όσο και της επικοινωνίας των πολιτών ευρύτερα.

Η αποκάλυψη για το ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν, δεν αποτελεί προσωπικό ζήτημα αλλά είναι αδιαμφισβήτητα δημοκρατικό καθήκον όλων μας.

Η Ν.Ε. Αργολίδας καταδικάζει το σοκαριστικό  αυτό περιστατικό και ζητά να δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις  για τα στοιχεία αυτών, που στοχοποίησαν και αποπειράθηκαν να παγιδεύσουν με αυτό τον τρόπο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Νίκο Ανδρουλάκη».

Η καταγγελία Ανδρουλάκη

Εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε σε μια σύντομη δήλωση επισημαίνοντας  ότι «είναι δημοκρατικό μου καθήκον και σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι για τη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο. Η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε πως πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι είχε γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό του με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. «Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ υπογράμμισε πώς σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση δεν θα συμβιβαστεί με μισόλογα και υπεκφυγές.

Σημειώνεται ότι, εκτός από την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο, ο πρόεδρος του κόμματος έχει ενημερώσει με σχετικές επιστολές τους αρμόδιος επιτρόπους της Ε.Ε., Βέρα Γιούροβα και Ντιντιέ Ρέιντερς, την πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Ιράτσε Πέρες, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αλλά και μέλη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι δεν επιχειρήθηκε απλώς η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του κόμματος, αλλά επιχειρήθηκε να θιγεί η πολιτική του δραστηριότητα. Καλούν, παράλληλα, κόμματα και θεσμικούς παράγοντες να ενώσουν τις φωνές τους για την υπόθεση αυτή.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση, στις 28 Ιουνίου 2022, για προληπτικούς λόγους, της Ειδικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημιουργήθηκε μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», μέσω της οποίας οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές συσκευές τους για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών (passwords), αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών, καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης (screencaptures), να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη (στο κινητό του), καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει, επίσης, στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω «κρυπτογραφημένων εφαρμογών») καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω «κρυπτογραφημένων» εφαρμογών).

Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου, το οποίο ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχός της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ελέγχων, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν τη σχετική έκθεση, την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή λίγο διάστημα πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του, το οποίο τον καλούσε να πατήσει έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του CitizensLab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας που υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε, δηλαδή, απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του ίδιου να μην ακολουθήσει τον σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του. Σημειώνεται, ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν, εξάλλου, την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.

Στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν, «δεν επιχειρήθηκε να θιγεί μόνον η ιδιωτικότητα του κ. Ανδρουλάκη και το απόρρητο των επικοινωνιών του, που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτα απαραβίαστο. Επιχειρήθηκε να θιγεί και η πολιτική δραστηριότητά του και κατ’ επέκταση διακυβεύεται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Επίσης, τονίζουν πως όσοι κυνηγούν τον κ. Ανδρουλάκη (predator=κυνηγός) επιδίωξαν όχι απλώς να ακούν τις κλήσεις και τα μηνύματά του, αλλά επιπλέον να μετατρέψουν τη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη σε μέσο διαρκούς παρακολούθησής του.

Η τοποθέτηση Οικονόμου

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου για τις σημερινές εξελίξεις έρχεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον Γιάννη Οικονόμου να τοποθετείται γενικόλογα αναφέροντας:

Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη -σχετικά με την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, τον Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης- επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μείζον πολιτικό ζήτημα βλέπει ο Σκανδαλίδης

Στην καταγγελία της απόπειρας παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, μέσω του λογισμικού Predator, προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την αστυνομική εκπαίδευση, αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Η απόπειρα διαπιστώθηκε μετά από επίσημους ελέγχους των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συνέταξε σχετική έκθεση. Θέλω να θυμίσω ότι, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανάρτηση της Google σε ανύποπτο χρόνο, η εφαρμογή Predator πουλήθηκε σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς σε συγκεκριμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε, εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα που αφορά την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: «Θεωρώ αυτονόητο όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου να πάρουν θέση στο τεράστιο αυτό ζήτημα που έχει άμεση σχέση με τη διαφάνεια και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Καλούμε την ελληνική δικαιοσύνη να επιληφθεί επειγόντως και να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιος και γιατί βρίσκεται πίσω από την απαράδεκτη αυτή απόπειρα».

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, όποιος συνάδελφος θελήσει θα τοποθετηθεί για το θέμα -και το ίδιο ισχύει και για τον κ. υπουργό στην ομιλία του- γιατί έχει απαντήσει ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», σημείωσε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς παρών στην αίθουσα είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ήδη τοποθετηθεί. Θεωρούμε, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ότι το μείζον αυτό θέμα πρέπει να διερευνηθεί», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι και το αρμόδιο υπουργείο και οι αρμόδιες Αρχές θα κάνουν αυτό που πρέπει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε αυτό το γεγονός, αν πράγματι αποδειχθεί στη συνέχεια ότι συνέβη αυτό που κατήγγειλε ο κ. Σκανδαλίδης».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button