home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ύδρα: Φαντασμαγορική πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας

Κορυφώνονται το Σάββατο οι εκδηλώσεις για τα “Μιαούλεια 2022”
Πυρπόληση φρεγάτας Μιαούλεια Ύδρα

Με τη φαντασμαγορική πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας, προς τιμήν του Υδραίου Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, κορυφώνονται σήμερα, Σάββατο 25 Ιουνίου, στην Ύδρα οι εκδηλώσεις για τα “Μιαούλεια 2022”.

Τα «Μιαούλεια» είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο τέλος Ιουνίου στην Ύδρα και είναι αφιερωμένα στην επέτειο του θανάτου του Ναυάρχου Αντρέα Μιαούλη (1769-1835), αλλά και στη στρατιωτική δράση του, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (1821-1827). Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε με την ναυτοσύνη του, τον ενωμένο Ελληνικό στόλο νικηφόρα ενάντια στον Οθωμανικό.

Ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης απεβίωσε την Κυριακή 11 Ιουνίου του 1835 και ενταφιάστηκε στην ακτή του Πειραιά, η οποία από τότε ονομάστηκε Ακτή Μιαούλη. Το 1952 τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πειραιά και το 1986 μεταφέρθηκαν με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ύδρα, όπου τους επιφυλάχτηκε μεγάλη και πανυδραϊκή υποδοχή.

capture 5 1
Φωτό: Youtube

Τα ¨Μιαούλεια” περιλαμβάνουν μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, που διαρκούν δύο εβδομάδες με ποικίλες δραστηριότητες και καλλιτεχνικά γεγονότα , εκθέσεις και συναυλίες.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων γίνεται με την αναπαράσταση μικρού τμήματος της ναυμαχίας του Γέροντα και την εντυπωσιακή πυρπόληση του ομοιώματος της τουρκικής φρεγάτας, στην είσοδο του λιμανιού.

capture 4 1
Φωτό: Youtube

Κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων η λήκυθος με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη μεταφέρεται από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό, όπου τελείται Θεία Λειτουργία και δοξολογία. Στη συνέχεια η λήκυθος μεταφέρεται στο κάστρο του Κάβου και πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.

Φωτό: Αρχείο

Τα “Μιαούλεια” της Ύδρας και η πυρπόληση της τουρκικής φρεγάτας είναι μια από τις ωραιότερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού και προσελκύουν χιλιάδες κόσμου που δεν χάνουν την ευκαιρία να απολάυσουν το φαντασμαγορικό θέαμα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis