home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΜεσσηνία

Καλαμάτα: Στην τελική ευθεία το Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς, στο Νέδοντα ποταμό

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει στην Καλαμάτα το Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς, δίπλα στον ποταμό Νέδοντα, ένας χώρος πρασίνου ευέλικτος και πολυχρηστικός με πρωταγωνιστή ένα από τα σημαντικότερα αγαθά της Μεσσηνιακής γής, την ελιά, προωθώντας έτσι «ως ταυτότητα προορισμού της πόλης, την γαστρονομία και τον αγροδιατροφικό τουρισμό», όπως δηλώνει στο «anagnostis.org» ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού,Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Νίκος Μπασακίδης.

Ο χώρος που προορίζεται να μετατραπεί σε Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς βρίσκεται δίπλα στο Νέδοντα ποταμό, δυτικά του υπό κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου της πόλης, και τα έργα αναπλάσεων βασίζονται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού ενισχύοντας τη διεκδίκηση του Δήμου Καλαμάτας για χρηματοδότησή τους μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Πάρκο Ελιάς Καλαμάτα Μακέτα 4
Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς-Μακέτα κάτοψης

Ως ορίζοντας ολοκλήρωσής του έχει τεθεί το 2023, καθώς στόχος και προτεραιότητα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της φύτευσης και του πρασίνου, μέσω ολοκληρωμένων έργων αναπλάσεων των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου.

Τι δηλώνει ο Νίκος Μπασακίδης

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο «anagnostis.org» ο Αντιδήμαρχος  Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης επισημαίνει τη σπουδαιότητα του έργου τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους επισκέπτες .

Μπασακίδης Νίκος Αντιδήμαρχος Καλαμάτας
Φωτό: Νίκος Μπασακίδης

« Προωθούμε ως ταυτότητα προορισμού της πόλης, την γαστρονομία και τον αγροδιατροφικό τουρισμό, που στηρίζεται κυρίως στην Ελιά Καλαμάτας και το Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μέσα από ένα σύνολο δράσεων, όπως η πολιτιστική διαδρομή «Λάδι 21» και η λειτουργία ενός θεματικού Υπαίθριου Πάρκου Ελιάς.

Το Πάρκο Ελιάς είναι μια πρόταση που προωθείται για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ περίπου και θα περιλαμβάνει υπέργηρα ελαιόδεντρα άνω των 200 ετών, κορωνέϊκης ποικιλίας, δένδρα βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας και εκθέματα βιομηχανικού εξοπλισμού μνήμης, έκθλιψης και παραγωγής ελαιολάδου», τονίζει ο κ. Μπασακίδης επισημαίνοντας παράλληλα πως «Ο χώρος θα είναι φιλικός στον επισκέπτη και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενημερωτικές εκδηλώσεις, υπαίθριες αγορές τοπικών προϊόντων, καθώς για παρατήρηση των βιομηχανικών εκθεμάτων.

Το Πάρκο θα κατασκευαστεί στην δυτική όχθη του ποταμού Νέδοντα, απέναντι από το υπο κατασκευή Ανοικτό θέατρο, η κοινή λειτουργία τον οποίων θα συμβάλλει τόσο στην αισθητική αναβάθμιση όσο και στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής»

Πώς θα είναι το Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς

Με πρωταγωνιστές τα ελαιόδενδρα, το Πάρκο θα χωρίζεται σε τρία επίπεδα.

Βασικό επίπεδο θα είναι η στάθμη της εισόδου από όπου θα ξεκινά το πρώτο μέρος της πορείας που καταλήγει στην Πέργκολα – Info Kiosque. Κατά μήκος αυτής της πορείας ο επισκέπτης θα συναντήσει παλιά αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία της παραγωγής του ελαιολάδου.

Πάρκο Ελιάς Καλαμάτα Μακέτα 2 1
Υπάιθριο Πάρκο Ελιάς-Μακέτα Εισόδου

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο φωτισμό και την προσπελασιμότητα του χώρου από άτομα μειωμένης κινητικότητας.

Η μελέτη προτείνει δάπεδα κατασκευασμένα από μη ολισθηρά υλικά και πορείες με ήπιες κλίσεις από 2 έως 5%.

Πάρκο Ελιάς Καλαμάτα Μακέτα 1 3
Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς-Μακέτα Διαδρομής

Δεν θα υπάρχουν απρόβλεπτες αλλαγές επιπέδων ή μικρά δυσανάγνωστα ρίχτια και όλοι οι χώροι του πάρκου θα είναι προσβάσιμοι σε όλους.

Προς την τελική του ευθεία λοιπόν το Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς στην Καλαμάτα φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν ακόμη πόλο επισκεψιμότητας της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, προωθώντας παράλληλα τη γαστρονομική και αγροδιατροφική ταυτότητα της περιοχής.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button