home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνίαFeatured

Video: Ο ξεχωριστός επιτάφιος στην Ιερά Μονή Καλαμίου της Επιδαύρου

Με κατάνυξη η περιφορά γύρω από το μοναστήρι με τις καλόγριες να χτυπούν ξύλινα σήμαντρα

Η κορύφωση του Θείου Δράματος με τον στολισμό και την περιφορά του Επιταφίου, έγινε με κατάνυξη και ξεχωριστό τρόπο τη Μεγάλη Παρασκευή, στην Ιερά Μονή Καλαμίου, κοντά στην Επίδαυρο, σε μια μαγευτική τοποθεσία.

Οι καλόγριες, ψέλνουν την ακολουθία του Επιταφίου και χτυπούν τα ξύλινα σήμαντρα, ενώ οι πιστοί – κρατώντας κεριά – συμμετέχουν με κατάνυξη στην περιφορά γύρω από το ναό, στην πιο φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας, ζώντας τη μέρα του απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη.

Η μοναδικότητα της περιφοράς που γίνεται στην Ιερά Μονή Καλαμίου είναι η στιγμή που οι μοναχές κρατούν τον Επιτάφιο, το ύφασμα πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος νεκρός, χωρίς το κουβούκλιο που συνηθίζεται να περιφέρεται στις υπόλοιπες εκκλησίες.

Επιστρέφοντας στο ναό, όσο οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα, άντρες, γυναίκες και παιδιά περνάνε από κάτω από τον Επιτάφιο όχι μόνο «για να τους πιάσει η χάρη», αλλά για να δηλώσουν την πίστη τους στον Χριστό.

Video

Φωτογραφίες

Η Ιερά Μονή Καλαμίου ιδρύθηκε κατά τα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα. Φαίνεται όμως ότι υπήρχε εδώ πολύ πριν μοναχικός βίος με απομονωμένους ασκητές. Ίχνη των ασκητών αυτών συναντούμε σε μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση γύρω από τον τόπο της Μονής. Σπηλαιώδη κοιλώματα στις παρυφές του βουνού, απλές λιθοδομές και μεμονωμένες ταφές μαρτυρούν ότι εδώ έζησαν μοναχοί αρχικά χωρίς καθολικό, φαινόμενο όχι σπάνιο του ερημητικού μοναχισμού.

Σήμερα στο μοναστήρι βρίσκονται καλόγριες. Όσοι παραβρέθηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή συμμετείχαν με κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου. Λόγω της πανδημίας η περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Καλαμίου δεν είχε γίνει παρουσία πιστών τα τελευταία δύο χρόνια.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button