home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Επιτάφιος θρήνος με χορωδιακά σχήματα και η ξεχωριστή περιφορά στο Τολό

Αντίστροφη μέτρηση για τις περιφορές των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου και στο Τολό.
Επιτάφιος

Χορωδιακά σχήματα θα συμμετάσχουν το βράδυ στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Ναύπλιο, όπως ενημερώνει ο ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων.

Στον Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Αναστασίου, το Χορωδιακό σχήμα του ομώνυμου ναού ψάλλει την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και τα Εγκώμια, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη, Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ναυπλίου, η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου Ναού, υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδηψάλλει τα εγκώμια και το πένθιμο εμβατήριο «funebre» και το «Αι Γενναιαί Πάσαι».

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου με την πολυφωνική και νεανική του χορωδία ψάλλει εγκώμια της ημέρας.

Περιφορά των επιταφίων

Οι περιφορές των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου έχουν διαφορετικό χρώμα και ακολουθούν κάποιου είδους ιεροτελεστία που κάνουν το γεγονός πιο εντυπωσιακό. Οι πομπές των επιταφίων βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε Ναό και συναντώνται στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Συντάγματος. Σε όλη τη διαδρομή ο δήμος θα τοποθετήσει αναμμένα κεριά τα οποία δείχνουν μεταφορικά το δρόμο, ενώ η φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ θα συνοδεύει παίζοντας πένθιμα εμβατήρια.

Από τα πιο όμορφα και τα πιο γραφικά έθιμα είναι η περιφορά του Επιταφίου, στο Τολό, μέσα στη θάλασσα. Μετά από την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά. Το θέαμα είναι μεγαλοπρεπές, φαντασμαγορικό και συνοδεύεται από πλοιάρια και τις μυροφόρες οι οποίες ψάλλουν με μεγάλη κατάνυξη.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis