home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ούτε καρφίτσα δεν θα πέφτει στο Ναύπλιο το Πάσχα – Κλείνουν από τώρα και για Πρωτομαγιά

Δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα πέρασαν τα διόδια προς Πελοπόννησο με τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα να βρίσκεται σε εξέλιξη με μποτιλιαρίσματα στους δρόμους.
Πολύς κόσμος στο Ναύπλιο τις απόκριες 2022 (6)

Κρατήσεις στο 90% σχεδόν στο σύνολο των προορισμών για Πάσχα και Πρωτομαγιά δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς, με τους μεσίτες να εκτιμούν ότι κυριαρχεί ακόμα η ισχυρή μεταπανδημική επιθυμία για «απόδραση» από τις μεγαλουπόλεις προς ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς.

Το νέο κύμα προκρατήσεων, που άρχισε να «φουσκώνει» από το Σάββατο 16 Απριλίου, δεν περιορίζεται στις διακοπές του Πάσχα, καθώς οι προκρατήσεις καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την Πρωτομαγιά, που έχει μεταφερθεί για τη Δευτέρα 2 Μαΐου, δημιουργώντας ένα ακόμα τριήμερο ή τετραήμερο.

Προκρατήσεις από τώρα για το καλοκαίρι

Την ίδια στιγμή, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια βλέπουν ισχυρή αύξηση και στις προκρατήσεις για το καλοκαίρι, με τους επισκέπτες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν στέγη στο μέρος που επιθυμούν, αλλά και να εκμεταλλευτούν τις σημαντικά μειωμένες τιμές σε αυτή τη χρονική φάση.

Παρά τις έκτακτες συνθήκες, όσοι κλείνουν από τώρα τις καλοκαιρινές τους διακοπές δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις, καθώς οι εκπτώσεις των προκρατήσεων είναι σημαντικές.

Στην κορύφωση της σεζόν οι τιμές πάντα είναι λίγο πιο «τσιμπημένες», αλλά με οδηγό τον Ιούνιο η οικογένεια του παραδείγματος μπορεί να κλείσει κατάλυμα για πενθήμερο με 320 ευρώ στην Καλαμάτα, 270 ευρώ στη Μονεμβασιά, 430 ευρώ στο Ναύπλιο και 720 ευρώ στο Διακοπτό.

Γεμάτα τα βαπόρια – 100% πληρότητα στα λιμάνια

Σύμφωνα τους ακτοπλόους η πληρότητα στα πρωινά δρομολόγια της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής είναι 100%. Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά είχαν προγραμματιστεί 19 δρομολόγια, 17 από τη Ραφήνα και 10 από το Λαύριο. Αρκετοί νησιωτικοί προορισμοί αναμένεται να ζωντανέψουν τις μέρες του Πάσχα.

Η έντονη διάθεση για έξοδο από τις πόλεις φαίνεται και από την αυξημένη κίνηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, φαινόμενο που σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Πολλά πλοία είναι ήδη σχεδόν προκλεισμένα, ειδικά για τους δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων. Μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζεται στις μετακινήσεις προς την Παροναξία, όπου πολλά δρομολόγια είναι γεμάτα από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Όπως εξηγούν από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, η σχεδόν πρωτοφανής ταχύτητα στο κλείσιμο των εισιτηρίων που έχουμε φέτος οφείλεται και στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Οι ταξιδιώτες κλείνουν νωρίτερα τα εισιτήρια με στόχο να προλάβουν τυχόν επόμενες αυξήσεις. Ήδη στις γραμμές του Πειραιά έχουν καταγραφεί αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κατά 9%-10% από τα μέσα Μαρτίου, ενώ νέα αύξηση, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 5%, διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, οι προκρατήσεις στη νησιωτική χώρα κυμαίνονται από 82% έως 95%, όταν αρχές του μήνα κυμαίνονταν από 65% έως 85%. Υψηλά ποσοστά προκρατήσεων, ακόμη και 90%, καταγράφονται και στην «αρχόντισσα» των Ιονίων Νήσων, την Κέρκυρα, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης και σε απόσταση έως 6 χιλιόμετρα. Οικονομικές λύσεις για τρεις διανυκτερεύσεις υπάρχουν στην περιοχή Άγιος Σπυρίδωνας, όπου το συνολικό κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 305 ευρώ για κατοικία 78 τ.μ., στην περιοχή Νησάκι με συνολικό κόστος 189 ευρώ για κατοικία 60 τ.μ. και στη Λευκίμμη με συνολικό κόστος 200 ευρώ για κατοικία 90 τ.μ.

Βίντεο: Up Stories

Στο 98% το Ναύπλιο, 92% η Καλαμάτα

Υψηλά ποσοστά προκρατήσεων που αγγίζουν το 100% καταγράφονται στην ηπειρωτική χώρα. Η Καλαμάτα αγγίζει το 92%, τα Μετέωρα το 97%, το Ναύπλιο το 98%, τα Ιωάννινα το 98% και η Ναύπακτος το 99%. Ποσοστά προκρατήσεων που αναμέναμε για την ηπειρωτική Ελλάδα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι ηπειρωτικοί προορισμοί έχουν την τιμητική τους τόσο λόγω της εύκολης μετακίνησης όσο και λόγω της οικονομικής μετακίνησης σε σχέση με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετακίνηση οχήματος στο νησί. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τη φετινή χρονιά βασικός παράγοντας επιλογής προορισμού στην ηπειρωτική Ελλάδα αποτέλεσε το κόστος της βενζίνης.

Πολλοί έχουν θέσει ως «στόχο» με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ να μπορέσουν να φτάνουν στον προορισμό και παράλληλα να επιστρέψουν στην κύρια κατοικία τους.

Πάνω από 46.000 οχήματα την Μ. Τετάρτη στα διόδια

Μεγάλη είναι η έξοδος των Αθηναίων και με τα οχήματά τους, καθώς τη Μεγάλη Τετάρτη πέρασαν τα διόδια 46.600 οχήματα προς Κόρινθο και Λαμία όταν το 2021 ο αντίστοιχος αριθμός για την ίδια ημέρα ήταν 34.200 και το 2020, 43.200.

Ήδη, σήμερα, το μποτιλιάρισμα είναι έντονο στις εξόδους της Αθηνών – Λαμίας, της Αθηνών Κορίνθου και της Αττικής Οδού. Αλλά και χθες η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη.

Στην Αττική Οδό παρατηρούνται καθυστερήσεις 10-15 λεπτών από τον κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Κηφισίας, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Αυξημένη είναι και η κίνηση και στα ΚΤΕΛ, καθώς πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν, λόγω και του υψηλού κόστους στα καύσιμα να φύγουν με τα υπεραστικά λεωφορεία.

Γεμάτες αναχωρούν και οι πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους περισσότερους Έλληνες να αφήνουν από την πρωτεύουσα για τις γιορτές.

Ψηλά το Ναύπλιο για Πρωτομαγιά

Για την Πρωτομαγιά, σύμφωνα με την ανάλυση των προκρατήσεων από τον κ. Μπάκα, οι εκδρομείς προσανατολίζονται κυρίως σε πιο κοντινούς προορισμούς. Σκιάθος, Σκόπελος, Κύθνος και Αίγινα αποτελούν τους προορισμούς που καταγράφουν προκρατήσεις άνω του 60%-65% για 3 διανυκτερεύσεις από Παρασκευή 29/4 έως 2/5 ημέρα Δευτέρα η αναχώρηση.

Οι ηπειρωτικοί προορισμοί στον αντίποδα, που καταγράφουν προκρατήσεις άνω του 60%-65%, είναι το Ναύπλιο, η Ναύπακτος, το Λεωνίδιο / Παραλία Τυρός και τα Ιωάννινα. Θεωρούμε ότι λόγω της κοντινής απόστασης των 2 τριημέρων της Μ. Παρασκευής – Δευτέρας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, η κινητικότητα μπορεί να καταγραφεί περιορισμένη στους μακρινούς προορισμούς, διότι οι περισσότεροι εκδρομείς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, επέλεξαν να βρεθούν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων κυρίως τις ημέρες γιορτής της Ορθοδοξίας.

Σχόλια

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis