home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πελοπόννησος: Κραυγή αγωνίας για την επιβίωση των επιχειρήσεών

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από την οικονομική κρίση, την πανδημία, την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία
Κλειστά καταστήματα

Η Παμπελοποννησιακή Ομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου αναφέρει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και σε άλλους Πολιτειακούς φορείς, ότι κρίνεται απολύτως αναγκαία η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, διαφορετικά η κατάληξη θα είναι αναπόφευκτα το οδυνηρό κλείσιμό τους.

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση, την πανδημία, την ακρίβεια και τώρα από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

Με την παρούσα αναφορά σας κοινοποιώ την με αριθμ. πρωτ. 325/1-3-2022 επιστολή της Παμπελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με την οποία απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και λοιπούς Πολιτειακούς φορείς και επισημαίνει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Επισημαίνουν ότι τα προβλήματα δυσχεραίνονται και παραμένουν άλυτα, το χειρότερο δε, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κοινωνία.

Ταυτόχρονα ζητούν στοχευμένα μέτρα τα οποία θα περιλάβουν και τις πολλές χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις με σκοπό να καταφέρουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη και παρατεταμένη καταστροφική περίοδο που ακόμη διανύουμε.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος».

Η Επιστολή των εμπόρων

Ακολουθεί η επιστολή της Παμπελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

«Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

Η υπερδεκαετής οικονομική κρίση, ακολουθούμενη από τα δύο και πλέον χρόνια της υγειονομικής κρίσης, έχουν στην κυριολεξία καταστρέψει τις μικρές, οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις του τόπου μας. Πολλές από αυτές, μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, δεν άντεξαν και έκλεισαν οριστικά, ωθώντας πολλούς πρώην καταστηματάρχες και εργαζόμενους στα χρέη, στην ανεργία, στη φτώχεια και την κοινωνική απαξίωση. Δυστυχώς, ο κλάδος του εμπορίου, ιδιαίτερα όσον αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με άλυτα προβλήματα και το χειρότερο, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία.

Σ’ αυτό το περιβάλλον έρχεται σήμερα ένα πρόβλημα, που χτυπά αδίστακτα τα θεμέλια των επιχειρήσεων αυτών, που είναι η εξωφρενική αύξηση του ενεργειακού κόστους (ρεύμα, καύσιμα). Τις χτυπά μάλιστα διττά, γιατί εξακοντίζει το λειτουργικό τους κόστος σε επίπεδα που να τις καθιστά μη βιώσιμες. Ταυτόχρονα όμως στερεί από το καταναλωτικό κοινό (καθώς η αύξηση αυτή αφορά το σύνολο του πληθυσμού), κάθε διαθέσιμο πόρο που θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην κατανάλωση. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε Συμπληγάδες. Από τη μια η λειτουργία της επιχείρησης γίνεται σημαντικά πιο ακριβή, από την άλλη ο τζίρος μηδενίζεται.

Το καταστροφικό αυτό μίγμα πρόκειται, όπως όλοι οι ειδικοί βεβαιώνουν, να επιδεινωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες θα οδηγήσουν σε ένα νέο και πιθανόν σημαντικά πιο έντονο κύμα αφανισμού των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να σωθούν χωρίς στήριξη. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα έχουμε νέα χρέη, νέους ανέργους, νέα φτώχεια.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

Απαιτούνται μέτρα τώρα! Μέτρα σωστά στοχευμένα, που να περιλαμβάνουν επιτέλους και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Μέτρα ανάλογα με αυτά που αναλήφθηκαν για τη στήριξη της κοινωνίας από την υγειονομική κρίση. Μέτρα που να εκπορεύονται κατ’ αρχήν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αφορούν τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους και ιδιαίτερα της χώρας μας, γιατί εδώ οι επιχειρήσεις αυτές είναι περισσότερο ευάλωτες, λόγω των συνθηκών των προηγούμενων ετών. Παράλληλα η Ελληνική Κυβέρνηση είναι απαραίτητο να κατευθύνει τους πόρους αυτούς, μαζί με ελληνικούς πόρους προς την κατεύθυνση αυτή, μαζί με νέα μέτρα ελάφρυνσης της πίεσης για εξόφληση συσσωρευμένων μέχρι σήμερα προηγούμενων χρεών (όχι μόνο πανδημικών, αλλά και προηγουμένων), τα οποία οι επιχειρήσεις στις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατο να καλύψουν.

  • Ζητάμε να γίνει κατανοητό το πρόβλημα και να αναληφθούν δράσεις προς την κατεύθυνση που περιγράφουμε, αποφασιστικά και άμεσα, γιατί για τις πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας, αν δε στηριχθούν τώρα, δεν υπάρχει αύριο.
  • Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να μας δει επιτέλους και να μας «βάλει στο χάρτη», έστω την ύστατη στιγμή. Να στηρίξει την επιβίωση του μικρού εμπορίου στην Ελλάδα, για να μη βρεθεί μπροστά στην ανάγκη να ψάχνει για νέα επιδόματα για νέους ανέργους.
  • Ζητάμε από τους βουλευτές του τόπου μας να κατανοήσουν το πρόβλημα και να απαιτήσουν να ληφθούν τα παραπάνω μέτρα.
  • Ζητάμε από την Περιφέρεια, από τα Επιμελητήρια να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας.
  • Ζητάμε από την ΕΣΕΕ να πιέσει για τη στήριξη των επιχειρήσεών μας χωρίς καθυστέρηση και με κάθε μέσο, αναλαμβάνοντας κάθε δράση, όσο δυναμική κι αν είναι, ώστε να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα.

Η κραυγή αγωνίας για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας πρέπει να ακουστεί και η ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να είναι ουσιαστική και άμεση».

Σχόλια

nd click 300x250 4
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis