Home design
home design

Αργολίδα: Μέχρι πότε θα έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες από τον παγετό, σύμφωνα με τον Γιώργο Στύλιο

Στύλιος σε Ανδριανό για τις ζημιές του παγετού: Η καταβολή των αποζημιώσεων θα έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2022.
Παγετός πορτοκαλιές Αργολίδα σταλακτίτες (1)

Η καταβολή των αποζημιώσεων θα έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με όσα απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργιος Στύλιος στον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό.

Συγκεκριμένα, στην 2696/27-01-2022 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την αποζημίωση των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας για τις ζημιές στις καλλιέργειες λόγω του παγετού, απάντησε ο Γ. Στύλιος.

Στην απάντηση του Υφυπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για τις ζημιές από τον παγετό της 25ης Ιανουαρίου 2022 στην ΠΕ Αργολίδας, χωρίς καμία καθυστέρηση, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό Ασφάλισης διαδικασίες. Διενεργήθηκαν επισημάνσεις, έγιναν 50 αναγγελίες ζημιάς και ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων. Το εκτιμητικό έργο, το οποίο θα διεξαχθεί από το μόνιμο γεωτεχνικό δυναμικό του ΕΛΓΑ με τη συνδρομή επιπλέον γεωτεχνικού προσωπικού, για την ταχύτερη διεκπεραίωση του έργου, ξεκινάει με το πέρας της δεκαπενθήμερης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, η οποία προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2022.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

Σημειώνεται, ότι η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξε το κράτος στην εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών του 2021, μεταξύ αυτών και του παγετού, συνιστούν την καλύτερη απόδειξη για την άμεση στήριξη που παρέχει στους παραγωγούς. Στήριξη η οποία εκφράστηκε τόσο με το συντονισμένο έργο του ΕΛΓΑ, όσο και με την κρατική χρηματοδότηση -ύψους 132 εκ € ως τώρα- που, για πρώτη φορά μετά την παρέλευση δέκα χρόνων από την ψήφιση του Νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας, παρασχέθηκε στον ΕΛΓΑ. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στο ποσό για ζημιές του 2021 που ήδη έχει καταβληθεί και ανέρχεται σε περίπου 250 εκ € ως τώρα για το σύνολο της επικράτειας, και σε 2.040.678 € για την ΠΕ Αργολίδας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές, με τις οποίες το συνολικό ποσό αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 350 εκ €».

Σχόλια

coffee berry
expo360x90
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis