home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Aπό τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για παιδιά 5-11 ετών

Η δοσολογία θα είναι μικρότερη απ' αυτή που λαμβάνουν οι μεγαλύτεροι

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως άναψε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ειδικότερα, στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer και σε δοσολογία μικρότερη απ’ αυτή που λαμβάνουν οι μεγαλύτεροι.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα επικρατήσει πλήρως τους επόμενους μήνες έναντι της νυν κυρίαρχης μετάλλαξης Δέλτα.

«Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας ότι η παραλλαγή Όμικρον οδήγησε σε συναγερμό. Χαρακτηριστικό του είναι οι πολλές μεταλλάξεις που ενσωματώνει.

Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες, πάνω από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτή. Τα ζητήματα αφορούν το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό, τρίτον, πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα μπορεί να είναι στην κλινική έκφανση της νόσου, δηλαδή αν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Για τα ερωτήματα θα απαιτηθεί χρόνος.

Ήδη, έχει επιβεβαιωθεί η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις απ’ ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Για το ζήτημα των μηχανισμών της ανοσίας, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων είναι υπερτετραπλάσιος ή υπερτριπλάσιος. Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button